Mükemmel Olma Çabası Annelere Zarar Veriyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Mükemmel Olma Çabası Annelere Zarar Veriyor.

Günümüz anneleri daha önce eşi benzeri görülmemiş yüksek standartlara tabi tutuluyorlar. Sürekli "Nasıl daha mükemmel bir anne olabilirsiniz?", "Çocuğunuzu nasıl daha iyi yetiştirebilirsiniz?", "Neyi eksik yapıyor olabilirsiniz?" konulu yazılar yazılıyor, konuşmalar veriliyor. Peki bu durum anneleri nasıl etkiliyor?

Bu yönde yapılan çalışmaların sonuçları çok açık: Anneler, mükemmel olmaya çalıştıkça kendilerine zarar veriyorlar.

Yapılan bir çalışma, mükemmel bebek bakımıyla ilgili kitaplar okumanın annelere hiç iyi gelmediğini, bu kitaplarda önerilen katı rutinlere uymaya çalışmanın annelerde gözlemlenen depresif duygularla ilişki olduğunu gösteriyor. Sürekli anneliği sorgulanan kadınlar kendilerini yetersiz hissediyorlar ve zamanla kendilerini etraflarından soyutlamaya başlıyorlar. Üstelik yaşadıkları olumsuz duyguları da paylaşamadıkları için bu onları daha da kötü bir duruma sürüklüyor. Bu durumun çözümü ise onlara yaşadıkları deneyimlerde yalnız olmadıklarını hissettirecek bir sosyal ağ kurmaları.

Tam da bu sebeple, yaşadıkları çok da "mükemmel" olmayan anları paylaşan anneler iyi ki varlar, çünkü aynı deneyimi yaşayan diğer annelere yalnız olmadıklarını hatırlatıyorlar.relate-banner

Harries, V., & Brown, A. (2019). The association between use of infant parenting books that promote strict routines, and maternal depression, self-efficacy, and parenting confidence. Early Child Development and Care, 189(8), 1339-1350.
Knudson-Martin, C., & Silverstein, R. (2009). Suffering in Silence: A qualitative meta-data-analysis of postpartum depression. Journal of Marital and Family Therapy, 35(2), 145-158.

Benzer yazılar

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Phoebe Wahl

Annelikte Tükenmişlik

Ebeveynlik deneyimi, annelerde kimi zaman tükenmişlik hisleri yaratabiliyor. Peki bu his nasıl deneyimleniyor?

Sosyal Medya Beden Algımızı Etkiliyor

Sosyal medyada gördüğümüz standardize edilmiş beden algısı, kendimizle olan ilişkimizi olumsuz etkiliyor. Bu etkileme biçimi ne yazık ki duygu düzenlememizi ve kendimize karşı olan memnuniyetimizi de kapsıyor.
Anna Nordgren

'İdeal' anne duyarlı anne midir?

Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?
Woman Working in a Garden - Camille Pissarro (1830 - 1903)

İş Yerinde Mükemmeliyetçilik Faydalı Mı Zararlı Mı?

En büyük zayıflığım, mükemmeliyetçi olmam! Bir saniye, mükemmeliyetçilik olumlu ve faydalı bir özellik değil miydi? Detaylar yazımızda.

Yaşadığımız Kaygıyı Artıran Düşünceler

Kaygılandığımız anlarda zihnimize hangi düşünceler üşüşür? Peki bu düşünceleri nasıl azaltabiliriz?

Duygusal Patlamaların Bazı Olası Sebepleri

Bir anda fazla öfkeleniyor veya hiç beklenmedik anlarda fazla endişe mi yaşıyorsunuz? Bu duygu patlamalarının neden olabileceğini anlattık.
With Love and Kisses - Carlton Alfred Smith

Anne-Kız İlişkileri

Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?
Two Women Pregnancy Post Partum - Ravens and Corn

Ben Kötü Bir Anne Miyim?

Bir bebek sahibi olmayı her anne aynı şekilde deneyimlemeyebiliyor. Özellikle yeni anneler doğum sonrası depresyonu yaşayabiliyor.

footer