“Arkadaşım, Ben Ayrılmak İstiyorum”

kategori

Yakın İlişkiler

“Arkadaşım, Ben Ayrılmak İstiyorum”

Yaşamımız boyunca hayatımıza birçok kişi giriyor. Bu kişilerden bazıları diğerlerine göre daha özel, daha kalıcı bir yer edinerek arkadaşımız hatta dostumuz oluyorlar. Yaşadığımız güzel günlerde, birlikte tecrübe ettiğimiz kötü günlerde, heyecanlarımızda ya da yaşama karşı verdiğimiz savaşlarda ortak oluyoruz. Böyle kıymetli ilişkiler özellikle çocukluk ya da gençlik yıllarımızda başladıklarında adeta kimliğimizin de bir parçası haline geliyorlar. Çünkü yaşamı birlikte keşfediyor, büyümenin sancılarına karşı sırt sırta veriyor, karakterimizin oluşmasına şahit oluyor, ilk’lerimizi birbirimizle paylaşıyoruz.

Duygu dünyamızda bu kadar önemli bir yere sahip olan dostlarımızla ilişkilerimizin ömürlük olması hepimizin hayali. Fakat tıpkı bizler büyüyüp geliştiğimiz, değiştiğimiz gibi arkadaşlarımız ve onlarla kurduğumuz ilişkiler de zaman içerisinde evriliyorlar. Arkadaşlık ilişkilerimiz dönüştükçe bizi daha da tatmin eden bir hal alabildikleri gibi durum tam tersi de olabiliyor. Bizler için adeta ailemizden biri haline gelen bir dostumuzla ilişkimizin kötü gitmesi haliyle bizi yaralıyor. Bununla birlikte ilişkimizde tartışmalar, kırgınlıklar, güven sorunları, ilgisizlik ya da destek görememe gibi sorunlar başlayabiliyor.

Böyle durumlarda yapıcı ve sağlıklı adımlar atmak ilk tercihimiz oluyor. Açık iletişim, zaman tanıma, empati veya ilişkimizin sınırlarını yeniden çizmek gibi adımlar atarak dostluğumuzu onarmayı deniyoruz. Bu yollar kimi zaman işe yararken, kimi zaman arkadaşlık ilişkimizi yeniden sağlıklı bir boyuta taşımamıza yeterli olmayabiliyor. Bu hüzün veren bir gerçek olsa da yaşamın doğal ve insani bir parçası. Çünkü her gün gelişen ve değişen bireyler olarak kimliklerimiz, ilgi alanlarımız, değerlerimiz ve ihtiyaçlarımız da değişiyor. Dostluğumuz ne kadar kıymetli olursa olsun bazen bir nokta geliyor ki artık iki tarafı da besleyen bir ilişki olmaktan çok zarar verici bir hal alabiliyor. Bu arkadaşlık ilişkimizin kıymetsiz, yanlış veya kötü olduğu anlamına değil yalnızca yaşamlarımızın artık başka yollara doğru ilerlediği anlamını taşıyor.

Dostluğumuzu iyileştiremediğimizde kapıyı kapatıp çıkmak kolay olmuyor. Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor. Bu nedenle artık arkadaşımızla ilişkimizden zarar gördüğümüzü veya arkadaşımızın zarar gördüğünü fark etsek de bu gerçeği kabul etmeyi reddederek arkadaşlığı sürdürme konusunda ısrarcı olabiliyoruz. Niyetimiz ne kadar iyi, ne kadar masum olursa olsun bu bize yardımcı olmuyor.

Bazen arkadaşlarımızla da ayrılmayı öğrenmemiz gerekiyor. Birlikte geçirdiğimiz günlere, paylaştıklarımıza ve sevgimize saygı duymak, zamanı geldiğinde arkadaşlığın sona erdiğini de kabul etmek anlamına geliyor. Bunu yapmak kendimizi suçlu veya kaybetmiş hissetmemize neden olsa da kendimizin ve değer verdiğimiz dostumuzun yaralanmasına dur demek de aslında arkadaşlığımıza verdiğimiz önemi gösteriyor. Yaşadıklarımız, birbirimizden öğrendiklerimiz ve sevilmiş olmak ise her zaman kalbimizdeki sıcacık yerini korumaya devam ediyor.relate-banner

Barkley, S. (2023, March 8). How to Stop “Obsessing” Over a Lost Friendship. Psych Central. https://psychcentral.com/health/surviving-a-friendship-break-up#friendship-vs-romantic-breakups
Khullar, T. H., Kirmayer, M. H., & Dirks, M. A. (2021). Relationship dissolution in the friendships of emerging adults: How, when, and why? Journal of Social and Personal Relationships, 38(11), 3243–3264. https://doi.org/10.1177/02654075211026015
Vieth, G., Rothman, A. J., & Simpson, J. A. (2022). Friendship loss and dissolution in adulthood: A conceptual model. Current Opinion in Psychology, 43, 171–175. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2021.07.007

Benzer yazılar

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.

footer