İnceliğin Çekiciliğe Etkisi

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

İnceliğin Çekiciliğe Etkisi

Antonia de Banuelos Thorndike - The Guitar Player

Antonia de Banuelos Thorndike - The Guitar Player

Neredeyse hepimiz hiç düşünmeden 5 tane kötü erkek-iyi erkek temasının işlendiği romantik film sayabiliriz. Bu iyi-kötü ikilemi hem erkeklerin hem kadınların partner tercihleri konusunda sık sık karşımıza çıkıyor. Peki, özellikle kadınların "kötü" erkekleri iyi ve kibar olanlara tercih ettiği inanışı bir halk efsanesinden mi ibaret, yoksa gerçeği yansıtıyor mu?
relate-banner

Aslında partner seçimi, en basit haliyle, ideallerinden ödün verilerek yapılan tercihlerden oluşuyor. Örneğin, güçlü ve nüfuz sahibi olmak aynı zamanda uyumlu olan erkekler için çekici bir özellikken uyumlu olmayan erkeklerin çekiciliğine bir etkisi bulunmuyor. Fiziksel olarak çekici olmak sağlık, doğurganlık ve genetik kalite göstergesi olarak algılandığı için herkes için tercih edilen bir özellik olmakla beraber, özellikle uzun süreli ve ciddi ilişkilerde nazik olmak gibi özelliklerle gönüllü bir şekilde takas ediliyor. Kısa süreli ilişkilerde ise dış görünüş daha öncelikli bir rol oynuyor. Ancak ince davranışlar sergileyen insanlar cinsiyetten bağımsız olarak uzun süreli ilişkiler için daha çekici bulunuyor. Hatta, aynı etkiyi kısa süreli ilişkiler için, çok daha az da olsa, görmek mümkün. Güvenilirlik bağlamında da benzeri bir sonuç geçerli, ancak kadınların kısa süreli ilişkiler için de partner seçimlerinde güvenilirliği göz önünde bulundurduklarını görüyoruz. Bunun muhtemel sebebi olarak ise kadınların bu kısa süreli ilişkileri potansiyel partnerleri değerlendirmek için kullanmaya daha yatkın olmaları veya kadınların cinsel şiddet görme ihtimalinin çok daha fazla olması gösteriliyor. Erkekler için ise güvenilirlik ilişkinin ciddiyetinin artmasına bağlı olarak önemli hale geliyor.

Dış görünüş, incelik veya finansal durum gibi herhangi bir faktör tek başına potansiyel bir partneri çekici kılmaya yetmezken aynı özelliklerin beraber bulunması ise potansiyel partnerlerin bu özelliklerin toplamından daha çekici algılanmasını bile sağlayabiliyor. Birçok kültürde karakter, partner seçiminde önemli bir rol oynuyor ve kadınların daha seçici oldukları inancının aksine ciddi ilişkilerde partnerin karakterine verilen önem cinsiyetten neredeyse hiç etkilenmiyor, çünkü bu ilişkiler parçası olan tarafların ikisinden de ciddi bir yatırım talep ediyor.

Yukarıda belirttiklerimizle beraber, incelikle ilgili yapılan araştırmalarda insanlar varsayımsal olarak kimi tercih edeceklerini belirttikleri için bulguların çok daha fazla etkenin bulunduğu gerçek hayat durumlarını tam olarak temsil edemeyebileceğini de vurgulayalım. Örneğin, geçmişte yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınların bir erkeğin cinsel çekiciliğiyle ilgili yargıları, söz konusu erkeklerin ne kadar güçlü olduklarından oldukça etkileniyor. Bu yargılar vücut dili, akranların davranışları, güç sembolleri gibi varsayımsal ortamlarda gösterilemeyen etkenleri içerebiliyor.

Ancak bu sınırlamalar bir yana, özellikle uzun süreli ilişkilerde inceliğin dış görünüşten daha etkili bir faktör olduğunu ve hatta tek gecelik ilişkilerde bile etkin bir faktör olarak kaldığını söyleyebiliriz. Bu konuyla ilgili araştırmaların son yıllara kadar heteroseksüel çiftlere odaklanmış olması dolayısıyla heteroseksüel ilişkilere yoğunlaşmış olsak da filmler, diziler veya kişisel tecrübeleri dışında hiçbir kaynağı olmayan bazı blog yazarlarının söylediğinin aksine hepimizin - cinsiyet fark etmeksizin - ciddi ilişkilerinde partnerlerinin ince ve nazik olmasını dış görünüş gibi faktörlerden daha çok önemsediğini söyleyebiliriz.

İnceliğin kendilerine sadık bir yol arkadaşı (başka bir deyişle kalıcı bir bağlanma figürü) arayan insanların aradığı temel özelliklerden biri olması aslında hiç de şaşırtıcı değil, öyle değil mi?

[1] Jensen-Campbell, L. A., Graziano, W. G., & West, S. G. (1995). Dominance, prosocial orientation, and female preferences: Do nice guys really finish last? Journal of Personality and Social Psychology, 68(3), 427-440.
[2] Little, Anthony & C Jones, Benedict & DeBruine, Lisa. (2011). Facial attractiveness: Evolutionary based research. Philosophical transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological sciences. 366. 1638-59.
[3] Rhodes, G. (2006). The evolutionary psychology of facial beauty. Annual Review of Psychology, 57, 199-226.
[4] Li, N. P., Bailey, J. M., Kenrick, D. T., & Linsenmeier, J. A. W. (2002). The necessities and luxuries of mate preferences: testing the tradeoffs. Journal of Personality and Social Psychology, 82, 947-955.
[5] Li, N. P., & Kenrick, D. T. (2006). Sex similarities and differences in preferences for short-term mates: what, whether, and why. Journal of Personality and Social Psychology, 90(3), 468-489.
[6] Regan, P. C., Levin, L., Sprecher, S., Christopher, F. S., & Gate, R. (2000). Partner preferences: What characteristics do men and women desire in their short-term sexual and long-term romantic partners?Journal of Psychology & Human Sexuality, 12, 1-21.
[7] Li, N. P., & Kenrick, D. T. (2006). Sex similarities and differences in preferences for short-term mates: what, whether, and why. Journal of Personality and Social Psychology, 90(3), 468-489.
[8] Buss, D. M. (1989). Conflict between the sexes: Strategic interference and the evocation of anger and upset. Journal of Personality and Social Psychology, 56, 735-747.
[9] Barclay, P. (2010). Altruism as a courtship display: some effects of third- party generosity on audience perceptions. British Journal of Psychology,101, 123-35.
[10] Farrelly, D. (2013). Altruism as an Indicator of Good Parenting Quality in Long Term Relationships: Further Investigations Using the Mate Preferences Towards Altruistic Traits Scale. The Journal of Social Psychology, 153, 395-398.
[11] Farrelly, D., Clemson, P., & Guthrie, M. (2016). Are Womens Mate Preferences for Altruism Also Influenced by Physical Attractiveness? Evolutionary Psychology, 14, 1-6.
[12] Stavrova, O., & Ehlebracht, D. (2015). A Longitudinal Analysis of Romantic Relationship Formation: The Effect of Prosocial Behavior. Social Psychological and Personality Science, 6, 521-527.
[13] Buss, D. M., Abbot, M., Angleitner, A., Asherian, A., Biaggio, A., Blanco-Villasenor, A., et al. (1990). International preferences in selecting mates. Journal of Cross-Cultural Psychology, 21, 5-47.
[14] Kenrick, D. T., Groth, G. E., Trost, M. R., & Sadalla, E. K. (1993). Integrating evolutionary and social exchange perspectives on relationships: Effects of gender, self-appraisal, and involvement level on mate-selection criteria. Journal of Personality and Social Psychology, 64, 951-969.
[15] Sadalla, E., Kenrick, D., & Vershure, B. (1987). Dominance and heterosexual attraction. Journal of Personality and Social Psychology, 52, 730-738.
[16] Herold, E., & Milhausen, R. (1999). Dating preferences of university women: An analysis of the nice guy stereotype. Journal of Sex and Marital Therapy, 25, 333-343.
[17] Regan, P. (1998b). What if you can't get what you want? Willingness to compromise ideal mate selection standards as a function of sex, mate value, and relationship context. Personality and Social Psychology Bulletin, 24, 1294-1303.
[18] Sprecher, S., & Regan, P. (2002). Liking some things (in some people) more than others: Partner preferences in romantic relationships and friendships. Journal of Social and Personal Relationships, 19, 463-481.
[19] Hazan, C., & Diamond, L. M. (2000). The place of attachment in human mating. Review of General Psychology, 4(2), 186-204.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz- Anne-Sophie Tschiegg

Bir İnsanı Çekici Kılan Nedir?

Bir insandan etkilenmemizde birçok farklı sebep rol oynayabiliyor. Bir insana bakıp “Ne kadar çekici!” dememizi sağlayan özellikler neler?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Virgin and Child with Saint Catherine of Alexandria- Anthony van Dyck (1630)

Doğum Sonrası Depresyonu Yaşayan Partnere Destek Olma

Depresyonda olan birisiyle yaşamak zor olabiliyor, hele de evde bebek varsa. İşte doğum sonrası depresyondaki birine destek olmanın yolları!
In Touch - Kim English

Sosyal Medya Gençleri Nasıl Etkiliyor?

Sosyal medya hesapları sonsuz bir vakit geçirme aracı. Peki bunun üzerimizdeki olumlu ve olumsuz etkileri neler oluyor?
Afternoon - Emil Christian Rosenstand

Ekonomik Kaynakların Kadınların Eş Seçimine Etkisi

Kadınların evrimsel süreçte geliştirdikleri eş seçim mekanizmalarının potansiyel partnerlerin statü ve kaynaklarıyla nasıl bir ilişkisi bulunuyor?
Antonia de Banuelos Thorndike - The Guitar Player

İnceliğin Çekiciliğe Etkisi

Özellikle kadınların "kötü" erkekleri iyi ve kibar olanlara tercih ettiği inanışı bir halk efsanesinden mi ibaret, yoksa gerçeği yansıtıyor mu?
Flirtation - Raffaele Frigerio

Nasıl Flört Ediyoruz? - Flörtün 5 Aşaması

Kimleri çekici bulursunuz? Hoşlandığınız kişiyle nasıl iletişim kurarsınız? Araştırmacılar flörtün 5 aşaması olduğunu söylüyor.

footer