Stres, vücudun yaşadıklarına bir karşılık olarak fiziksel veya psikolojik tepkiler göstermesi olarak tanımlanıyor. Belli miktarda stresin bilişsel performansı artırmak gibi bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Partnerler, hayatlarında finansal problemler, iş yerine bağlı sıkıntılar ya da sağlık problemleri gibi bazı stresli durumlar yaşayabiliyorlar ve yaşanan bu olumsuz durum ister istemez ilişkiye yansıyabiliyor. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi azaltırken kaynaklarımızı tüketebiliyor ve hatta partnerimize destek vermemize engel olabiliyor.
Yapılan bir çalışmada stresin; partnerin ihtiyaçlarını fark etme ve partnere destek sağlama üzerindekileri etkileri ele alınıyor. Sonuçlara bakıldığında stresin, partnerimize destek olmamızı engelleyebildiği görülüyor.
Araştırmalar gösteriyor ki stres; bireyleri, özellikle de erkekleri, partnerlerinin duygusal ihtiyaçlarına daha az duyarlı bir hale getirebiliyor. Stres, kişinin bakış açısını daraltarak kişinin kronik bir halde stresli hissetmesine neden olabiliyor ve bu da kişinin çevresindeki insanların ne gibi ihtiyaçları olabileceğini görmesine engel oluyor. Fazla stres altındaki bireylerin, partnerlerinin desteğe ihtiyacı olup olmadığını dahi ayırt etmekte zorlanabilecekleri belirtiliyor.
Çalışmaya göre daha çok erkeklerin stres altındayken partnerlerinin ihtiyaçlarına cevap veremediği görülüyor. Erkeklerin çok fazla stres yaşadıklarında, daha az stres yaşadıkları zamana kıyasla partnerlerine karşı eleştirilerde bulunma, öfke ve sabırsızlık gösterme olasılıkları da artıyor. Ayrıca erkeklerin partnerlerinin yardım isteğini fark etseler bile o gün kendi stresleriyle baş etmeye çalışıyorlarsa destek sağlama olasılıklarının daha düşük olduğu görülüyor. Tüm bu bulgular, stresin ilişkilerde partnerimize destek olmamızı engellediğini açıkça gösteriyor.