Çocukluk Çağı Depresyonu

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Çocukluk Çağı Depresyonu

Dreamer - Lucelle Raad

Dreamer - Lucelle Raad

Yetişkinler depresyonu genellikle çocukların yaşayabileceği bir durum olarak görmeyebiliyorlar zira onların fatura ödemek ya da ev geçindirmek gibi dertleri yok, öyle değil mi? Fakat aslında çocuklar da depresyon yaşayabiliyorlar. Ne yazık ki çocukların yaşadığı depresyon ebeveynler, öğretmenler ya da başkaları tarafından çoğu zaman fark edilmiyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri, çocuklarda görülen depresyon semptomlarının yetişkinlerde görülen semptomlardan farklı olması. Depresyondaki yetişkinler dışarıya çoğu zaman üzgün görünürken çocuklardaki depresyon, sinir ve asabiyet şeklinde ortaya çıkabiliyor. Çocuklukta yaşanan depresyonun semptomları nelerdir?
relate-banner

  1. Çabuk öfkelenme
  2. Sinirlilik hali
  3. Karşı gelme davranışları
  4. Fiziksel semptomlar (baş ağrısı, karın ağrısı)
Yetişkinler genellikle çocukların kendi yaşadıkları tarzda problemleri olmadığından onların da stresli olabileceğini göz ardı edebiliyorlar. Ancak çocuklar da stres deneyimleyebiliyor. Depresyonun tek sebebi stres de olmayabiliyor. Öyle ki görece az stresli, bakım verenleri tarafından gayet sevilen ve ilgi gören bir çocuk dahi depresyon yaşayabiliyor. Çocuklarda depresyonun tıpkı yetişkinlerdeki gibi birden çok sebebi olabiliyor ve bu durum hiçbir şekilde çocukta bir zayıflık olduğuna işaret etmiyor. Eğer siz de çocuğunuzda

  • Çok uzun saatler uyuma ya da hiç uyumama
  • İştahta azalma
  • Yorgunluk
  • Fiziksel hareketliliğin azalması
  • Odaklanmada zorluk
  • Kendini suçlu ya da değersiz hissetme
  • İntihar ya da ölüm düşünceleri
gibi durumları 2 haftadan uzun süredir gözlemliyorsanız bir profesyonelden yardım almayı düşünebilirsiniz.

Depresyondaki Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Çocuğunun depresyon deneyimlediğini veya duygu durumu ile ilgili problemler yaşadığını fark eden bir ebeveyn ona destek olmak için şunları yapabilir:

  1. Çocuğunuzla depresyon ve ruh hali üzerine konuşun.
Çocuklar da tıpkı büyükler gibi nasıl hissettiklerini gizleyebiliyor veya inkar edebiliyorlar. Hatta depresyonda olduklarını fark etmedikleri bile olabiliyor. Nispeten daha büyük yaştaki çocuklar ise genellikle nasıl hissettikleri üzerine konuşmak istemiyorlar. Çocuğunuzu dinleyin, ona destek olmak istediğinizi ve sevginizi gösterin.

  1. Bir doktor ve psikolog ile görüşme ayarlayın.
Bir doktorla görüşerek çocuğunuzun fiziksel bir muayeneden geçmesini sağlayabilirsiniz. Tam bir fiziksel muayeneden geçmek, doktorun çocuğunuzun depresyon ile ilişkili olabilecek bir problemi olup olmadığını görmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra bir çocuk ya da ergen psikoloğu ile görüşebilir, çocuğunuz için uygun bir tedavi alabilirsiniz. Çocuklarda terapi süreci genellikle ebeveynlerin de sürece eşlik etmesi ile yürütülüyor. Siz de bu süreçte çocuğunuza en iyi nasıl destek olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

  1. Çocuğunuzun fiziksel sağlığına dikkat edin.
Çocuğunuzun yeterli miktarda ve çeşitte besin almasına, uyku kalitesine ve fiziksel aktiviteye zaman ayırmasına özen gösterin. İyi beslenmenin, uyumanın ve egzersiz yapmanın ruh halini olumlu yönde etkilediği biliniyor.

  1. Birlikte zaman geçirin.
Çocuğunuzla birlikte her ikinizin de keyif aldığı aktiviteler yapın. Yürüyüşe çıkabilir, oyun oynayabilir, yemek yapabilir, eğlenceli bir film izleyebilirsiniz. Bu şekilde minik aktivitelerle, çocuğunuza fazla yüklenmeden iyi hissedebileceği anlar yaratmak, çocuğunuzun ruh halinde olumlu değişikliklere sebep olabilir.

  1. Çocuğunuza karşı sabırlı ve nazik olun.
Depresyon, çocuğunuzun daha mutsuz, hevessiz, anlayışsız biri olmasına yol açabilir. Böyle bir durumda siz de kendinizi bunalmış ve gergin hissedebilirsiniz. Kendinize tüm bunların depresyondan kaynaklandığını, çocuğunuzun size bilerek sevgisiz ya da saygısız yaklaşmadığını hatırlatın. Çocuğunuzla tartışma içine girmekten ve ona kırıcı sözler sarf etmekten kaçının. Çocuğunuza anlayışla ve sevgiyle yaklaşmaya çalışın. Sizinle kurduğu olumlu bir ilişki, depresyonla baş etme sürecinde onun en büyük destekçilerinden biri olabilir.

[1] Conduct Disorder Basics. (2018, August 17). Retrieved from https://childmind.org/guide/guide-to-conduct-disorder/
[2] Lyness, D. (Ed.). (2016, August). Depression (for parents). Retrieved from https://kidshealth.org/en/parents/understanding-depression.html
[3] Schimelpfening, N. (2021, January 4). What to Know About Childhood Depression. Retrieved from https://www.verywellmind.com/childhood-depression-1066805.

Benzer yazılar

Aldım, Verdim, Kabul Ettim 777... Evrene Mi Mesaj Verelim, Kendimize mi?

Olumlamaların bazı diğer tekniklerle birleşince daha verimli sonuçlara ulaşabileceğini biliyor muydunuz?
DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!
İsimsiz- Anne-Sophie Tschiegg

Bir İnsanı Çekici Kılan Nedir?

Bir insandan etkilenmemizde birçok farklı sebep rol oynayabiliyor. Bir insana bakıp “Ne kadar çekici!” dememizi sağlayan özellikler neler?

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

footer