Partnerinize Destek Olamayacak Kadar Stresli Misiniz?

kategori

Yakın İlişkiler

Partnerinize Destek Olamayacak Kadar Stresli Misiniz?

Stres, vücudun yaşadıklarına bir karşılık olarak fiziksel veya psikolojik tepkiler göstermesi olarak tanımlanıyor. Belli miktarda stresin bilişsel performansı artırmak gibi bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Partnerler, hayatlarında finansal problemler, iş yerine bağlı sıkıntılar ya da sağlık problemleri gibi bazı stresli durumlar yaşayabiliyorlar ve yaşanan bu olumsuz durum ister istemez ilişkiye yansıyabiliyor. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi azaltırken kaynaklarımızı tüketebiliyor ve hatta partnerimize destek vermemize engel olabiliyor.

Yapılan bir çalışmada stresin; partnerin ihtiyaçlarını fark etme ve partnere destek sağlama üzerindekileri etkileri ele alınıyor. Sonuçlara bakıldığında stresin, partnerimize destek olmamızı engelleyebildiği görülüyor.

Araştırmalar gösteriyor ki stres; bireyleri, özellikle de erkekleri, partnerlerinin duygusal ihtiyaçlarına daha az duyarlı bir hale getirebiliyor. Stres, kişinin bakış açısını daraltarak kişinin kronik bir halde stresli hissetmesine neden olabiliyor ve bu da kişinin çevresindeki insanların ne gibi ihtiyaçları olabileceğini görmesine engel oluyor. Fazla stres altındaki bireylerin, partnerlerinin desteğe ihtiyacı olup olmadığını dahi ayırt etmekte zorlanabilecekleri belirtiliyor.

Çalışmaya göre daha çok erkeklerin stres altındayken partnerlerinin ihtiyaçlarına cevap veremediği görülüyor. Erkeklerin çok fazla stres yaşadıklarında, daha az stres yaşadıkları zamana kıyasla partnerlerine karşı eleştirilerde bulunma, öfke ve sabırsızlık gösterme olasılıkları da artıyor. Ayrıca erkeklerin partnerlerinin yardım isteğini fark etseler bile o gün kendi stresleriyle baş etmeye çalışıyorlarsa destek sağlama olasılıklarının daha düşük olduğu görülüyor. Tüm bu bulgular, stresin ilişkilerde partnerimize destek olmamızı engellediğini açıkça gösteriyor.relate-banner

Neff, L. A., Nguyen, T., & Williamson, H. C. (2021). Too Stressed to Help? The Effects of Stress on Noticing Partner Needs and Enacting Support. Personality & Social Psychology Bulletin, 47(11), 1565"“1579.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

footer