Nişan Atmak Mı Daha Zor, Boşanmak Mı?

kategori

Yakın İlişkiler

Nişan Atmak Mı Daha Zor, Boşanmak Mı?

Nişan dönemi ilişkide kalmak ya da ayrılık kararı almak için önemli bir aşama olarak görülüyor. Çünkü bu dönemde bireyler ömür boyu bağlılığa doğru ilerliyor ancak hala ortada resmi bir yükümlülük olmadığından büyük bir sorumluluğun altına girmemiş oluyorlar.

Nişan sonlandırıp düğünü iptal etme kararı alan kişilerle yapılan bir araştırmada katılımcılar, ilişkileri boyunca yaşanan problemlerin birikmesine rağmen nişan sırasında ayrıca yeni sorunların ortaya çıktığını söylüyorlar. Bu sebeple daha önceden biriken sorunlar da daha belirgin bir hale geliyor. Kişiler, evlenme baskısı ve düğünü iptal etmenin stresi gibi nedenlerle ilişkilerinde kalmayı tercih edebiliyor ve aynı zamanda ayrılma konusunda bir hayli stresli hissediyorlar.

Nişanı sonlandırdıktan sonra ayrılık sürecinden geçen bireyler düğün mekanını iptal etmek, konukları bilgilendirmek gibi sorumluluklar ve eski partnerle yüzüğü veya başka bir mülkü iade etme konusunda devam eden etkileşim sebebiyle zor duygularla baş etmek zorunda kalıyor. Bu süreçte aile üyeleri ve arkadaşlardan alınan sosyal destek çok önemli bir yer tutuyor.

Yine de evlilik öncesi ilişkinin sona ermesinin, boşanmanın önünde daha az yasal engel oluşturması nedeniyle bir evliliği sonlandırmaya kıyasla daha az yıpratıcı ve zorlayıcı olduğu biliniyor. Evliliği sadece düğünden ibaret gibi düşünmektense bir kişiyle uzun süreli bir yaşam pratiği şeklinde düşünmek bireylerin evlilik öncesi şüphelerini gidermelerine yardımcı olabiliyor.relate-banner

Monk, J. K., Kanter, J. B., Jamison, T. B., & Russell, L. T. (2020). Beyond cold feet: Experiences of ending engagements and canceling weddings. Journal of Social and Personal Relationships, 37(12), 2921-2940.

Benzer yazılar

Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Beyond the Pleasure Principle - Metra Mitchell

Romantik İlişkide Kendi Cinselliğini Yaşamak

Porno izlemek veya mastürbasyon ilişkiden tatmin olunmadığını mı gösterir? İlişkide partnersiz cinsellik hakkındaki yargıların temellerini ve doğruluğunu inceledik.
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

footer