Sevginizi Geri Çekmeyin, Adaleti Güçlendirin!

Rengim Lal Kılavuz

Rengim Lal Kılavuz

Sevginizi Geri Çekmeyin, Adaleti Güçlendirin!

Unknown

Unknown

Her ebeveyn bazen çocuğuyla zorlandığı anlar yaşayabilir. Örneğin, çocuğunuz parkta öfkelenerek bir çocuğa vurabilir. Böyle anlarda çocuk ebeveyni dinlemek ve anlamak istemeyebilir, ebeveyn de çocuğun derdini anlayamaz ya da çocuğun istediği şey uygun olmadığı için anlasa da ona yardımcı olamayabilir. Sabrı zorlanan ebeveyn, iletişimi bir türlü sağlayamadığı için kendisini dinlemeyen çocuğunu yaptıklarını düşünmesi için başka bir odaya/köşeye yollayabilir ya da başka bir ceza verebilir.
relate-banner

Böyle durumlarda ebeveyn "Artık annemi ve babamı daha iyi anlıyorum!" düşüncesine girebiliyor. Ancak bu noktada ebeveyn küçükken o duruma düştüğünde kendisinin nasıl hissettiğini unutabiliyor. Küçüklüğümüzü düşündüğümüzde birinin bize verdiği cezanın canımızı ne kadar yaktığını hatırlayabiliriz.

Montessori ekolünde böyle durumlarda önce çocuğun sakinleşmesine yardımcı olunması, ardından çocuk sakinleştiğinde durumu telafi etmeye teşvik edilmesi tavsiye ediliyor. Çocuğun sakinleşmesi için ona yardım etmek bazen ebeveynlere kötü davranışı pekiştiriyorlarmış gibi gelebiliyor. Ancak buradaki amaç çocuğa yaptığının doğru bir davranış olduğunu göstermek değil, nasıl sakinleşebileceğini öğretmek oluyor. Çocuğun durumu yanlış anlamaması için sakinleşir sakinleşmez telafiye teşvik edilmesi gerekiyor. Bu teşvik etme, çocuğu özür dilemeye zorlamak demek olmuyor. Çocuğu özür dilemeye zorlamak, samimi olmayan bir özürle sonuçlanabiliyor.

  1. Çocuğun Sakinleşmesine Yardımcı Olmak İçin:
  • Onun hizasına inip ihtiyacı olan bir şey varsa onun için orada olduğunuzu hatırlatabilirsiniz.
  • O çeşitli duyguları bir arada yaşarken ona sarılmayı teklif edebilirsiniz.
  • Ona nasıl hissettiğini ifade edebilmesi için bir kağıt ve kalem verebilirsiniz.
  • Eğer öfkesiyle başa çıkmakta zorlanıyorsa önüne bir yastık koyabilirsiniz.
  • 3 yaşından büyük çocuklarda evinizde çocuğun yaptıklarını düşünmesi için kendisinin seçtiği ve isteyerek gittiği bir sakinleşme köşesi yaratabilirsiniz. Çocuğun gitmek istemediği durumlarda siz sakinleşmek için o köşeye gidebilirsiniz ya da ona birlikte gitmeyi teklif edebilirsiniz. Çocuk istemediği takdirde onu zorlamamanız olayın daha kolay çözümlenmesini sağlayabilir.
Çocuğun sakinleştiğine emin olduktan hemen sonra onu durumu telafi etmeye teşvik etmek önem taşıyor. Bu sayede ortamda gerekli olan adaletin sağlanması için gereken adımlar atılabiliyor.

  1. Çocuğu Durumu Telafi Etmeye Teşvik Etmek İçin:
  • Çocuk bir başkasına ya da size zarar verdiyse o kişinin/kendinizin iyi olup olmadığı kontrol edebilirsiniz.
  • Çocuk bir başkasına zarar verdiyse o çocuğa yara bandı ya da mendil vermeyi teklif edebilirsiniz.
  • "Çocuğum seni üzdüğü için çok üzgünüm. İyi misin?" şeklinde ifadeler kullanarak çocuğunuza özür dileme davranışında örnek olabilirsiniz.
  • Çocuk bir şeyleri fırlattıysa sakince onları toplayabilirsiniz.
  • Zarar gören bir eşya varsa dikkatinizi onu düzeltmeye verebilirsiniz.
Çocuklar her zaman hangi davranışın doğru, hangi davranışın yanlış olduğunu bilemeyebilirler. Onların çocuk olduğunu hatırlayarak ve bu durumun suçunu ona ya da kendinize atfetmeyerek doğru davranışları çocuğunuza anlatmak yerine sabırla göstermeyi deneyin. Elbette günlük hayatta bu yazıda anlatılanların işe yaramadığı zamanlar olacaktır ancak önemli olanın yanlış biçimde davransa bile çocuğunuza onu koşulsuzca sevdiğinizi göstermek olduğunu unutmayın. Sevginizi geri çekmeyin, ortamda gerekli olan adaleti güçlendirin!

[1] Why are we still putting our children into time out? The Montessori Notebook. Retrieved from https://www.themontessorinotebook.com/alternatives-to-time-out/

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer