Hayatımızdaki Dracula’lar

kategori

Yakın İlişkiler

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü? Bu kişi bir arkadaşınız, aile üyeniz ya da işten tanıdığınız biri olabilir. Daha da ilginci, sizin üstünüzde yarattığı etkinin farkında bile olmayabilir. Hayatında böyle vampirler olanlar bilir ki, sizin enerjinizi emildikten sonra karşı tarafın davranışlarının bilinçli olup olmamasının bir önemi bile kalmaz…

Enerjiyi çekme davranışlarının arkasında farklı sebepler olabilir: Mental sağlık sorunları, bağlanma biçimleri veya geçmiş travmalar diğer insanlara karşı belli davranış biçimleri oluşturma sürecinde öne çıkıyor. Bu davranışlar ise sizin üstünüzde olumsuz etkiler bırakmakta gecikmiyor. Özellikle bir buluşma sonrasında irrite olmuş, stresli, yorgun ya da siniri bozulmuş hissediyorsanız o kişinin enerjinizi emen bir vampir olma ihtimali çok yüksek. Diğer özellikleri arasında ise:

- Çevresindeki kişilere bağlı değil, bağımlı olması,

- Kendi kendine yetmekte zorluk çekmesi,

- Kendi ilişkilerine verdiği zarar konusunda farkındalığa sahip olmaması,

- Çok karamsar olması,

- İstedikleri her an müsait olmanızı beklemesi,

- Onlar adına sorumluluk almanızı istemesi,

- Suçluluk duygusu yaratıp istediklerini elde etmesi,

- Hayatlarında bitmeyen bir kötü olaylar silsilesi olması ve

-Kurban mentalitesine sahip olması

bulunabiliyor.

Böyle bir durumda sınır koymak her ne kadar zor olsa da gerekli bir hale dönüşüyor. Alabileceğiniz aksiyonlardan biri doğrudan ve net iletişim kurmak olabiliyor. Örneğin, sözünüz kesildiğinde “Tam bir şey anlatıyordum, atlamayalım lütfen.” diyip devam etmek enerji emen vampirlerin tüm konuşmayı kendilerinin hakkında yapmasını engelleyebiliyor. Bunun yanında kendiniz için alan istemek de bir seçenek olarak karşımıza çıkabiliyor. Enerjinizi emen kişiye kendinize kıyasla çok enerjik olduğunu ya da kompleks bir kişiliğe sahip olduğunu ve bu yüzden kendisine sürekli ayak uydurmanın zor olduğunu söyleyebilirsiniz. Son olarak, bu kişilere hayır demeyi öğrenmek de durumla baş etmenizi sağlayabiliyor. Özellikle insanları memnun etmeyi çok seviyorsanız bu sizin için daha zor olabilir. Lakin, “hayır” kelimesi net bir sınır koymanızı sağlamakla birlikte suçluluk duygusunu da getirebiliyor. Ama zaten, “hayır”a verilen bu karşılık tam olarak da “hayır” dememizin sebebi değil midir?relate-banner

Wade, Danielle. (2022). What Is an ‘Energy Vampire’ and How to Protect Yourself. PsychCentral. https://psychcentral.com/blog/how-to-avoid-being-drained-by-energy-vampires

Benzer yazılar

Aldım, Verdim, Kabul Ettim 777... Evrene Mi Mesaj Verelim, Kendimize mi?

Olumlamaların bazı diğer tekniklerle birleşince daha verimli sonuçlara ulaşabileceğini biliyor muydunuz?

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

footer