Neden İstemediğimiz Sevgi Bizi Bu Kadar Yoruyor?

kategori

Yakın İlişkiler

Neden İstemediğimiz Sevgi Bizi Bu Kadar Yoruyor?

Aşkı Memnu dizisinde Bihter ve Adnan’ın ilişkisini hatırlarsınız. Bihter, Adnan’ın ona gösterdiği sevgiyi kabul etmekte zorlanıyor ve kendisini onu sevmek zorunda gibi hissediyor. Peki neden birini sevmek zorunda hissederiz?

Sevgimizi paylaşmak, depresyon ve stresi azaltırken, daha yüksek öz saygı, mutluluk ve ilişki doyumu ile ilişkilendiriliyor. Ek olarak, sevmek ve sevilmek fiziksel sağlığımızla da oldukça ilişkili. Sevip sevildikçe daha güçlü bir fiziksel sağlığa sahip oluyoruz. Ancak sevgimizi nasıl gösterdiğimiz karşımızdaki kişinin buna nasıl tepki vereceğini belirleyebiliyor. Çünkü sevgiye dair beklentimiz kişisel sınırlarımızla belirleniyor. Örneğin, istenmeyen sevgi davranışları bize duygusal istismara uğradığımızı hissettirebiliyor.

İstenen ya da istenmeyen sevgi davranışlarını birbirinden ayıran şey bu sevgiyi ne kadar hoş karşıladığımız. Hoş karşıladığımız sevgi ilişkiyi güçlendirirken istemediğimiz veya uygunsuz bir sevgi gösterisi hayal kırıklığı, kafa karışıklığı ve hatta korkuyu beraberinde getirebiliyor. Karşımızdaki kişinin niyeti ne olursa olsun bizim hoş karşılamadığımız bir sevgi, olumsuz duygusal tepkiler vermemize yol açabiliyor.

Sevgi davranışı alan bireyler, istemeseler bile karşılık vermek zorunda hissedebiliyorlar. Bu durum aynı zamanda ilişkide sınır belirsizliği de yaratabiliyor. Sevgi ifadeleri, örneğin seni seviyorum demek, yakınlığın sözel olarak dışa vurma yöntemi olabiliyor. Ancak bu ifadeler beklenmiyor veya karşılık görmüyorsa, ilişkinin doğası belirsiz hale gelebiliyor. Bu durumlarda sevgi dolu ifadeler, manipüle etme girişimleri olarak algılanabiliyor.relate-banner

van Raalte, L. J., Floyd, K., Kloeber, D., & Veluscek, A. M. (2020). Exploring the associations between unwanted affection, stress, and anxiety. Journal of Social and Personal Relationships. 1-20. https://doi.org/10.1177/0265407520966052

Benzer yazılar

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Love and Life - Kristina Varaksina

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Romantik ilişkilerimizde genellikle karşılanmasını beklediğimiz 10 duygusal ihtiyacı açıkladık. Siz bir ilişkiden neler beklersiniz?

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
No Name - David Hettinger (1946)

Modern Zamanlarda Aşk

Günümüzde partnerlerimizi daha çok sosyal medya aracılığıyla buluyoruz. Peki bu aşka bakışımızı ve aşkı nasıl yaşadığımızı değiştiriyor mu?

footer