Korkulu Kaçınmacı Bağlanma Cinselliğimizi De Etkiliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Korkulu Kaçınmacı Bağlanma Cinselliğimizi De Etkiliyor.

Romantik ilişkilerde duygu regülasyonu için büyük önem taşıyan bağlanma stilleri, yakınlığın ve duyguların en belirgin yansıması olan seks hayatında da büyük bir rol oynuyor. Güvenli bağlanan kişiler cinselliğin kendisinden ve ona bağlı olarak doğan yakınlıktan daha az rahatsızlık duyuyorlar. Diğer taraftan, güvensiz bağlanan kişiler daha az seks arzusuna sahip olabiliyor ya da daha az seks aktivitesinde bulunabiliyorlar.

Daha spesifik olarak korkulu kaçınmacı bağlanan kişiler yakın ilişkilerinde kendi duygularını bir kenara itme davranışı gösterebiliyorlar. Bu duyguları göz ardı etme durumu ise bu kişilerin cinsel hayatlarını etkileyebiliyor ve onların bu konuda daha pasif olmalarına yol açıyor. Yani, o anda bir cinsel birliktelikte bulunmak istemeseler dahi partnerlerinin isteklerine göre hareket edebiliyor ya da kendi isteklerini daha arka plana koyup "sorulmadıkça" dile getirmeyebiliyorlar.

Bu kişiler genel olarak yakın ilişkilerden kaçınıyor gibi gözükse de, söz konusu cinsellik olduğunda birden çok partnere sahip olabiliyorlar. Araştırmalar bu durumun korkulu kaçınmacı kişilerin kaygılı yanıyla bir ilgisi olabileceğini söylüyor.Bu sonuçlar korkulu kaçınmacı bağlanma stiline sahip olan kişilerin sekse bakış açılarının onların hem kaçıngan tarafından hem de kaygılı tarafından oldukça etkilendiğini gösteriyor.relate-banner

Favez, N., & Tissot, H. (2019). Fearful-avoidant attachment: a specific impact on sexuality?. Journal of Sex & Marital Therapy, 45(6), 510-523.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

footer