"Ben" Dili Mi Yoksa "Biz" Dili Mi?

kategori

Yakın İlişkiler

"Ben" Dili Mi Yoksa "Biz" Dili Mi?

Çiftlerin birbiriyle olan iletişiminde, zamir kullanımları kendilerini ilişkide nerede gördüklerinin bir yansıması olabiliyor. Zamir kullanımı; hem kendi benliğimizin hem de bir başkasıyla kurduğumuz ilişkide odağımızın nerede olduğunun bir göstergesi. Yapılan çalışmalarda, ikili iletişimlerde sözel olarak "biz" zamirini kullanmanın tek kişiye odaklanmaya, yani "ben" ya da "sen" zamiri kullanmaya kıyasla daha sağlıklı olduğu görülüyor.

Çiftlerin "biz" zamiri kullanmasının genellikle karşılıklı kurulan bağı yansıttığı düşünülüyor. Araştırmalar "biz" zamirinin daha yüksek ilişki doyumu ve ilişki kalitesi ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Çatışma esnasında da "biz" zamirinin kullanımının olumlu etkisi olduğu gözlemleniyor. Partnerlerin bir problem esnasında kurdukları iletişimde "biz" odaklı olmaları, yaşadıkları sıkıntı ve stresi ortak değerlendirmelerine ve buna bağlı olarak ortak bir başa çıkma stratejisi geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Özellikle çift terapilerinde, duyguları açmanın bir yolu olarak ben dili, yani "Bu yaptığın bana böyle hissettiriyor." gibi cümleler kullanmanın çatışma çözümünde etkili olduğu görülse de çalışmalar gündelik yaşantımızda kendimize çok fazla odaklanmanın ilişkiye o kadar da iyi gelmediğini gösteriyor.  Çiftlerle yapılan çalışmalar, bir çatışma sırasında fazla oranda "ben" zamiri kullanımının daha düşük ilişki işleyişiyle bağlantılı olabileceğini ortaya koyuyor.

Bununla birlikte "ben" zamiri, kişinin ihtiyaçlarını direkt olarak karşı tarafa iletebilmesine yardımcı olduğundan yakınlığı artırabiliyor. Bu açıdan bakıldığında "ben" zamiri, partnerlerin karşı taraftan gelecek bir desteğe ihtiyaç duyduğu anlarda faydalı olabiliyor. Bir kişinin ihtiyaçlarını anında ve açık bir şekilde ifade etmesi, yaşanan stresin karşılıklı olarak anlaşılması için fırsat sağlayabiliyor.

"Sen" zamiri kullanımı ise ("Sen böyle davrandığın için bu durumdayız." gibi) suçlama veya mesafe koyma gibi olumsuz ilişki davranışlarıyla ilişkilendiriliyor.

Tabii ki tüm bunlar kullandığımız cümlelerin tek başına ilişkinin iyiliğini ya da kötülüğünü belirlediğini göstermiyor. Bunun yerine, ilişkideki doyumun, karşımızdaki kişiyi anlamanın ve o kişiyle anlaşmanın birçok farklı faktöre bağlı olduğunu ortaya koyuyor. relate-banner


Meier, T., Milek, A., Mehl, M. R., Nussbeck, F. W., Neysari, M., Bodenmann, G., Martin, M., Zemp, M., & Horn, A. B. (2021). I blame you, I hear you: Couples' pronoun use in conflict and dyadic coping. Journal of Social and Personal Relationships.

Benzer yazılar

Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

footer