Sosyal Medyadaki Beğeni Sayınızı Ne Kadar Önemsiyorsunuz?

kategori

Yakın İlişkiler

Sosyal Medyadaki Beğeni Sayınızı Ne Kadar Önemsiyorsunuz?

Sosyal medya; başkalarının fotoğraflarını ya da gönderilerini beğenme, yorum yapma gibi dinamiklerinin yanında gündelik ilişkilerdeki davranışlarımız hakkında da bize bazı ipuçları sunuyor. Bu durumdan yola çıkılarak yapılan bir araştırmada, sosyal medyanın kullanım sıklığının insanlar arasındaki gerçek etkileşimlerde beğenmeyi ve beğenilmeyi nasıl etkilediğine bakılıyor. Katılımcılara en başta sosyal medyayı sık ve sürekli kontrol eden (aktif) biri mi yoksa çok sık kullanmayan (pasif) biri mi olduklarını ölçen bir anket sunuluyor. Ardından, hiç tanımadıkları biriyle kısa bir ilk tanışma diyaloğu yaşayan katılımcılar bu tanışma sonrasında dışa dönüklüğü ve narsisizmi ölçen ayrı iki ölçek daha dolduruyorlar. Çalışmanın sonucunda sosyal medyayı aktif kullanan katılımcıların ilk tanışma diyaloğundan sonra karşı tarafı daha çok beğendiği saptanıyor. Sosyal medyayı aktif kullanmayan kullanıcılarda ise karşıdaki kişiyi beğenme oranı çok daha düşük çıkıyor. Bununla birlikte narsisizm ve dışa dönüklüğün tanışmalardaki ilk izlenimler üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı görülüyor. Kısacası, sosyal medyayı kullanma biçimimiz ve sıklığımız gerçek hayattaki sosyal etkileşimlerimizin nasıl olacağının sinyallerini verebiliyor. Beğenme ve beğenilmenin öne çıktığı Instagram, Facebook ya da Twitter gibi mecralar, gerçek hayattaki beğenme ve beğenilme isteğini de bir o kadar taze tutuyor.relate-banner

Heyman, J. L., Kerr, L. G., & Human, L. J. (2021). Social Media Use Predicts Greater Liking in In-Person Initial Interactions.Personality and Social Psychology Bulletin, 01461672211040964.

Benzer yazılar

Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!

İlişkide Sosyal Medyayı Nereye Koymak Gerek?

Sosyal medyanın ilişkilerde oynadığı rolü göz ardı etmemek gerekiyor. Peki sosyal medya konusunu daha sağlıklı yönetebilmemiz için neler yapmalı?
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Modern Loneliness - Lionel Le Jeune

Çevrimiçi Arkadaşlıklarda Güven İlişkisi

Çevrimiçi ilişkiler eskisinden çok daha gündemimizde. Sanal ortamda kurulan arkadaşlıklar, yüz yüze arkadaşlıklar gibi güven verir mi?

Sosyal Medya Beden Algımızı Etkiliyor

Sosyal medyada gördüğümüz standardize edilmiş beden algısı, kendimizle olan ilişkimizi olumsuz etkiliyor. Bu etkileme biçimi ne yazık ki duygu düzenlememizi ve kendimize karşı olan memnuniyetimizi de kapsıyor.
The Suburban Legend - Roger Wilkerson

Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

Boşanma sonrası, ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmesi ve çocuklarının sürece uyum sağlamalarına destek olmaları geçiş dönemini kolaylaştırıyor.

Birini çekici bulmak yapılan paylaşımı artırıyor.

Birini çekici bulmak, o kişiyle daha çok şey paylaşmamızı sağlar mı? Bir diğer deyişle insanların görüntüleri davranışlarımızı etkiler mi?
Subway Paintings - Devon Rodriguez

Müzik Dinlemek Sizi Daha Zeki Ve Üretken Yapabilir Mi?

Müziğin duygularımız ve motivasyonumuz üzerindeki etkisi kanıtlanmış bir gerçek. Peki müziği üretkenliği arttırmak için kullanmak mümkün mü?
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.

footer