Çocuğumu Bir Kardeşi Olacağına Nasıl Hazırlayabilirim?

Elif Sabuncuoğlu

Elif Sabuncuoğlu

Çocuğumu Bir Kardeşi Olacağına Nasıl Hazırlayabilirim?

unknown

unknown

Yeni bir bebeğiniz olacağını öğrendiniz. Büyük çocuğunuza kardeş haberini ne zaman ve nasıl vermelisiniz? Çocuğunuz bu habere nasıl tepki verecek? Bu süreci sağlıklı yürütmek için neler yapmalı? Bu yazımızda çocuğunuzun yeni doğacak kardeşi hakkında iyi hissetmesine ve bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmesine yardımcı olabilmek için yapabileceklerinizi derledik!
relate-banner

Çocuğunuz bir kardeşi olacağını öğrendiğinde bu fikre alışmak için bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyabilir. Onunla konuşarak, endişelerini dinleyerek, bu süreçte ona bolca ilgi ve anlayış göstererek onu yeni bir kardeş fikrine hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra

  • Çocuğunuza bebekler hakkında yazılmış hikayeler okuyabilirsiniz. Birlikte bebek fotoğraflarına bakabilir, ailenizin nasıl büyüyeceği üzerine konuşabilirsiniz.
  • Çocuğunuza onun bebeklik fotoğraflarını gösterebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla birlikte bebeğinizin kalp atışlarını dinleyebilirsiniz.
  • Yeni doğacak bebekten bahsederken "˜Senin küçük kardeşin olacağı için çok şanslı olacak!' gibi cümleler kurup olumlu bir ışık yakabilirsiniz.
  • Çocuğunuzla özel zamanlar yaratabilirsiniz: Birlikte kitap okuduğunuz, müzik dinlediğiniz, sohbet ettiğiniz"¦ Böylece hala sevildiğinden ve ilgi göreceğinden emin olabilir.
  • Bebeğin ne zaman dünyaya geleceğini sorduğunda ona gerçekçi bir zaman belirtebilirsiniz. Örneğin, özel bir tanıdığın doğum gününden hemen sonra doğacağını söyleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla birlikte yakınlarda bebek sahibi olmuş tanıdıklarınızı ziyaret edebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz bebeklerin bakım ve ilgiye muhtaç hallerine dair farkındalık kazanabilir.
Farklı yaşlardaki çocuklar, kardeş fikrine farklı tepkiler verirler. Hangi yaş grubundan nasıl tepkiler alabileceğinizi bilmek işinizi kolaylaştırabilir:

1-2 yaş: Bu yaş grubundaki çocuklar, bir kardeşe sahip olacak olmanın tam olarak ne anlama geleceğini bilmeseler bile, "˜yeni bebek' hakkında konuşup onlara heyecanınızı hissettirebilirsiniz. Heyecanınızın sebebini anlamasalar bile hal ve tavırlarınız onlara da bulaşır, böylelikle onlar da heyecan duyarlar.

2-4 yaş: Çocuğunuz bu yaşlarda size hala çok bağlı ve sizi bir başkasıyla paylaşmak istemiyor olabilir. Aynı zamanda aileye yeni katılacak bir üyeyle kendisini tehdit altında hissedebilir. Bu dönemde, çocuğunuza bir kardeşi olacağını söylemek için bir süre bekleyebilirsiniz. Yeni doğacak bebeğiniz için alışverişe çıkma zamanı geldiğinde ya da çocuğunuz büyüyen karnınız hakkında sorular sormaya başladığında söyleyebilirsiniz. Ancak başka birinden duymadan önce, sizin söylemeniz önemli olacaktır.

Bebeğin geleceği haberini verdikten sonra çocuğunuzdan sorular gelmeye başlayacaktır. Dürüst olmaya çalışın: Ona gelecek bebeğin hem oldukça sevimli olacağını hem de ara sıra ağlayacağını, sizin ilginizi ve zamanınızı alacağını, ayrıca yeni doğacak kardeşiyle oyun oynayabilmesi için biraz zaman geçmesi gerektiğini açıklayabilirsiniz.

Bu yaş grubundaki çocuklar bazı erken dönem davranışlarını tekrar benimseyebilirler: altına kaçırmalar artabilir ya da tekrardan biberon kullanmak isteyebilirler. Bu tarz davranışlar karşısında kabullenici olun. Çocuğunuz hala sevildiğinden ve ihtiyaçlarının karşılanacağından emin olmak istiyor. Ondan yaşına göre davranmasını istemeyin ancak olgun davranışlarını tebrik edebilirsiniz.

5+ yaş: Bu yaş grubuna anlayacağı bir dilde yeni bir bebeğe sahip olmanın ne anlama geldiğini ve onu hangi değişikliklerin beklediğini açıklayabilirsiniz. Bu dönemde büyük çocuğu işlerin bir parçası olarak hissettirmek olumlu sonuçlar getirebilir. Örneğin, bebek odasını düzenlerken, bebek için yeni giysiler seçerken, beşik alınırken büyük çocuğun yardım etmesine izin verebilirsiniz. Bebeğin bakımında onun da rolü olacağını söyleyebilir ve kontrolünüz dahilinde kardeşini kucağına almasına izin verebilirsiniz.

Ancak iki çocuğunuzun da her zaman her ihtiyacını karşılayamayabilirsiniz. Yorgun, bunalmış hissettiğiniz zamanlar olabilir. Böyle zamanlarda partnerinizin, akrabalarınızın ya da arkadaşlarınızın desteğine daha çok ihtiyaç duyabilirsiniz.

[1] Kramer, L., & Ramsburg, D. (2002). Advice given to parents on welcoming a second child: A critical review.Family Relations: An Interdisciplinary Journal of Applied Family Studies, 51(1), 2"“14.
[2] How to Prepare Your Older Children for a New Baby. (2019, April 10). Retrieved from https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Preparing-Your-Family-for-a-New-Baby.aspx
[3] New Baby: Preparing Your Older Children. (2018, December 18). Raising Children. Retrieved from https://raisingchildren.net.au/toddlers/family-life/new-baby-in-the-family/new-baby-preparing-children

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

footer