Ebeveynin Kaybından Sonra Ebeveyn Olmak

yer tutucu

Özge Berfin Arıcı

Ebeveynin Kaybından Sonra Ebeveyn Olmak

Art Market

Art Market

Sevilen bir yakının vefatından sonra neredeyse tüm önemli olaylar mutlu ve hüzünlü duyguların bir karışımı halinde yaşanıyor. Mezuniyetler, terfiler, yeni evler, nişanlar, evlilikler, doğumlar ve torunlar için yapılan kutlamaların ortasında, kişi o anki coşkudan uzaklaşıp kendisini "Keşke o da burada olsaydı." diye düşünürken bulabiliyor. Yas tutan insanlar için acı-tatlı düşünceler ve duygu karmaşası uyandıran deneyimlerden biri de bir ebeveynin vefatının ardından ebeveyn olma deneyimi.
relate-banner

Bebek haberinin alındığı ilk andan itibaren, kişi yoğun bir şekilde kaybettiği ebeveynin yokluğunu hissedebiliyor. Ebeveyn olacağını anladığı anda kendi ebeveyni ile bunu konuşamayacağını fark ediyor. Ebeveyne, çocuklarının çocukluğu sıklıkla kendi çocukluğunu ve anılarını hatırlatabiliyor. Ebeveynini kaybetmiş ebeveynlerle yapılan bir anket çalışmasında, bir katılımcı "Belirli yaş ve evrelerde nasıl davrandığımı ya da belirli durumlarda bana ne yaptıklarını soramamak en kötüsü." diyerek yaşadığı zorluktan bahsediyor.

Genç ölmekten korkmak, ebeveynini kaybetmiş ebeveynler arasında tekrar eden bir kaygı olarak görülüyor. Kaygı, kendi vefatlarının çocuklarını nasıl etkileyeceğini hayal etmekle besleniyor. Bu tekrarlayan ölümlülük duygusu, kişilerin ebeveynlik yapma şeklini ve süreç boyunca verdikleri kararları etkileyebiliyor. Ankette, kadınlar düşük yapma korkularından ve çocuklarının sağlığı ve esenliği ile aşırı derecede ilgilendiklerinden bahsediyorlar. Bazı ebeveynler, kendilerine veya eşlerine bir şey olacağından çok korktuklarını ve çocukları olmadan asla tatile çıkmadıklarını belirtiyorlar. Neredeyse hepsi, zaman zaman çocuklarının geleceğini görecek kadar uzun yaşamayı hayal etmenin zor olduğunu söylüyor. Bir anne, eşiyle ebeveynlik tarzlarının çok farklı olduğundan, çocuklarını sık sık eşinin istediğinden çok daha bağımsız olmaya zorladığından bahsediyor: "Aslında yarın gidebileceğim düşüncesiyle ebeveynlik yapıyorum". Diğer taraftan, yetişkin çocuklar bazen vefat eden ebeveynlerine karşı kızgınlık hissedebiliyor ve bu zor süreçlerinde kendilerini yalnız bıraktıkları için onları suçlayabiliyorlar.

Ebeveyn olmak, sevdiğiniz kişinin hatıralarıyla çeşitli şekillerde bağlantı kurulmasına olanak tanıyabiliyor. Katılımcılar, çocukları ile ebeveynleri hakkında konuşmaktan, onları anlatmaktan çok hoşlandıklarını belirtiyorlar. Bu durumdan bir anne "˜'Kızlarım hiç annemle tanışma fırsatı bulamadılar ancak onun nasıl biri ve nasıl bir ebeveyn olduğu hakkında çok şey bildiklerini hissediyorum.'' şeklinde bahsediyor. Sürdürülen ritüeller ve gelenekler aracılığıyla büyükanne, büyükbaba ve torun arasında bağ kurulabiliyor. Bunlar, seyahat gibi büyük şeyler ya da her gece sizi yatağa yatırdıklarında söyledikleri bir cümle gibi küçük şeyler olabilir. Ebeveyninizden size aktarılan bir ritüel veya geleneği sürdürdüğünüzde onların anılarıyla bağlantı kurma ve aynı zamanda bu anıları çocuklarınızla paylaşma fırsatı yaratabilirsiniz.

Vefat eden sevdiklerimizle olan ilişkilerimiz durağan şekilde ilerlemiyor, donmuyor. Aksine zaman içinde gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Bu da ebeveynimizi farklı yaşlarda farklı şekillerde anlamamıza olanak sağlayabiliyor. Onların geleneklerini sürdürmek, hatalarından ders çıkarmak, değerlerini benimsemek ve ebeveyn olarak onları örnek almak gibi şeyler bu süreçte size iyi gelebilir.

Gilbert, A. (2011, November 17).Parentless parents: How to be a parent without your own. HuffPost. Retrieved from https://www.huffpost.com/entry/parentless-parents-how-to_b_376061
Haley, E.(2021, June 21). Becoming a parent after the death of a parent. What's Your Grief?. Retrieved from https://whatsyourgrief.com/becoming-a-parent-after-the-death-of-a-parent

Benzer yazılar

Burial of Atala - Anne-Louis Girodet de Roussy-Trioson

Yas Sürecine Destek Olmak

Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer