Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

kategori

Yakın İlişkiler

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Her yıl, özellikle de yaz yaklaşırken sağlıklı bir kiloya kavuşmak için çeşitli yöntemler deniyoruz: aralıklı oruçlar, protein diyetleri, detokslar… Kimimiz düzenli bir şekilde bu beslenme yöntemlerini takip edebilirken kimimiz için bu yöntemler tekrar tekrar hüsranla sonuçlanabiliyor. Bu da kendimizi disiplinsiz, başarısız veya iradesiz hissetmemize sebep olabiliyor. Peki ya sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

Her zaman sadece fiziksel açlığımızı gidermek için yemiyoruz. Birçoğumuz rahatlamak, veya kendimizi ödüllendirmek için de yemeğe yönelebiliyoruz. Duygusal yeme, duygu durumumuzu düzenlemek amacıyla fiziksel ihtiyacımızdan fazla yememiz anlamına geliyor. Stres, kaygı, üzüntü, yalnızlık, boşlukta hissetme gibi olumsuz duygular deneyimlediğimizde bu duygularla baş etmek için yeme eylemine başvurabiliyoruz. Böyle zamanlarda tercihimiz çoğunlukla abur cubur, tatlı veya yağ oranı yüksek yiyeceklerden yana oluyor.

Kendinizi kötü hissettiğinizde bir kutu dondurma bitirdiğiniz, yalnız hissettiğinizde kocaman bir pizzayı bitirdiğiniz ya da stresli bir günün ardından üç kişilik bir yemeği tek başınıza yediğiniz oldu mu? Endişelenmeyin, böyle anları hepimiz kimi zaman yaşıyoruz. Fakat bu konudaki farkındalığımızı artırmadığımızda duygusal yeme davranışımız sıklaşarak sağlığımızı etkileyebiliyor. Bir de üstüne dilediğimiz kiloya ulaşamadığımız için hissettiğimiz duygusal yorgunluk eklenebiliyor.

Yiyecekleri ara sıra keyif almak, kendimizi ödüllendirmek ya da kutlama yapmak için kullanmak kötü bir şey değil. Hangimiz kendimizi yemekle şımartarak ödüllendirmeyi sevmeyiz ki? Fakat yemek yemek birincil duygusal başa çıkma mekanizmamız olduğunda hem gerçek duygu veya sorunlarımızdan kaçındığımız hem de kiloya bağlı sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğimiz bir döngüde sıkışıp kalabiliyoruz.

Başladığımız diyetleri sürdüremememizin nedeni de çoğunlukla bu duygusal beslenme oluyor. Peki duygusal yeme ile fiziksel ihtiyaçtan ötürü yeme davranışlarımızı nasıl ayırt edebiliriz? İşte duygusal yeme konusunda farkındalık kazanmanızı sağlayacak birkaç soru:

  • Stresli hissettiğinizde daha fazla yiyor musunuz?

  • Aç hissetmediğinizde de yemek yiyor musunuz?

  • Kendinizi kötü hissettiğinizde olumsuz hislerden kurtulmak için yemek yiyor musunuz?

  • Kendinizi ödüllendirme biçiminiz sıklıkla yemek yemek şeklinde mi oluyor?

Bu sorulara bakarak duygusal yeme davranışı sergilediğinizi düşünüyorsanız bu konudaki bir sonraki yazımızı okumayı ihmal etmeyin!relate-banner

Emamzadeh, A. (2021, February 10). Why We Engage in Emotional Eating. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/finding-new-home/201901/why-we-engage-in-emotional-eating
Smith, M., MA. (2023). Emotional Eating and How to Stop It. HelpGuide.org. https://www.helpguide.org/articles/diets/emotional-eating.htm

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

İlişkilerde Duygusal İhmalin 8 İşareti

Duygusal ihmal görünmez olabiliyor. Peki onu nasıl fark edebiliriz?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Fascination, Vienna - Kent Miles (1990)

Affetmek Ne Değildir?

Birisini affettiğimiz zaman aramızdaki ilişki derinden etkileniyor. Peki affetmek nedir ve ne değildir? 5 maddede inceleyelim!
Aaron Shikler, No Name

Duygusal Zeka Nedir? - 1

Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.
from Shutterstock

Ergenlik Döneminde Yeme Bozuklukları ve Beden Algısı

Ergenlik dönemi, genellikle yeme bozukluklarının gelişmeye başladığı bir dönem... Peki neden bu yaşlarda yeme bozukluğu gelişiyor?

footer