Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

kategori

Yakın İlişkiler

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Bu durum, mutsuz olduğumuz zamanlarda kendimizi mutlu hissetmeye zorlamamıza ya da çevremizdeki insanlar tarafından mutsuz hissettiğimiz için yargılanmamıza sebep olabiliyor. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Farkında olmadan pençesine düştüğümüz bu baskı, genelde baş edilmesi zor olan hislerin göz ardı edilmesine sebep olabiliyor. Bu tip anlarda ya kendimizi yargılıyor, ya duygularımızı görmezden geliyor ya da hissettiklerimizi inkar ediyoruz. Olumsuz duygular hayat tecrübesinin dışında bırakıldığında ister istemez marjinalleşiyor. Bu durumda da mutluluk, tecrübe edilmesi gereken yegane duygu haline geliyor.

Peki mutlu olmayı bir baskı haline getiren toksik pozitiflik pratiklerini nasıl bir kenara koyabiliriz? Duygulara karşı geliştirdiğimiz sağlıklı ve kapsayıcı yaklaşım, her duygunun geçerli olduğunu ve şefkatle karşılanması gerektiğini vurguluyor. Kendimize karşı gelişen bu şefkat, başkalarına karşı da iyi ve destekleyici bir dinleyici olmamızla kendisini gösteriyor. Olumlu ve olumsuz her duygunun insanın bir parçası olduğunu hatırlamak, başımıza ne gelirse gelsin kendimizi yalnız hissetmememiz için önem taşıyor.

Eğer toksik pozitiflik içeren cümleleri hayatınızda yakalıyorsanız, bunlardan sıyrılıp duygularınıza daha sağlıklı yaklaşmanız da mümkün.

Örneğin:

  • “Mutluluk bir seçimdir.” yerine “Böyle hissetmen normal.”,

  • “Kafaya takma, mutlu ol.” yerine “Seni anlıyorum ve yanındayım”

  • “Daha kötü olabilirdi.” yerine “Bu durum gerçekten zor olmalı.”

  • “Sadece pozitif ol” yerine “Yalnız değilsin.”

  • “Her şey yoluna girer.” yerine “Durumunu anlıyorum, üzgünüm.”

  • “Her şeyin bir sebebi vardır” yerine “Ne olursa olsun yanındayım.”

gibi cümle seçimleri bile sağlıklı duygu pratiklerini hayatınızda uygulamanıza vesile olabilir!relate-banner

Bu yazı The Mind Friend’in “How to Avoid Imposing Toxic Positivity on Others” https://www.instagram.com/p/CUa07hgBtoS/?img_index=1 ve “Toxic Positivity vs. Healthy Positivity” https://www.instagram.com/p/CUQqaOBhUnD/?img_index=1 adlı yazılarından uyarlanmıştır.

Benzer yazılar

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Bizim için Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Bizim için anlamlı bir işe sahip olmamız için amaçlarımızın, değerlerimizin ve zevklerimizin işimizle örtüşüyor olması gerekiyor.

Kızım sen benim gibi olma!

Anneleri okuma yazma bilmeyen kadınlar, kız çocuklarının eğitimini nasıl teşvik ediyorlar?
Walk - Marc Chagall

Ayrılık Sonrası Seks

Ayrılma sonrası seksin nedenleri, cinsiyetler arası genel farklılıkları ve etkilerini öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Meisje Aan Tafel - Hans Versfelt

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?
Bubbles Can Take Me Away - Mary Kamerer

DEHB - Yanlış Bilinenler

"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!

footer