Duygusal Beslenmeyle Nasıl Baş Edebiliriz?

kategori

Yakın İlişkiler

Duygusal Beslenmeyle Nasıl Baş Edebiliriz?

Duygusal yemeyi durdurmanın ilk adımı kişisel tetikleyicilerimizi belirlemekten geçiyor. Hangi durumlar, duygular veya insanlar sizi dürtüsel bir şekilde yemek yemeye itiyor? Duygusal yeme, çoğunlukla olumsuz duygularla ilgili olsa da olumlu duygular hissettiğimizde de tetiklenebiliyor. Örneğin, yetiştirmemiz gereken bir projeyi tamamladığımızda ya da evi topladığımızda da kendimizi ödüllendirmek adına yeme davranışına başvurabiliyoruz. Bu tetikleyicileri belirlediğimizde ve yeme alışkanlıklarımız hakkında farkındalık kazandığımızda birazdan bahsedeceğimiz yöntemleri ne zaman uygulamamız gerektiğini anlayabiliyoruz.

1. Duygusal açlık hissettiğinizde size iyi hissettirebilecek başka şeyleri düşünün: Olumsuz duygularla baş ederken en alışık olduğumuz şekilde kendimizi yatıştırmayı deneyebiliyoruz. Tıpkı yemek gibi! Bir sonraki sefer açlığınızın duygusal olabileceğinizi hissettiğinizde duygularla baş etmek için başvurabileceğiniz farklı yolları belirleyin. Bunlar sevdiğiniz birini aramak, yürüyüşe çıkmak, güzel bir film izlemek, banyo yapmak gibi kolay uygulanabilir aktiviteler olabilir.

2.Yeme İsteği Geldiğinde Kendinize 5 Dakika Verin: Yemek yemek günlük rutinimizin içinde olduğundan çoğunlukla otomatik bir eylem olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle neden yemeğe başvurduğumuzu fark edemeyebiliyoruz. Bu farkındalığı kazanabilmek için yemek dürtüsü geldiğinde kendinize beş dakika verin ve neden yemek istediğinizi düşünün. Böylece eyleminiz hakkında farkındalık kazanarak daha sağlıklı veya bilinçli bir seçim yapabilirsiniz.

3.Öğünlerinizi Planlayın ve Atlamayın: Duygusal açlık fiziksel açlıkla birleştiğinde içinde bulunduğumuz durumla baş etmek daha zor olabiliyor. Bu nedenle öğün atlamadığımızdan, hatta sağlıklı ara öğünlerle fiziksel açlığımızı doyurduğumuzdan emin olursak duygusal açlığımızı daha kolay yönetebiliyoruz. Öğünleri günlük ya da haftalık şekilde önceden planlamak ve gerekli malzemeleri edinmek bu yolda bize yardımcı olabiliyor.

4.Hedeflerinizi hatırlayın: Duygusal yemeyle mücadele etmeye birçok sebepten dolayı karar vermiş olabilirsiniz. Fiziksel sağlığı korumak, problemleri yemeyle bastırmak yerine sorunun özüne odaklanmak, maddi yükü azaltmak… Sizin sebebiniz hangisi veya hangileri? Eğer bir şeyi neden yaptığımızı belirlediysek zor zamanlarda kendimize bu amacı hatırlatarak güç kazanabiliyoruz. Bu nedenle yeme dürtüsü ağır bastığında kendinize neden duygusal yemekten uzak durmak istediğinizi ve bunun sizin için önemini hatırlatın.relate-banner

Gillihan, S. J. (2017, October 19). How to Get the Most Out of Emotional Eating. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/think-act-be/201710/how-get-the-most-out-emotional-eating
Rd, C. W. (2018, August 29). Emotional Eating: What You Should Know. Healthline. https://www.healthline.com/health/emotional-eating
Smith, M., MA. (2023b). Emotional Eating and How to Stop It. HelpGuide.org. https://www.helpguide.org/articles/diets/emotional-eating.htm

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

İlişkilerde Duygusal İhmalin 8 İşareti

Duygusal ihmal görünmez olabiliyor. Peki onu nasıl fark edebiliriz?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Fascination, Vienna - Kent Miles (1990)

Affetmek Ne Değildir?

Birisini affettiğimiz zaman aramızdaki ilişki derinden etkileniyor. Peki affetmek nedir ve ne değildir? 5 maddede inceleyelim!
Aaron Shikler, No Name

Duygusal Zeka Nedir? - 1

Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.
from Shutterstock

Ergenlik Döneminde Yeme Bozuklukları ve Beden Algısı

Ergenlik dönemi, genellikle yeme bozukluklarının gelişmeye başladığı bir dönem... Peki neden bu yaşlarda yeme bozukluğu gelişiyor?

footer