Gaslighting Karşısında Ne Yapabiliriz?

kategori

Yakın İlişkiler

Gaslighting Karşısında Ne Yapabiliriz?

Gaslighting’e maruz kaldığınızı düşünüyorsanız gerçekliğinizi sorgulama, kapana kısılma ve yalnızlık duyguları da eşlikçileriniz arasında olabiliyor. Ancak bunları hissetmenin sizi gaslighting karşısında tamamen savunmasız yapmadığını ve bu duruma engel olmak için yapabilecekleriniz olduğunu belirtmek istiyoruz.

Size gaslighting uyguladığını fark ettiğiniz kişiye aşağıda listelediklerimizi söylemek ona sizin bu duygusal manipülasyon biçimi hakkında bilinçli olduğunuzu gösterebiliyor. Daha da önemlisi bu kişi söyledikleriniz sonucunda kendi toksik davranış biçimininin farkına vararak geri adım atabiliyor:

- ‘‘Kendi yaşadıklarımın farkındayım, bu sebeple de başka türlü bir gerçekliğe ikna olmam mümkün değil.’’

- ‘‘Hissettiğim duygular tartışmaya açık değil.”

- ‘‘Olayları hatırlama biçimlerimiz belli ki farklı, bu konuda anlaşamayacağız.’’

- ‘‘Nasıl hissettiğimi küçümsediğini hissettiren bu yıpratıcı sözlere karşılık vermeyeceğim.’’

- ‘‘Defalarca duyduğum bu argümanlara hala katılmıyorum.’’

- ‘‘Benim kendi gerçekliğim farklı ve söylediğin sözler bunu etkilemeyecek.’’

Bu cümleleri karşınızdaki kişiye söylemek bazen zor olsa da hissettiğiniz duyguların ve yaşantılarınızın önemini göz önünde bulundurarak hareket etmek sizin için daha sağlıklı olabiliyor.relate-banner

Bu yazı @heybobbibanks adlı hesabın ‘Responding to Gaslighting’ isimli gönderisinden derlenerek hazırlanmıştır.

Benzer yazılar

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?

Kendinize Gaslighting Uyguluyor Olabilir Misiniz?

Gaslighting ilişkilerimizde karşı tarafın bize uygulayabildiği bir çeşit manipülasyon olarak biliniyor. Peki kendi kendimize de gaslighting uyguluyor olabilir miyiz?

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?
Austin - Carol Marine

İki Dil Bilen Çocuklar - Yanlış Bilinenler

İki dilli çocuk yetiştirmek hakkında birçok yanlış inanış buluyor. Bu yazımız kafa karışıklığınızı gidermenize yardımcı olabilir.

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

Gaslighting nedir?

Sürekli fazla hassas olmakla suçlanıyor ve yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız, gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.
Infinite Sadness - Alejos

Kendi Kendini Sabote Etmenin 5 Yolu

Bazen hedeflerimize ulaşma yolunda kendi kendimize engeller koyuyoruz. Zarar veren davranışları öğrenmek, onlardan kurtulmanın ilk adımı.

footer