Çocuklara Cömert Olmayı Öğretmek

Rengim Lal Kılavuz

Rengim Lal Kılavuz

Çocuklara Cömert Olmayı Öğretmek

Three Children and a Kitten - Joseph Clark

Three Children and a Kitten - Joseph Clark

Gelecek neslin daha cömert yetişmesi elbette ebeveynlerin elinde. Peki ya bu sorumluluk kulağa geldiği kadar ağır olmalı mı? Bu işin üstesinden gelebilmenin yolları nelerdir? Bu yazımızda daha cömert çocuklar yetiştirmenin yollarından bahsediyoruz.
relate-banner

Cömertlik hem yapan kişiye hem de yapılan kişiye iyi hissettirdiği gibi çocuklarda sağlıklı arkadaşlıklar geliştirmek, güven ilişkisi kurmak, güçlü sosyal bağlar oluşturmak ve fiziksel sağlığın iyiye gitmesi gibi faydalar da sağlıyor. Yeni yapılan araştırmalar, ebeveynlik tarzının ve çocuğun fizyolojisinin bir çocuğun ne kadar paylaşımcı biri olduğunu açıklayan unsurlar olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan yine aynı araştırmada annesi daha şefkatli olan çocukların daha cömert insanlar oldukları da görülüyor.

Peki ebeveynler daha şefkatli olmanın yanı sıra çocuklarına cömertliği nasıl öğretebilirler?
  1. Cömert insanların bulunduğu kitaplar okuyun.
4-6 yaş aralığındaki çocuklar ile yapılan bir araştırmada bir grup çocuğa cömertlik yapan hayvanların işlendiği, bir gruba cömertlik yapan insanların işlendiği ve diğer bir gruba da bitkilerle ilgili bir kitap okunuyor. Kitap okunmadan önce ve sonrasında yapılan testler sonucu cömertlik yapan insanların işlendiği kitapların okunduğu çocukların cömertlik seviyelerinin daha fazla arttığı görülüyor. Bu durum da bize hayvanların konuşturulduğu fantastik hikayelere kıyasla gerçekçi hikayelerin çocuklar için daha öğretici olduğunu düşündürüyor.
  1. “Doğru şey”i yapmalarını söyleyin.
Çocuklarla paylaşımcı olmakla ilgili konuşurken kullandığımız kelimeler onların davranışlarını büyük oranda etkiliyor. Yapılan bir araştırmada ebeveynlerin çocuklarla bu iletişimi üç farklı şekilde kurabildikleri görülüyor. Ebeveynler çocuklarına ya “Doğru olanı yapmalısın.”, ya “Kural böyle olduğu için yapmalısın.” ya da “Çoğunluk böyle yaptığı için yapmalısın.” mesajı veren söylemlerde bulunuyorlar. Bu üç grup çocuk incelendiğinde ebeveynlerin “Doğru olanı yapmalısın.” öğüdünü verdiği çocuklar daha cömert paylaşımlarda bulunuyorlar.

Eğer cömertliğe değer veren bir aileyseniz çocuğunuza bunun neden doğru bir şey olduğunu açıklamalısınız. Aile içinden veya içinde bulunduğunuz toplumdan örnekler vererek bu soyut kavramı kafalarında somutlaştırmalarına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, sokaktaki hayvanlara mama ve su bırakarak çocuğunuzun bu davranışı sizden öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
  1. Minnettarlık pratikleri yapmayı öğretin.
Minnettarlık cömertliği etkileyebilir mi dersiniz? Yapılan bir araştırmada 11-17 yaş arasındaki çocukların bir kısmına her gün minnettar oldukları şeyleri yazmaları, bir kısmına da gün içinde yaptıklarına dair bir günlük tutmaları söyleniyor. İki haftanın sonunda minnettarlık pratiği yapan çocukların daha cömert davranışlarda bulundukları ve daha az maddiyatçı oldukları görülüyor. Çocuklara günlük yazmasalar bile günlük hayatlarında teşekkür edecekleri insanlar, deneyimler ve olaylar bulmayı öğretmek ve onlarla minnettarlığın anlamı üzerine konuşmak minnettarlık seviyelerini artırdığı gibi daha cömert bireyler olmalarını da sağlıyor.

Siz de çocuğunuz ile cömertlik ve minnettarlık gibi önemsediğiniz değerler hakkında konuşarak ve bu soyut kavramların kafasında oluşması için ona örnekler sunarak daha cömert bireyler yetiştirebilirsiniz. Unutmayın ki ebeveynlik yolculuğunda mutlaka hatalar olacaktır ancak önemli olan günün sonunda çocuğunuz için çabalıyor olmanızdır.

Abdullah, M. (2018, Dec 26). How to Inspire Your Kids to Be Generous. Greater Good Magazine. Retrieved from https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_to_inspire_your_kids_to_be_generous

Benzer yazılar

Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!

footer