Flörtleşme Çeşitleri

Elif Topatan

Elif Topatan

Flörtleşme Çeşitleri

Clint Eastwood and his wife Maggie - Larry Barbier Jr.

Clint Eastwood and his wife Maggie - Larry Barbier Jr.

Çoğumuz çekici bulduğumuz kişinin bize karşı ilgisi olup olmadığını merak ediyoruz. Davranışlarından veya sözlerinden çıkarım yapmaya çalışıyoruz. Peki o kişinin bizden hoşlandığını nasıl anlıyoruz? Flört etme davranışı hem aradaki bağı güçlendirmeye hem de o kişinin ilgisinin ne boyutta olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Flört etme aşamalarının yanı sıra kişinin sergilediği flörtleşme türü de karşı tarafa ilgisini belli etmesini sağlıyor.
relate-banner

2010 yılında yürütülen bir araştırma 5 farklı flört türü olduğu gösteriyor: Geleneksel, fiziksel, samimi, oyuncu ve nazik. Kişi tek bir flört türüne sahip olmaktansa birkaç türü farklı seviyelerde gösteriyor.

1. Geleneksel Flört Çeşidi

Genellikle içe dönük kişilerin geleneksel flört çeşidi daha yüksek oranda tercih ettikleri bulunuyor. Bu kişiler flört davranışlarında geleneksel roller çerçevesinde hareket ediyorlar. Heteroseksüel ilişkilerde erkek, flörtü başlatan ve sonraki süreçlerde de ilk adımı atan taraf olurken kadın ise ilgisini daha çok sözsüz davranışlar veya uzun bakışmalarla ifade ediyor.

Geleneksel bir şekilde flörtleşen kadınlar, bir ilişki kurulabilmesini düşük bir ihtimal olarak görüyorlar. Bir ilişki kurulduğunda ise ilişkiye güven duymuyorlar ve o ilişkinin başarıyla sonuçlanacağını düşünmüyorlar. Potansiyel partnerleriyle iletişim kurmada ve aralarındaki ilişkiyi ilerletmede zorlanıyorlar. Bir ilişkiye başladıklarında ise bu durum aralarında kurulan bağlanmayı ve cinsel uyumu olumsuz yönde etkiliyor. Öte yandan bu şekilde flörtleşen erkeklerin hayatlarında çekici buldukları kişi sayısı daha az oluyor. Karşılarındaki kişiye romantik hislerini belli etmeden önce aradaki bağı kuvvetlendirmeye çalışıyorlar. Eğer iki taraf da yüksek boyutta geleneksel ise kur aşamalarının çoğunda yavaş bir ilerleme kaydediliyor.

2. Fiziksel Flört Çeşidi

Bu flört çeşidinde kur yapma döneminin başında, kişiler arasındaki iletişim çoğunlukla cinsellik üzerine oluyor. Yüksek oranda fiziksel flörtleşme gösteren bireyler, isteklerini ve ilgilerini fiziksel olarak ifade edebiliyorlar. Hızlıca karşılarındaki insanı çekici bulabiliyor ve ortamdaki diğer insanların ilgilerini de kolaylıkla fark edebiliyorlar. Potansiyel partnerle kurulan ilişkide ise cinsel uyum ve duygusal bağlanma hızlı gelişiyor.

3. Samimi Flört Çeşidi

Samimi flört çeşidinde birey potansiyel partneriyle duygusal bir bağ kurmak istiyor. Hatta bir araştırmaya göre duygusal bağ kurmak, flörtleşme sırasında en çok arzulanan durum oluyor. Samimi flörtleşme yöntemini kullanan kişiler, flörtün başlarında çekici buldukları insana daha rahat bir şekilde yaklaşabiliyorlar. Kendilerini açmaya, karşılarındaki kişiye destek vermeye ve onunla yakınlık kurmaya daha istekli oluyorlar. Girdikleri ortamda herkesin kendileriyle flört ettiği kanısına varabiliyorlar. Geleneksel flörtleşmenin aksine daha güvenli, başarılı ve olabilme ihtimalinin daha yüksek olduğu ilişkiler kuruyorlar. Geleneksel flörtleşmedeki kadar yavaş ilerlemeden kurulan ilişkide, güçlü bir duygusal bağ ve cinsel uyum yakalanabiliyor.

4. Oyuncu Flört Çeşidi

Flörtün eğlence olarak görüldüğü bu flört çeşidi, dışa dönüklüğü ve kişinin öz güvenindeki artışı barındırıyor. Flörtün devamında ilişkinin ilerletilmesi gerekli görülmüyor. Bu şekilde flörtleşen kişiler genellikle diğerlerinin kendi hareketleri karşısında ne düşündüğünü önemsemiyorlar. Kişi genellikle kısa süredir ilgi duyduğu insanlarla flört etmeyi tercih ediyor. Tüm flört çeşitleri arasında sadece bu flört çeşidini erkeklerin daha yüksek oranda tercih ettikleri görülüyor. Erkekler için cinsel uyumun yüksek olduğu ve çok fazla önemin atfedilmediği ilişkiler çok hızlı ilerleyebiliyor. Diğer yandan bu şekilde flörtleşen kadınlarda flört sırasında kendini açma davranışı yüksek oranda görülüyor.

5. Nazik Flört Çeşidi

Nazikliğe önem verilen bu flört çeşidinde kişiler, romantik ilgilerini kurallara uygun ve dikkatli bir biçimde karşı tarafa gösteriyorlar. İletişimlerinde cinsellik içeren davranışlara pek yer vermiyorlar. Flört ederken kurulan bağı ilerletme ve potansiyel partnere ilgi gösterebilme ihtimali daha düşük oluyor. Nazik flörtleşme çeşidini yüksek oranda sergileyen kişiler; muhtaç, utanç verici veya zorlayan biri gibi görünme endişesi duyabiliyorlar.

Aynı araştırma, bahsedilen flört çeşitleri arasında da bir ilişki olduğunu gösteriyor. Geleneksel flört çeşidinin nazik flört çeşidiyle arasında pozitif bir ilişki varken oyuncu flört çeşidiyle arasında negatif bir ilişki bulunuyor. Diğer yandan, oyuncu flört çeşidi fiziksel flört çeşidiyle daha ilişkili görülüyor. Samimi flört çeşidi ise fiziksel ve nazik flört çeşitleriyle pozitif bir ilişki barındırıyor.

[1] Hall, J. A., Carter, S., Cody, M. J., & Albright, J. M. (2010). Individual differences in the communication of romantic interest: Development of the flirting styles inventory. Communication Quarterly, 58(4), 365-393.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Love - Liu Xiaodong

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve Romantik İlişkiler

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor. Peki, ilişkiler bu etkileri azaltabiliyor mu?
Alexandra Levasseur - İsimsiz

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.
Untitled- Nicoletta Tomas Caravia

Neden Fedakarlık Yapıyoruz?

Partneriniz veya ilişkiniz için başka bir şehre taşınır mıydınız? İlişkilerde fedakarlık yapma motivasyonumuz üzerine okumak için tıklayın.
Persuasion - Leonard Campbell Taylor

Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor.

footer