Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

kategori

Yakın İlişkiler

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Üniversite hayatı vizeler ve finallere rağmen genellikle oldukça heyecan verici bir şekilde geçiyor. Öylesine heyecan verici oluşu "gerçek dünyaya" girmenin beraberinde getirdiği endişeyi ötelememize de sebep olabiliyor. Ancak son sınıfa geldiğimizde sanki yeterince kaygımız yokmuşçasına bir de mezuniyet kaygısıyla yüzleşiyoruz. Gelin bu mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

Bu zamana kadar ne kadar yol kat ettiğimizi düşünmek.

Üniversiteye ilk başladığımız günü, hatta ilk girdiğimiz dersi, “Ben burada ne yapıyorum?” ya da “Şu an bu sınıfta ne yaşanıyor?” gibi düşünceleri hatırlayalım. İlk günden bugüne ne kadar çok şey öğrendiğimiz ve geliştiğimiz yadsınamaz bir gerçek. Gelecek hakkında düşünmek ne kadar korkutucu gözükse de sosyal ve akademik birikimlerimizi de yok saymamalı, kendimize haksızlık etmemeliyiz.

Yalnız olmadığımızı hatırlamak.

Üniversite hayatımız boyunca aslında arkadaşlarımızla birlikte kaygının olumsuz bir getirisi olarak gelecek hakkında çok fazla konuşmayıp ötelemek, kendimizi stresli ve kararsız hissettiğimizde başka hiç kimse böyle hissetmiyormuş gibi düşünmemize sebep olabiliyor. Akademik olarak en başarılı bulduğumuz arkadaşımızla bile bu konuyu konuşursak benzer bir kaygıyı yaşadığını görmemiz bizi şaşırtabilir!

Hemen her şeyin sahibi olmanın gerçek dışılığıyla yüzleşmek.

Özellikle sosyal medyanın kullanımı ve toplumun algısı sebebiyle bir şeyleri erkenden başarma arzusu ve hatta baskısı hepimizde mevcut olabiliyor. Acele etmemek, belki hemen bir iş sahibi olmamak ve belki girdiğimiz ilk işin hayalimizdeki iş olmadığını düşünmek oldukça olağan. Deneyim kazanmak için harcadığımız zamana değer vermemiz hem sahip olduğumuz kaygıyı azaltabiliyor hem de karşılığını eninde sonunda alacağımıza olan inancımızla motivasyonumuzun yükselmesine yardımcı olabiliyor.



Unutmamak gerekir ki üniversitenin getirileri tahmin ettiğimizden daha fazla. Tüm üniversite deneyiminin aslında bilmemiz gerekenleri verdiği ve mezun olduktan sonra öğrenme sürecinin durmadığı da bir gerçek. Her ne olursa olsun, üniversiteden sonra dünyada heyecanla karşılanacak birçok şey olacak!relate-banner

https://www.thewhitonline.com/2021/04/features/graduation-anxiety-coping-with-fears-of-the-future/

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
How being attached to you felt like sometimes - Laura Miclea

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?
Remembrance Story - Cristina Carol

Bize İyi Gelmeyen 12 Düşünce

Mantıklı ve tutarlı olmak, hata yapmamak, herkes için her zaman uygun olmak… Kendimizden beklentilerimiz neler ve ne kadar gerçekçiler?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer