Doğal Afet Sonrası Çocuklarla İletişim

yer tutucu

Sena Doğruyol

Doğal Afet Sonrası Çocuklarla İletişim

Mark Tennant

Mark Tennant

Yaşamda zaman zaman öngöremediğimiz, planlayamadığımız ya da belirsizliklerle dolu deneyimler yaşayabiliyoruz. Deprem, salgın, sel ve tsunami gibi doğal afetler de bu deneyimlerden… Bu gibi beklenmedik olaylar özellikle çocuklar için büyük ölçüde stres içerebiliyorlar. Böyle durumlarda çocukların hissettiği güven duygusu azalabiliyor, çocuklar kendilerini çaresiz ve savunmasız hissedebiliyorlar.
relate-banner

Yetişkinler - özellikle ebeveynler - olarak çocuklara değişen koşullara nasıl adapte olacaklarını öğretmeniz oldukça önemli. Sizin sevginiz ve yol göstericiliğiniz sayesinde travmatik durumun yarattığı rahatsız edici düşünceler ve duygular azalmaya başlayabilir, yaşanan olumsuz olayın üzerinden zaman geçtikçe çocuğunuzun hayatı normale dönebilir. Yapılan bir araştırma, küçük çocukların deprem gibi ani ve olumsuz bir çevresel olaya verdikleri tepkilerin olaydan önceki ebeveyn-çocuk ilişkisinin doğasından ve olaydan sonra ebeveynlerin gösterdiği tepkilerden kısmen etkilendiğini gösteriyor. Araştırma bulguları, endişeli ebeveynlerin çocuklarının daha fazla endişe yaşadıklarını gösteriyor. Bu duruma çocukların afete nasıl tepki vereceklerine dair ipuçları için ebeveynlerini izlemeleri sebep oluyor.

Çocuğunuz ister rahatsız edici ya da travmatik olayı kendisi yaşamış ister buna tanık olmuş veya sonrasında travmatik strese maruz kalmış olsun; yoğun, kafa karıştırıcı, endişe verici ve korku içeren duygulardan etkilenme olasılığı oldukça yüksek olabilir. Ayrıca çocuklar yaşlarına ve önceki deneyimlerine bağlı olarak da depreme ve depremin ardından yaşananlara farklı tepkiler verebiliyorlar.

Yaşanan olumsuz duygular zamanla kaybolsa bile travma yaşamış bir çocuğu desteklemek ve rahatlatmak için ebeveynler veya yakınları olarak yapabileceğiniz pek çok şey bulunuyor. Aşağıda yer alan başa çıkma yöntemlerini kullanarak çocuğunuzun olumsuz duygularını yönetmesine, güven duygusunu yeniden oluşturmasına ve travmatik olaydan uzaklaşmasına yardımcı olabilirsiniz .

Doğal afet sonrası çocuklarla daha sağlıklı iletişim kurabilmek ve onları daha iyi anlayabilmek için neler yapabiliriz? İşte, Yakın İlişkiler ekibi olarak bazı önerilerimiz:

  • Çocuklarınızla konuşarak zaman geçirin. Çocuklarınıza soru sormaları ve endişelerini ifade etmeleri için izin verin. Korkuları, endişeleri hakkında defalarca konuşmalarına, zihinlerinde oluşacak yeni soruları yanıtlamaya ve onlara faydalı bilgiler vermeye açık olun.
  • Konuşmak için zaman yaratın. Neler olup bittiğini konuşmak için zaman yaratın. Sordukları soruları kısa ve dürüstçe yanıtlayın, aynı zamanda çocuklarınızın bu konuda hakkındaki fikirlerini sorun.
  • Çocuğunuzla yaşına uygun bir şekilde iletişim kurun. Eğer çocuğunuz küçük yaşta ise fiziksel temas (güven verici bir kucaklama gibi) ve "Her şey yoluna girecek" gibi basit ifadeler ona güven verecektir. Daha büyük yaşlarda ise çocuk ile olay hakkında konuşmak kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuza konuşması için baskı yapmayın. Bazı çocuklar için travmatik bir deneyimden bahsetmek oldukça zor olabilir. Küçük çocuklar, bu tarz durumlardan bahsetmek yerine duygularını anlatan bir resim çizmeyi ya da olayı anlattıkları bir oyun kurmayı tercih edebilirler. Ebeveyn olarak daha sonra çocuğunuzla ne çizdiği veya ne oynadığı hakkında konuşabilirsiniz.
  • Rol model olun. Yaşam koşullarındaki değişiklikler çocuklar için son derece stresli olabilir. Ebeveynlerinin bu tarz durumlarla nasıl başa çıktıkları ise çocuklara ipuçları veriyor. Bu nedenle bu tür durumlarda sakin kalabilmek oldukça önemli olacaktır.
  • Haberleri sınırlayın. Çocuğunuzu televizyonda, gazetelerde, internette veya sosyal medyada olanlar da dahil olmak üzere deprem (ya da diğer travmatik olaylar) ile ilgili haberlerden uzak tutmaya çalışın. Sosyal medyada veya internette sürekli olarak olay hakkında video ve görüntülere maruz kalmak, olaydan doğrudan etkilenmeyen çocuklarda veya gençlerde bile travmatik stres yaratabilir.
  • Konuşmalarınıza dikkat edin. Deprem ve deprem sonrası hakkında konuşurken konuşmalarınızın içeriğine dikkat edin. Çocuklar duyduklarını yanlış yorumlayabilir ve anlamadıkları şeylerden korkabilirler.
  • Profesyonel yardım isteyin. Eğer çocuğunuz depremden birkaç ay sonra hala bazı zorluklar yaşıyorsa profesyonel destek için bir uzmana danışabilirsiniz.

[1] Helping Children Cope with Traumatic Events: https://www.helpguide.org/articles/ptsd-trauma/helping-children-cope-with-traumatic-stress.htm
[2] How to Talk to Children and Teens About Uncertainty: https://www.gottman.com/blog/how-to-talk-to-children-and-teens-about-uncertainty/
[3] Proctor, L. J., Fauchier, A., Oliver, P. H., Ramos, M. C., Rios, M. A., & Margolin, G. (2007). Family context and young children's responses to earthquake. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 48, 941-949.
[4] Parent Guidelines for Helping Children after an Earthquake: https://napavintners.com/earthquake/docs/ParentsTalkChildrenaboutEarthquake.pdf

Benzer yazılar

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!

footer