Duygusal Hassasiyet, Kolay İncinebilirlik Getirmiyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Duygusal Hassasiyet, Kolay İncinebilirlik Getirmiyor.

Günümüzde, duygusal anlamda fazlasıyla hassas olan kişiler, diğerleri tarafından olayları fazla abarttığı ya da düşündüğü gerekçesiyle eleştiriye ya da dışlanmaya maruz kalabiliyorlar. Hatta birçok kültürde, bir erkeğin fazla hassas olması, onun "zayıf" ya da "kadınsı" gibi sıfatlarla tanımlanmasına yol açabiliyor. Bu nedenle duygusal anlamda hassas olan kişiler kendilerini anlaşılamamış hissedebiliyor veya kendilerinde bir problem olduğuna dair bir düşünce geliştirebiliyor.

Araştırmalar, duygusal olarak hassas kişilerin beynindeki bağlantıların, diğer kişilerden daha farklı geliştiğini gösteriyor. Öyle ki bu hassas kişilerin korku sistemi, bir stres durumunda diğer kişilere oranla daha çok aktive oluyor ve daha farklı biyokimyasal reaksiyonlar verebiliyor.

Peki duygusal açıdan hassas olmak, kişilerin hayat boyu mutsuz olacağı ve hayatlarının hep bir karmaşa içerisinde geçeceği anlamına mı geliyor? Aslında ortaya atılan bir teoriye göre hassas olmak, incinebilir olmayı beraberinde getirmiyor. Bu kişiler negatif durumlara karşı hassas oldukları gibi, pozitif durumlara karşı da hassasiyet gösteriyorlar ve bu da hayatlarında yaşanan pozitif olayları da daha yoğun yaşamalarına sebep oluyor. Bu açıdan bakıldığında aslında bizi bazı durumlarda fazlasıyla zorlayan genlerimiz aynı zamanda bize çok büyük avantajları da beraberinde getirebiliyor.

Sonuç olarak, doğuştan hassas kişiler kolayca yara alabilir bir durumda olmaktan ziyade, çevrelerindeki pozitif veya negatif her duruma karşı daha duyarlı oluyorlar.relate-banner

Lo, Imi. (2019, February 17). The Beautiful Truths About Being a Highly Sensitive Human. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/living-emotional-intensity/201902/the-beautiful-truths-about-being-highly-sensitive-human

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

İlişkilerde Duygusal İhmalin 8 İşareti

Duygusal ihmal görünmez olabiliyor. Peki onu nasıl fark edebiliriz?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Fascination, Vienna - Kent Miles (1990)

Affetmek Ne Değildir?

Birisini affettiğimiz zaman aramızdaki ilişki derinden etkileniyor. Peki affetmek nedir ve ne değildir? 5 maddede inceleyelim!
Aaron Shikler, No Name

Duygusal Zeka Nedir? - 1

Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.
El Tiempo Suspendido - Pilar Lopez Baez

Oyuncu Ebeveynliğin Etkileri

Oyun, çocuk ve ebeveynin yakın ve sıcak bir ilişki kurabilmesini sağlıyor. Oyuncu ebeveynlik size ve çocuğunuza çok iyi gelecek!
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.

footer