İş Yerlerinde Cinsiyet Eşitsizliği - 2

Yonca Fener

Yonca Fener

İş Yerlerinde Cinsiyet Eşitsizliği - 2

Bu zehri kullanmayı çok iyi biliyorlar / They know well how to use this poison - Eda Gecikmez

Bu zehri kullanmayı çok iyi biliyorlar / They know well how to use this poison - Eda Gecikmez

Cinsiyetine bakılmaksızın herkes, çıkarlarını en iyi şekilde gözeten yöneticiler ve uyumlu çalışma arkadaşlarıyla güvenli, saygılı, sağlıklı ve teşvik edici bir ortamda çalışmayı hak ediyor. Bununla birlikte ülkelerin ve şirketlerin iş gücünde bir cinsiyet çeşitliliği politikası oluşturarak ve uygulayarak cinsiyet eşitliği konusuna farklı bir şekilde bakması gerekiyor.
relate-banner

Toplumsal cinsiyet rolleri konusunda belli bir ilerleme kat ettik ancak özellikle ücret eşitsizliği bu noktaya dikkat çekilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu eşitsizliklerin nasıl düzeltilebileceğine dair hızlı bir çözüm olmasa da kadın hakları hareketinin geçici bir eğilim olmadığını, toplumsal bir demirbaş olması gerektiğini aklımızda tutmamız gerekiyor. Aslında bu herkesi etkileyen bir konu. Cinsiyet çeşitliliği; harcama güçlerini ve yaşam standartlarını iyileştirerek yalnızca kadınlara fayda sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bir kuruluşun üretkenliği ve başarısı üzerinde de büyük bir etki yaratıyor. İş yerinde cinsiyet çeşitliliğinin bazı avantajları şunlar:

1. Yetenek havuzu genişler.

Kuşkusuz, farklı bireylerin farklı yetenekleri, becerileri ve nitelikleri var ve bunlar bir kuruluşun başarısına katkıda bulunuyor. İş gücünde kadın temsilini arttırmak, yalnızca bir şirketin yetenek havuzunu genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda örgütsel büyümeyi sağlamak için benzersiz becerilere sahip erkekler ve kadınlar arasında gerekli iş birliğini de sağlıyor.

2. Üretkenlik artar.

Çeşitli yetenek havuzuyla bir kuruluşun üretkenlikte önemli bir artış kaydedeceğine şüphe yok. Yapılan çalışmalar, cinsiyet çeşitliliği olan ekiplerin yaratıcı olma, bilgiyi paylaşma ve görevleri etkin bir şekilde yürütme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

3. Finansal getiri artar.

İş yerinde cinsiyet çeşitliliği ile gelen daha fazla çalışan bağlılığı, performans ve artan üretkenlik, kuruluşun finansal getirilerinde bir artışla sonuçlanıyor. Yapılan bir araştırma, cinsiyet çeşitliliği açısından düşük sırada yer alan şirketlerin, daha kapsayıcı şirketlere kıyasla ortalamanın üzerinde parasal kazanç elde etme olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor.

4. Sosyal uyum artar.

İşler daha fazla cinsiyet kapsayıcı hale geldiğinde kadınların toplumdaki rolleri yeniden tanımlanarak bir sosyal uyum duygusu yaratılıyor. Bu şekilde insanların hem çalışmaya ve iş hayatına hem de kadınlara yönelik değer ve davranışları şekilleniyor. Örneğin, iş gücüne daha fazla dahil edilmek kadın haklarını ve failliğini artırarak kadınların sosyal ağını genişletiyor ve aslında toplumda daha adil normlar oluşmasına katkıda bulunuyor.

[1] Aalai A. (2011, October 24). What's the Girl Worth? Gender Inequity in the Workplace. Psychology Today. Retrieved from
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-first-impression/201110/what-s-the-girl-worth-gender-inequity-in-the-workplace
[2] Corporate Wellnes Magazine (n.d.). Fostering Gender Equality and Diversity in the Workplace. Retrieved from https://www.corporatewellnessmagazine.com/article/fostering-gender-equality-diversity-workplace

Benzer yazılar

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Peter Clarke - High Anxiety

İş Yerindeki Engeller: Damgalamanın Kaldırılması

İşe alım süreçlerini farklı gruplar için daha adil kılmak ve daha kapsayıcı bir çalışma alanı oluşturmak için yöneticiler neler yapabilir?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

footer