İlişkilerde Yakınlık Nasıl Kurulur?

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

İlişkilerde Yakınlık Nasıl Kurulur?

Kiss - Edvard Munch

Kiss - Edvard Munch

İlişkilerin o kişiden başka hiçbir şey düşünemediğimiz, başka hiçbir şeyle ilgilenemediğimiz evresinden sonra da devam edebilmesinde iki ana faktör etkili oluyor: bağlılık (commitment) ve yakınlık (intimacy).
relate-banner

Ne yazık ki İngilizce'deki "intimacy" kavramının Türkçe'de tam bir karşılığı bulunmuyor fakat yakınlık olarak çevirdiğimiz bu kelime Birhan Keskin'in "İçimi açtım sana/İçini açmak için." dizelerinde anlam buluyor adeta. İlişkide yakınlık kurulması derken bahsettiğimiz en derinimizi, bilinmeyenimizi, içimizi karşımızdakinin bilmesine, görmesine izin vermek oluyor. Aslında bunu yaparken bir yandan da karşımızdaki insana bizi tam da nereden yaralayacağını anlatmış oluyoruz.

İlişkilerde yakınlık belli bir süreçten geçilerek kuruluyor ve şüphesiz zaman gerektiriyor. Peki biriyle yakınlık kurduğumuzu nasıl anlıyoruz? Onunla olan ilişkimizde, ona olan tavırlarımızda diğerlerinden farklı olan ne? Bu yakınlık nasıl kuruluyor?

  • Yakınlığın kurulması en temelde sözlü olarak kendimizi ifade etmemizle, kendimizden bahsetmemizle başlıyor. Bu paylaşım, karşılıklı ve kademeli olarak ilerliyor ve zamanla paylaştıklarımızın mahremiyeti artıyor. Bu süreçte zamanından önce ve gereğinden fazla özel paylaşımlar yapmak risk taşıyor çünkü karşı taraf bundan rahatsız olabiliyor. Yeni tanışmış olmanıza rağmen size kendi hayatıyla ilgili çok özel şeyler anlatan insanlar mutlaka görmüşsünüzdür, işte o anda yaşadığınız tedirginliği düşünün. Neyi, ne kadar, ne zaman paylaşabileceğimizi karşı taraftan gördüğümüz kabul ve onaylanma ipuçları belirliyor. Bunlar yakınlığın karşılıklı ve sağlıklı bir şekilde kurulabilmesi için gereken iki önemli etmeni oluşturuyor.
  • Yakınlık gösterme konusunda ağzımızdan çıkanlar kadar bedenimizin ne söylediği de önem taşıyor. Örneğin, vücudunuzu savunma halinde mi savunmasız bir pozisyonda mı tutuyorsunuz? Açık duruşlar, kişinin savunmasız olduğu ve herhangi bir tehlike olmadığını düşündüğü anlamına geliyor; erkekler için kollarını başlarının arkasında bağladıkları duruş gibi.
  • Fiziksel temas ise diğer bir yakınlık kriteri. Herhangi bir arkadaşınızın bacağına uzun süre elinizi koyabilir misiniz? Herhangi bir arkadaşınıza arkasından sarılabilir misiniz? Söz konusu fiziksel temas olduğunda kime dokunduğumuz, neresine dokunduğumuz, ne kadar süre dokunduğumuz gibi soruların her biri o kişiyle olan yakınlığımız hakkında bilgi veriyor.
  • Yakın olduğunuz kişilerle konuşurken ses tonunuzun değiştiğini hiç fark etmiş miydiniz? İnsanlar partnerleriyle daha yumuşak ve ince bir ses tonuyla konuşuyorlar. Partnerlerin kendi aralarındaki konuşma ritimleri de diğer ilişkilerdeki konuşmalarından farklı oluyor.
  • Bir insanla buluşacağımızda randevunun özellikleri de o insanla olan yakınlık düzeyimizi gösterebiliyor. Örneğin, biriyle kalabalık bir grup içerisinde değil de baş başa buluşmayı tercih etmek bir yakınlık göstergesi. Kalabalık bir mekan yerine kimsenin pek uğramayacağı bir yerde buluşmak, herkesle görüşürken önemsediğimiz bir kriter olmuyor. Daha resmi görüşmelerde buluşma saatini belirlerken "Sekize kadar seninle olabilirim, sonrasında şuraya gideceğim" diyebilirsiniz ama yakın olduğunuz biriyle herhangi bir saat sınırı koymadan görüşmeyi tercih edersiniz.
  • Bir insanla birlikte yapabileceğiniz aktiviteler de yakınlık seviyenize göre değişiklik gösteriyor. Örneğin; samimi hissetmediğiniz bir insanın sizin evinizde kalmasını istemezsiniz. Benzer şekilde, biriyle aynı yatakta uyuyabilmek o kişinin size gerçekten çok yakın olması gerekir.
Başka insanlarla yakınlığımızı belirleyen faktörler elbette bunlarla sınırlı değil. Ancak bütün bu faktörlerin ortak noktası bizi karşımızdaki insanlarla yakınlaştırırken bir yandan da kendimizi başka insanlara açmamıza, gardımızı indirip savunmasız kalmamıza yol açmaları. Bir ilişkide mutlu olabilmenin en önemli yolu bu riski göze alıp kendimizi karşımızdaki insana açmak çünkü başka türlü o kişinin yüreğimize dokunması mümkün olmuyor.

[1] Laurenceau, J. P., Barrett, L. F., & Pietromonaco, P. R. (1998). Intımacy as an interpersonal process: The importance of self-disclosure, partner disclosure, and perceived partner responsiveness in interpersonal exchanges. Journal of Personality and Social Psychology,74(5), 1238.
[2] Collins, N. L., & Miller, L. C. (1994). Self-disclosure and liking: a meta-analytic review. Psychological Bulletin, 116(3), 457.
[3] Cashdan, E. (1998). Smiles, speech, and body posture: How women and men display sociometric status and power. Journal of Nonverbal Behavior, 22(4), 209-228.
[4] Hertenstein, M. J., Keltner, D., App, B., Bulleit, B. A., & Jaskolka, A. R., (2006). Touch communicates distinct emotions, Emotion, 683), 528.
[5] Bombar, M. L., & Littig Jr, L. W., (1996). Babytalk as a communication of intimate attachment: An initial study in adult romances and friendships. Personal Relations, 3(2), 137-158.[6] Harma, M. (2014). Vocal synchrony as coregulation indicator of attachment bonds. Middle East Technical University.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Love - Liu Xiaodong

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve Romantik İlişkiler

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor. Peki, ilişkiler bu etkileri azaltabiliyor mu?
Alexandra Levasseur - İsimsiz

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.
Untitled- Nicoletta Tomas Caravia

Neden Fedakarlık Yapıyoruz?

Partneriniz veya ilişkiniz için başka bir şehre taşınır mıydınız? İlişkilerde fedakarlık yapma motivasyonumuz üzerine okumak için tıklayın.
Persuasion - Leonard Campbell Taylor

Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor.

footer