Pandemi Günlerinde Stresle Başa Çıkabilmek

Alperen Karaca

Alperen Karaca

Pandemi Günlerinde Stresle Başa Çıkabilmek

Cuatro En Grande - Oscar Ortiz

Cuatro En Grande - Oscar Ortiz

İçinde bulunduğumuz bu pandemi dönem hepimiz için zor; kendinizi bitkin, yorgun, umutsuz hatta delirmek üzere gibi hissediyorsanız emin olun yalnız değilsiniz. Zorluklarla ve stresle baş edebilme becerilerimizin belki de daha önce hiç bu kadar önemli olmadığı zamanlardayız. Bu becerilerin geliştirilmesi ve strese karşı tutumumuz özel hayatımızı ve profesyonel hayatımızı büyük oranda etkiliyor. Motivasyonumuzu ve bakış açımızı pozitif tutmak için ise bazı rutinlere alışmak yardımcı olabiliyor. Bizim sıraladığımız 12 başlık var:
relate-banner

  1. Egzersiz yapmak: Egzersiz yapmak vücudunuzdaki zararlı stres hormonlarının seviyesini azaltması ve hem fiziksel hem de mental anlamda sağlığınıza iyi gelmesi adına oldukça faydalı olabiliyor. Pandemi günlerinde telefon uygulamaları bile iyi bir egzersiz arkadaşı olabiliyor.
  2. Yoga yapmak: Uzmanlar yoga yapmanın beyindeki kan akışını düzenlediğini ve özellikle beynin duygusal ve hormonal bölümlerini uyardığını söylüyor. Bu durum kişinin motivasyonu, ruh hali ve strese karşı tutumu üzerinde olumlu bir etki bırakıyor. Aynı zamanda yoga yapmak kasları çalıştırıyor ve fiziksel sağlığa iyi geliyor.
  3. Daha kaliteli bir uyku: Uzun bir uyku her zaman daha iyi olmuyor, önemli olan kaliteli bir uyku düzeni oluşturmak ve buna uymak. Uykudan önce uyarıcı maddeler almamak, karanlık bir odada uyumak, elektronik cihazlardan uzak durmak da uyku kalitesini arttırarak beden ve ruh sağlığını olumlu etkiliyor.
  4. Rahatlamak: Hem ruh hem de beden sağlığı açısından rahatlamayı öğrenebilmek oldukça önemli. Bu anlamda kas gevşetme egzersizleri vücudun rahatlaması için oldukça iyi bir yöntem.
  5. Nefes egzersizleri: Derin ve yavaş yavaş alacağınız nefesler kendinizi psikolojik olarak rahatlatmanızı sağlayabiliyor. Kaliteli nefes egzersizleri ile birlikte mental olarak farkındalık kazanarak olaylara ve durumlara dışardan bakıp daha kontrollü tepkiler verebiliyoruz.
  6. Meditasyon yapmak: Keşişlerle yapılan araştırmalar meditasyon yapmanın beyni gençleştirdiğini gösteriyor. Ancak bir farklılık görmek için keşiş olmaya gerek yok; düzenli yapılan meditasyon kişiye farkındalık kazandırmanın yanı sıra kişinin isteklerini ve hedeflerini belirlemesine de yardımcı oluyor.
  7. Takdir etmek: Kendinizi, çevrenizdekileri, tanımadığınız insanları takdir edin. Kendinizi takdir etmek zihninizdeki başarmışlık hissini uyandırarak hem daha çok tatmin olmanızı hem de bu başarıları tekrarlamak için gerekli motivasyonu bulmanızı sağlıyor. Başkalarını takdir etmek ise dünyaya karşı pozitif bir bakış açısı geliştirmenizde faydalı olabiliyor.
  8. İyimser olmak: Zor ve kötü durumlarda bile bizi mutlu edebilecek küçük detaylar bulunabiliyor. Olayların bu küçük detaylarına odaklanmak motivasyonu yüksek tutmak ve bakış açısını değiştirmek için oldukça gerekli. Zor bir durumda kaldığınızda bir kağıda bu durumla ilgili sizi mutlu eden şeyleri yazmak, bugüne kadar başardıklarınızı ve bunların size getirdiklerini düşünmek gelecek için de aynı motivasyonu bulmanızı sağlayabiliyor.
  9. Gülmek: Gülmenin vücudun hormon dengesine iyi geldiği ve yaşam kalitesini artırdığı artık bilinen bir gerçek. Gülmek mutluluk hormonlarını uyararak aslında gerçekten mutlu olmasanız bile dakikalar içerisinde daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Üstelik dijital dünyada sizi güldürecek içerikler bulmak pek zor değil; filmler, videolar, çeşitli görseller… Bu içerikler sayesinde dakikalar içinde daha iyi hissedebilirsiniz.
  10. Sevdiklerinizle iletişimde kalmak: Sosyal medyanın bizi oldukça yakın tuttuğunu düşünsek de yakın bağlar kurmak, telefonda konuşmak, insanları önemsediğimizi göstermek ve önemsendiğimizi bilmek stresle başa çıkmanın en kolay yollarından bir tanesi. Travma sonrası stres bozukluğu hastaları için de önerilen bir yöntem olarak sizin için önemli insanların bir listesini yapıp onlarla düzenli aramalar yapmak bile özellikle birbirimizden çok uzak olduğumuz bu günlerde stresle başa çıkmak konusunda faydalı olabiliyor.
  11. Kendini önemsemek: Evden çıkmanın pek desteklenmediği bu günler, kendimizle ilgilenmeyi unutmamıza sebep olabiliyor. Küçük rutinlere geri dönmek ise hem hayat kalitemizi yükseltmek hem de rutinlerin belirsizliği ortadan kaldırmasından faydalanarak bu durumun yarattığı stresten kurtulmak adına oldukça faydalı olabiliyor. Bahsettiğimiz rutinler ise pek zor değil; sabah yürüyüşleri, kahve molaları, uzun süren duşlar gibi aktiviteler.
  12. Değiştirebileceklerinize odaklanmak: Stresle başa çıkmaya çalışırken nelerin bizim elimizde olduğunu ve neler hakkında söz hakkımız olmadığını fark etmek çözüm yolunda büyük bir adım olabiliyor. İçinde bulunduğunuz durumun elinizde olan ve olmayan özelliklerini bir kağıda yazıp değiştirebileceklerinize odaklanmak, stresin büyük bir kısmından kurtulmanızı ve enerjinizi daha verimli kullanmanızı sağlıyor. Değiştiremeyeceklerimiz iyi bir öğretmen, değiştirebileceklerimiz ise güzel bir meydan okuma halini alıyor.


Bu yöntemlerden bir ya da birkaçını deneyip hangisinin size iyi geldiğini bulmaya çalışabilirsiniz. Bunun yanında bu egzersizleri bir rutin haline getirmek uzun vadede daha yüksek verim almanız için oldukça önemli.

LaMotte S. (2020, October 21). You're not nuts. This really is a crazy time. Here are a dozen ways to cope. CNN Health. Retrieved from
https://edition.cnn.com/2020/10/20/health/coping-anxiety-covid-election-wellness/index.html

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Ramon Casas i Carbó

Çocuklarda Kaygı

Çocuklarda kaygı; baş ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliğine yol açıyor. Bu durumun sebepleri ve çözümleri neler?

İlişkinizde Yakınlık ve Tutkuyu Artırmak Üzerine Öneriler

İlişkinizdeki yakınlık ve tutkuyu artırabilecek bazı egzersizleri derledik! Partnerinizle bu egzersizleri denemeye başladığınızda ilişkinizde neler olacağını gözlemlemeye ne dersiniz?
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!

footer