Uzak Mesafe İlişkisi 2 - Nasıl Sürdürülür?

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Uzak Mesafe İlişkisi 2 - Nasıl Sürdürülür?

Love on the Road - Ron Hicks

Love on the Road - Ron Hicks

Bu yazımızda, uzak mesafe ilişkilerinin nasıl sürdürülebileceğine, gözden uzak olanın birtakım yöntemlerle sanılanın aksine gönülden uzak olmayabileceğine değiniyoruz. Diyelim ki çok sağlıklı ve güzel bir şekilde ilerleyen ilişkiniz yakın zamanda türlü sebeplerle (okul değiştirme, yeni bir iş teklifi kabulü) uzak mesafe ilişkisine dönüşmek durumunda kalacak ve çevrenizden gelen "Yakında ayrılmanız çok olası.", "Hatta şimdiden ayrılmak en iyisi, er ya da geç ayrılacaksınız nasılsa." gibi sözler hem canınızı sıkıyor hem de bir doğruluk paylarının olma olasılığı içinizi kemiriyor. Ya da bir süredir uzak mesafeli olarak yürüttüğünüz ilişkinizin çatırdamaya başladığını ve bir şeylerin ters gittiğini hissediyorsunuz. Tüm bu sıkıntıları gidermenin yolu partnerinizden ayrılıp ilişkinize bir son vermek mi yoksa uzak mesafeli ilişkilerin kalitesini arttıran unsurlar da var mı?
relate-banner

Uzak mesafe ilişkileri üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu tür ilişkilerde, coğrafi olarak yakında bulunulan ilişkilere kıyasla partnerler arasında çok daha güçlü bir bağ kurulabiliyor. Hatta uzak mesafe ilişkisi içerisinde bulunan çiftler birbirleri ile olan iletişimlerinden coğrafi açıdan yakın ilişki içerisinde olan çiftlere kıyasla çok daha memnun, yani mesafeler ilişkinizin sürmesine sandığınız gibi engel değil! Peki mesafeler ilişkinin gidişatında o kadar da büyük bir rol oynamıyorsa uzak mesafe ilişkilerini bu denli güçlü yapan ve arada böylesine bağlar kurulmasına yardımcı olan unsurlar neler?

Katılımcıların yaş ortalamasının 21 olduğu bir araştırmada, uzak mesafe ilişkisi yaşayan partnerlerin sosyal medya kullanımının (Whatsapp üzerinden mesajlaşma, Facetime üzerinden görüntülü konuşma gibi) ilişkilerini çok daha sağlıklı bir noktaya getirdiği bulunuyor. Aynı araştırmada katılımcıların belirttiği üzere, uzak mesafe ilişkisi yaşayan çiftler gün içerisinde birbirleriyle telefon üzerinden çok fazla iletişime geçemeseler de iletişimde bulundukları anları uzun tutuyorlar ve o anlarda birbirlerine karşı oldukça yakın bir tavır sergiliyorlar. Burada önemli olan nokta ise partnerlerin fiziksel olarak bir arada bulunamamalarına rağmen, görüntülü konuşma ya da mesajlaşma üzerinden birbirleriyle iletişim halinde olmaları ve her iki tarafın da partnerinin kendisi için "orada bir yerde" olduğunu bilmesi. Öte yandan, sadece görüntülü konuşma veya mesajlaşma üzerinden iletişime geçmekten ziyade partnerlerin en çok vakit geçirdikleri yerlerde, örneğin odalarında veya iş yerlerinde, partnerlerine ait objeler (beraber çekilmiş bir fotoğraf, partnerin bir giysisi) bulundurmaları da uzak mesafe ilişkisi içerisinde olma durumunu kolaylaştırabiliyor ve ilişkiye pozitif bir etkide bulunuyor.

Partnerler, aralarındaki uzaklık her daim var olacak ve ilişkileri hep böyle gidecekmiş gibi düşündüklerinde büyük bir umutsuzluğa kapılıp ilişkilerinden aldıkları hazzı fazlasıyla kaybedebiliyorlar. Durum böyle olduğunda da ortaya her iki tarafın da fazlasıyla mutsuz olduğu bir tablo çıkabiliyor. Bu durum üzerine eğilen bir araştırma gösteriyor ki uzak mesafe ilişkilerinin sağlıklı olarak sürdürülmesine yardımcı olan bir diğer unsur bu durumun geçici olduğunu ve fiziksel olarak uzakta olma durumunun bir gün sonlanacağını bilmek. Böylece, partnerler umutsuz bir ruh halinden çıkıp birlikte geçirecekleri güzel günlere odaklanabiliyorlar ve ilişkinin kalitesi artabiliyor.

Öte yandan, fiziksel olarak ayrı olmanın getirmiş olduğu pozitif durumlara odaklanmakta fayda olduğu da bulunuyor. Örneğin, partneri idealize etme davranışının uzak mesafe ilişkilerinde görülme olasılığı çok daha fazla, bu durum da partnerlere uzun vadede çok daha olumlu sonuçlarla dönebiliyor. Uzak mesafe ilişkisi yaşayan partnerlerle yapılan bir diğer araştırma ise partnerlerin ilişkileri içerisindeki deneyimlerini benzer bir durumda olan, yani kendileri de uzak mesafe ilişkisi yaşayan başka kişilerle paylaşmasının bu durumla daha barışık olmalarını sağladığını gösteriyor. Buna ek olarak duygularını karşılıklı bir şekilde partnerleriyle paylaşmaları da kişilerin içinde bulundukları yalnızlık hissinin azalmasını sağlıyor.

Tüm bunların yanı sıra, partnerinize karşı duyduğunuz güven, ilişkinizin sağlığı için oldukça önemli. Fiziksel olarak yakında bulunamıyor olmanın getirdiği "Acaba şu an ne yapıyor? Ya başka biriyle birlikteyse?" gibi şüphelerin kafanızda dönüp duruyor olması her ne kadar belli bir noktaya kadar normal olsa da bu düşüncelerin sizi tamamen ele geçirmesine olanak vermemek ilişkinin devamlılığı ve kalitesi adına oldukça büyük bir önem teşkil ediyor.

Eğer siz de şu anda bir uzak mesafe ilişkisi içerisindeyseniz ya da mevcut ilişkinizi yakında uzak mesafeden yürütmek durumunda kalacaksanız ve bu durumu ilişkiniz adına bir sınav gibi görüyorsanız aslında o kadar da endişelenecek bir durum yok. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz noktalara odaklanıp bunları ilişkinize uygularsanız bu sürecin hem partneriniz hem de sizin açınızdan çok daha kolay geçmesine yardımcı olabilirsiniz!

[1] Kelmer, G., Rhoades, G. K., Stanley, S., & Markman, H. J. (2013). Relationship quality, commitment, and stability in long-distance relationships. Family process, 52(2), 257-270.
[2] Crystal Jiang, L., & Hancock, J. T. (2013). Absence makes the communication grow fonder: Geographic separation, interpersonal media, and intimacy in dating relationships. Journal of Communication, 63(3), 556-577.
[3] Jessica, Orwig. (2015, şubat 18). Science explains how to make a long-distance relationship actually work. Business Insider. Retrieved from https://www.businessinsider.com/how-to-have-a-thriving-long-distance-relationship-2015-1?international=true&r=US&IR=T).
[4] Andrea, Bonior. (2018, Haziran 11). 10 Tips to Make a Long-Distance Relationship Work. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/friendship-20/201806/10-tips-make-long-distance-relationship-work).
[5] "Maguire, K. C. (2007). "Will it ever end?": A (re) examination of uncertainty in college student long-distance dating relationships. Communication Quarterly, 55(4), 415-432.
[6] Firmin, M., Firmin, R., & Lorenzen, K. (2014). A qualitative analysis of loneliness dynamics involved with college long-distance relationships. College Student Journal, 48(1), 57-71.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

Ayrı Dünyaların İnsanı Mıyız?

Genellikle benzer yerlerde bulunduğumuz insanlarla benzer kültürel özelliklere ve benzer dini inanışlara sahip oluyor, benzer bir dilden konuşuyoruz. Peki günümüz dünyasında bu şekilde aşık olmak mümkün mü?
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.

footer