İş Yerlerinde Cinsiyet Eşitsizliği - 1

Yonca Fener

Yonca Fener

İş Yerlerinde Cinsiyet Eşitsizliği - 1

Dış tehdit ve müdahele (bekleniyor) / (In anticipation of ) An External threat and intervention - Eda Gecikmez

Dış tehdit ve müdahele (bekleniyor) / (In anticipation of ) An External threat and intervention - Eda Gecikmez

Kadınların kurumsal iş gücüne kitlesel olarak girmesinin ve ilk eşit ücret yasalarının çıkarılmasının üzerinden yaklaşık 50 yıl, şirketlerin ilk cinsiyet çeşitliliği planlarını tasarlamasının üzerinden 20 yıl geçti. Buna rağmen kadınlar küresel olarak tüm iş gücü düzeylerinde büyük ölçüde yetersiz bir şekilde temsil edilmeye devam ediyor.
relate-banner

İş gücü düzeyinde temsil imkanı bulan kadınlar da birçok problemle karşılaşıyor. Cinsiyete dayalı maaş tutarsızlıkları yaygın sorunlardan biri. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) analizine göre, ücretli işlerde çalışan kadınlar erkeklerden ortalama yüzde 10 ila 30 daha az kazanıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde tam zamanlı çalışan kadınlar, erkek meslektaşlarının kazandığı her dolar için 78 sent kazanıyor. Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde ise durum çok daha kötü. COVID-19 sürecini ele almak gerekirse ekonomik açıdan küresel anlamda birçok olumsuz gelişme olmasının yanı sıra kadınların yoğunlukla istihdam ettiği hizmet, perakende satış, eğitim ve sağlık sektörlerinin koşullardan en kötü etkilenen alanlardan olması göze çarpıyor. Diğer yandan, uzaktan çalışma sistemleri süreci dahilinde de kadınların evlerinde çocukları ve ev içi sorumlulukları adına yoğunlukla birincil bakım veren konumda olmaları çalışma koşullarını zorlaştırıyor.

Bir diğer problem ise toplumsal cinsiyet stereotipleri. Toplumsal cinsiyet yargılarının çalışan kadınların meslektaşları tarafından görülme biçimleri ve ilerleme şansları üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor. Örneğin, kadınların genel olarak "ilgilenme" becerilerinin - başkalarını destekleme ve cesaretlendirme - daha gelişmiş olduğu düşünülüyor. Erkekler ise genellikle problem çözme, girişkenlik ve denetleyicileri etkileme gibi daha iyi "sorumluluk alma" becerilerine sahip olarak görülüyor. Bu görüşler çoğu kez yanlış olsa da var olmaları iş yerinde erkeklerin ve kadınların değerlendirilme biçimini etkiliyor. Dahası, bu "niteliklerin" her ikisi de aslında iyi bir lider olmak adına önemliyken klişe erkeksi özellikler, etkili liderlik için önemli ve temel bileşenler olarak görülebiliyor. Sonuç olarak liderlik pozisyonu arayan kadınlar, bu klişeleşmiş erkeksi liderlik becerilerine sahip olduklarını "kanıtlamak" için genellikle erkek adaylardan çok daha fazla çalışmak zorunda kalıyorlar. Ek olarak kadınlar liderlik, problem çözme ve rekabetçi olma gibi diğer konularda başarılı olamayacakları şeklindeki yanlış algının üstesinden gelmek zorunda kalıyorlar.

Tüm bu durum kadınlarda hayal kırıklığı ve öfke duygularına yol açabiliyor. Ancak kadınlar işte öfke ve hayal kırıklığı duygularını ifade ettiklerinde bu sefer de aşırı duygusal olarak etiketlenme veya daha zorlu pozisyonun stresiyle başa çıkamayacakları düşüncesi ile karşılaşıyorlar. Tüm bunlar sonuç olarak kadınları yıpratıyor ve stres ve tükenmişlik karşısında birincil hedef haline getiriyor.

Bazı kadınlar ise uyum sağlamak ve iş dünyasında hayatta kalmak için daha agresif bir tutum sergilemek zorunda hissedebiliyorlar. Kadınların erkek çalışan ve yöneticilerin davranışlarını başarılı biçimde yönetmek amacıyla modellemesi ve zamanla bu durumun kadınların liderlik tarzlarının bir parçası haline gelmesi "toksik erkeklik" olarak adlandırılıyor. Kadınların sektörlerinde tutunma ve erkeklerle aynı seviyede görülme amaçlarıyla iş-yaşam dengelerinden lüzumsuz fedakarlıklar yapma eğilimleri de olabiliyor. Zamanla agresif tutumları benimseyen kadınlar, diğer kadınlardan ayrıştıklarını gösterme motivasyonları ile birlikte kadın çalışma arkadaşlarıyla çatışma haline girebilirler.

[1] Corporate Wellness Magazine (n.d.). Fostering Gender Equality and Diversity in the Workplace. Rerieved from https://www.corporatewellnessmagazine.com/article/fostering-gender-equality-diversity-workplace
[2] Minor M. (2020, November 2). Covid-19 Impact on Gender Inequality in the Workforce Doesn't Have to be a Step Backwards. Here's Why. Forbes. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/mariaminor/2020/11/02/covid-19s-impact-on-gender-inequality-in-the-workforce-doesnt-have-to-be-a-step-backwards-heres-why/?sh=34619d5843c8
[3] Carter S. B., (2011, November 28). Gender Wars Not Only Create Conflict Among Women, They Create Significant Workplace Stress. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/intl/blog/high-octane-women/201111/gender-wars-not-only-create-conflict-among-women-they-create
[4] Kurter H. L., (2020, February 19). Women Bullied At Work: Here's Why Your Female Boss Dislikes You. Forbes. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/heidilynnekurter/2020/02/19/women-bullied-at-work-heres-why-your-female-boss-dislikes-you/?sh=14c1c36c654b

Benzer yazılar

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Peter Clarke - High Anxiety

İş Yerindeki Engeller: Damgalamanın Kaldırılması

İşe alım süreçlerini farklı gruplar için daha adil kılmak ve daha kapsayıcı bir çalışma alanı oluşturmak için yöneticiler neler yapabilir?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

footer