Tek Çocuklar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Elif Sabuncuoğlu

Elif Sabuncuoğlu

Tek Çocuklar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Hélène Delmaire

Hélène Delmaire

Tek çocuklar, kardeş(ler)i olan çocuklara göre daha bencil, sosyal açıdan yetersiz ve şımarık olurlar. (Yanlış).
relate-banner

Doğru:

Tek çocuklar ve kardeşi olan çocuklar; yardımseverlik, olgunluk, öz-kontrol, dışa dönüklük, akranlar arasında popüler olma, sosyal katılım gibi konularda farklılık göstermiyor. Hatta, tek çocuklar, kardeşi olan çocuklara göre daha çok başarı motivasyonuna, öz saygıya ve ebeveynleriyle daha olumlu ilişkilere sahip olabiliyor. Yapılan bir ankette gençlerden birbirlerinin arkadaşlık becerilerini oylamaları istendiğinde tek çocuklar da kardeşi olan çocuklarla benzer sayıda oy alıyor.

Özetle, çocukların kişilik özelliklerinde tek çocuk olmanın ya da kardeşe sahip olmanın bir etkisi görülmüyor.

Ancak kardeşi olmayan çocuklara şımarık olabilecekleri varsayımıyla yaklaşmak zararlı olabiliyor. Bu varsayım, çocuğun kendisine direkt olarak zarar verebiliyor ya da ebeveynlerin çocuğuyla olan iletişimini etkileyebiliyor. Aynı zamanda tek çocuğu olan ebeveynler ikinci bir çocuk yapmaları için çevrelerinden aşırı baskı görebiliyorlar. Bu baskı sebebiyle kişisel veya finansal durumları ikinci bir çocuk için uygun değil iken ikinci bir çocuk sahibi olabiliyorlar.

Tek çocuğu olan ebeveynler için yazılmış kitaplar olsa da çocuğunuzu kardeşsiz yetiştirmek için herhangi bir özel ipucuna muhtemelen ihtiyacınız olmayacaktır. Çocuğunuzda gözlemlediğiniz bencil veya şımarık bir davranış için -kardeşi olup olmaksızın- çeşitli kaynaklara ulaşabilirsiniz. Ya da çocuğunuzun yalnız olduğunu hissediyorsanız çocuğunuz -kardeşi olup olmaksızın- sosyal kaygı veya sosyal beceri sıkıntıları yaşıyor olabilir. Bu durum için de çok çeşitli kaynaklara ulaşıp destek alabilirsiniz.

Hupp, S., & Jewell, J. D. (2015). Great myths of child development. John Wiley & Sons.

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

footer