Başkalarının Müzik Tercihleri Onlarla Olan Yakınlığımızı Etkiliyor Mu?

kategori

Yakın İlişkiler

Başkalarının Müzik Tercihleri Onlarla Olan Yakınlığımızı Etkiliyor Mu?

Kişilerin müzik tercihlerini fiziksel görünüşlerine bakarak anlayabilmek mümkün olabiliyor. Çünkü karakterimizi yansıtan ve enerji seviyemize uyum sağlayan müzikleri dinlemeye daha yatkın oluyoruz. Bu konuda farklı müzik türleri ile yapılan bir araştırmaya göre saçlarımız ve yüzümüz, yani bütün olarak kafamız, bedenimize göre müzik tercihimizi daha çok açığa çıkarıyor. Fakat bedenimiz, ağzımız, gözlerimiz de müzik tercihimizle ilgili sinyaller içeriyor. Örneğin, enerjik müzikler dinlemeyi tercih eden birini, tüm vücuduna bir bütün olarak bakarak, sadece kafasına veya sadece bedenine bakarak anlayabiliyoruz. Daha yoğun veya isyankar müzik dinlemeyi tercih eden birini sadece bedenine, ağzına veya gözlerine bakarak anlayabilirken düşündürücü veya karmaşık müzikler dinleyen birini tüm bedenine, kafasına ve ağzına bakarak anlayabiliyoruz.

Bu sinyallere göre dağınık görünüşe sahip olmak enerjik/ritmik müzikler dinlemenin, uysal görünmek düşündürücü veya karmaşık müzikler dinlemenin ve hem uysal hem enerjik görünmek hareketli müzikler dinliyor olmanın bir göstergesi olarak algılanabiliyor.

Müzik tercihleriyle ilgili fiziksel görünüşlere göre yapılan yorumlar sosyal hayatımızı da etkiliyor. Örneğin, bizim gibi enerjik müzikler dinlediğini görünüşünden tahmin ettiğimiz kişiyle tanışmayı, yakınlaşmayı daha çok istiyoruz. Bunun yanında araştırmalara göre düşündürücü/karmaşık ve hareketli müzikler dinlediğini düşündüğümüz kişiler ile sosyal ilişki kurma isteğimiz artıyor. Bu da genellikle bu tür müzikleri uysal olan kişilerin dinlediğine olan inancımızdan kaynaklanıyor. relate-banner

Tian, L., Alaei, R., & Rule, N. O. (2021). Appearance Reveals Music Preferences.Personality and Social Psychology Bulletin.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

Neden arkadaşlıklarımızı sona erdiririz?

Her ilişki bir gün bitme riski taşıdığı gibi arkadaşlık ilişkilerimiz de bir gün bitebilir. Peki bir arkadaşlığın bitmesindeki ana sebepler neler olabilir?

footer