Kendinize Gaslighting Uyguluyor Olabilir Misiniz?

kategori

Yakın İlişkiler

Kendinize Gaslighting Uyguluyor Olabilir Misiniz?

Gaslighting, ilişkilerde karşı tarafa gerçeklik algısını sorgulatan bir duygusal manipülasyon çeşidi olarak biliniyor. Daha önce hiç kendi kendinize de gaslighting uyguladığınızı düşündünüz mü? Peki bunu nasıl anlayabiliriz?

  • Yüzleştiğiniz onca zorluğu ve onları aşabilmek için gösterdiğiniz çabayı görmezden gelerek “olanlarla daha iyi başa çıkamadığınız” için kendinizi suçluyorsanız…
  • Kendi hislerinizin ne olduğunu, neden o hislere sahip olduğunuzu ve hislerinizin geçerliliğini kontrol etmeden kendinizi çok hassas ya da duygusal olmak üzerine eleştiriyorsanız…
  • Yerine getirilmemiş ya da tamamlanmamış ihtiyaçlarınızı dikkate almadan kendinizi yardıma muhtaç bir durumda olmakla suçluyorsanız…
  • “Aslında öyle demek istemedi”, “Beni aslında seviyor”, “Ben öyle davranmazsam bunlar bir daha yaşanmaz” gibi telkinlerle başkasının size uyguladığı toksik davranışların sorumluluğunu üzerinize alıp bu davranışları meşrulaştırıyorsanız…
  • Yaşadığınız travmatik veya zorlayıcı bir durumdan sonra iyileşmek için gerekli olan sabrı ve zamanı göz önünde bulundurmadan kendinizi tüm bunların “üstesinden gelmediğiniz” için eleştiriyorsanız
Kendinize gaslighting uyguluyor olabilirsiniz. Ancak bu durumun başa çıkılamayacak bir şey olduğunu düşünmenizi istemeyiz. Aşağıdaki cümleleri kendinize söyleyebilmek size bu konuda yardımcı olabilir:

‘‘Benim hislerim meşru ve geçerli.’’

‘‘Olduğumdan fazla ya da az değilim, olduğum halimle yeterliyim.’’

‘‘Bana zihnimin söylediğinden daha iyi bir durumdayım.’’

‘‘Başkasının
toksik davranışlarından ben sorumlu değilim.’’relate-banner

Bu yazı @realdepressionproject adlı hesabın ‘‘What Self Gaslighting Looks Like’’ adlı yazısından derlenerek hazırlanmıştır.

Benzer yazılar

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?

Kendinize Gaslighting Uyguluyor Olabilir Misiniz?

Gaslighting ilişkilerimizde karşı tarafın bize uygulayabildiği bir çeşit manipülasyon olarak biliniyor. Peki kendi kendimize de gaslighting uyguluyor olabilir miyiz?

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?
Austin - Carol Marine

İki Dil Bilen Çocuklar - Yanlış Bilinenler

İki dilli çocuk yetiştirmek hakkında birçok yanlış inanış buluyor. Bu yazımız kafa karışıklığınızı gidermenize yardımcı olabilir.

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

Gaslighting nedir?

Sürekli fazla hassas olmakla suçlanıyor ve yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız, gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.
Infinite Sadness - Alejos

Kendi Kendini Sabote Etmenin 5 Yolu

Bazen hedeflerimize ulaşma yolunda kendi kendimize engeller koyuyoruz. Zarar veren davranışları öğrenmek, onlardan kurtulmanın ilk adımı.

footer