Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

Yonca Fener

Yonca Fener

Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

The Suburban Legend - Roger Wilkerson

The Suburban Legend - Roger Wilkerson


relate-banner

Çocukları olan çiftler boşanma kararı aldıktan sonra evliliklerini sonlandırmış olsalar dahi ebeveyn olmayı sürdüyorlar. Aile yapısına ve yaşama dair bu köklü değişim çocukları pek çok açıdan etkileyebiliyor. Boşanma sürecinin sağlıklı kılınabilmesi ve çocukların ebeveynlerine duydukları ihtiyacın en iyi biçimde karşılanabilmesi için ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmeleri önem taşıyor. Bir takım olarak ebeveynlik yapabilmeleri için boşanan çiftlere önerilerimizi listeledik.

  1. Yeni yaşam alanlarının yakınlığı
Boşanan çift velayete dair kararları almakla birlikte yaşadıkları alana dair değişiklik yapmayı tercih edebiliyorlar. Çocukların velayetini alan taraf zaten yaşıyor oldukları evde kalmayı tercih edebiliyor ya da yepyeni bir sayfa açmak adına evlerini değiştirebiliyor. Ancak her koşulda bu yeni yaşam alanlarının birbirine yakın olması, çocukların diledikleri ya da ihtiyaç duydukları durumlarda anne ve babasına ulaşmakta zorluk çekmemeleri bu süreçte önem taşıyor.

  1. Ekonomik eşitlik
Çocukların anne ve babalarıyla geçireceği sürede iki yaşam alanı arasında ekonomik yönden bir eşitsizlik olması durumu çocuklar açısından kaygı ve kırgınlıkla karşılanabiliyor. Bu durum, çocukların taraflardan birine dönük olumsuz hisler beslemelerine neden olabiliyor. Aynı zamanda bu durumu, boşanmanın olumsuz bir yönü olarak görebiliyorlar. Çocukların boşanma sonrasında yaşam standartlarının korunuyor oluşu, yaşantılarında sağlıksız bir değişim olmadığını görmelerine yardımcı oluyor.

  1. Doğru zamanlama
Çocuklar her iki ebeveynine ihtiyaç duyduğu gibi makul bir istikrara da ihtiyaç duyuyorlar. Çocukların ebeveynleriyle geçirecekleri zamana dair endişe duymadan, uygun ve planlanmış vakitlerde yanlarında olacaklarını bilerek iletişim kurmaları, boşanma sonrası kaygılarını azaltmada etkili olabiliyor. Anne ve babalarıyla geçirdikleri vaktin eşitlikçi ve ihtiyaçlara cevap verir biçimde planlanmış olması oldukça önemli.

  1. Farklı tarzların kabulü
Her iki ebeveynin de ebeveynliğe dair farklı bakış açılarına sahip olması anlaşılır bir durum. Kimi zaman çocukların uyku saati kimi zamansa davranış kazandırma yöntemleri noktasında ebeveynlerin görüşleri zıt düşebiliyor. Boşanma sonrası bir takım olabilmek, diğer ebeveyne karşı kendi görüşlerini diretmekten kaçınırken aynı zamanda eleştirileri de akılcı bir biçimde kabul etmeyi gerektiriyor.

  1. Yeni ilişkilere karşı olumlu tutum
Boşanma sonrasında ebeveynlerin yeni romantik ilişkiler kurması beklenen bir durum. Çocukların bu duruma olan tepkisi ise diğer ebeveynin tutumundan etkilenebiliyor. Bu durumda ebeveynlerin çocuk üzerinde, yeni romantik partnere yönelik olumsuz bir tutum oluşturmaması gerekiyor. Ebeveynlerin bu durumda kıskançlık ya da öfke gibi duygularını çocuklarının dışında tutarak, bu duygularını yönetmede destek almaları oldukça önemli oluyor.

  1. Etkili çatışma çözümü
Yeni evler, yeni romantik partnerler ve yeni bir yaşam ebeveynlerin birbirleriyle ve çocuklarıyla olan ilişkilerinde birçok yeniliğe ve çatışmaya yol açabiliyor. Yaşanan değişimlere ailenin uyum yeteneği ebeveynlerin bu çatışmalarla baş etme becerileriyle oldukça ilişkili. Bu noktada, bir takım olarak hareket eden ebeveynler çatışmaların çözümünde de birlikte hareket etmeyi hedefliyorlar.

Margulies, S. (2009, Mar 18). Co-Parenting After Divorce. Psychology Today. Retrieved from: 
https://www.psychologytoday.com/us/blog/divorce-grownups/200903/co-parenting-after-divorce

Benzer yazılar

Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer