Birinin Size Yalan Söylediğini Anlamak Mümkün.

kategori

Yakın İlişkiler

Birinin Size Yalan Söylediğini Anlamak Mümkün.

Yalan söylemek - hoşumuza gitse de gitmese de - insan ilişkilerinin içinde kaçınılmaz olarak var olan bir davranış. Peki size yalan söylendiğinde bunu anlayabiliyor musunuz? Neyse ki bilimsel araştırmalar bu konuda bize yol gösteriyor.

Buna göre, yalan söylerken insanların ses tonu değişiyor, normalden fazla göz kırpıştırıyorlar ve cümlelerinde birinci tekil şahsı (ben) daha az kullanıyorlar. Duygu içeren kelimeler kullanmaktan kaçınıyor, göz teması kurmuyorlar. Kulak ve boyun gibi bölgelerine daha çok dokunuyor ve sözlerinin içeriğiyle uyumsuz yüz ifadeleri takınıyorlar.

Tabii bu ipuçlarının tek başlarına varlığı mutlaka yalan söylendiği anlamına gelmiyor, bunu da belirtmekte fayda görüyoruz.relate-banner

DePaulo, B. M., Lindsay, J. J., Malone, B. E., Muhlenbruck, L., Charlton, K., & Cooper, H. (2003). Cues to deception. Psychological Bulletin, 129, 74-118.

Benzer yazılar

All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?
Untitled - Emily Krouse

Narsist Bireylerin Değerleri

Benmerkezcilikleri ve sadakatsizlikleri, narsist kişilerin sahip olduğu temel değerlerden. Peki bu temel değerlerinin altında neler yatıyor?
Yearning - Ron Hicks

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.
Lovers - Egon Schiele

"Hayır" Diyebilme Rehberi: İlişkilerde Sınırlar

İlişkilerimizde "hayır" diyebilmek ve sınır koymak hem bize hem ilişkimize iyi geliyor. Sınır koymayı nasıl başarabiliriz?
Unknown

Eşcinsel İlişkilerde Dinamikler

Sanılanın aksine eşcinsel ilişkilerin dinamikleri heteroseksüel ilişkilerden pek de farklı değil. Peki bu konudaki araştırmalar ne söylüyor?

Birinin size yalan söylediğini anlamak mümkün.

Dizilerde, filmlerde gördüğümüz yalan makineleri olmadan birinin yalan söyleyip söylemediğini anlamanın yolları olabilir mi?

footer