Annelikte Tükenmişlik

Yonca Fener

Yonca Fener

Annelikte Tükenmişlik

Phoebe Wahl

Phoebe Wahl

Tükenmişlik, algılanan stres yüküyle başa çıkabilmek adına yapılan eylemlerin kişisel kaynakları da tüketerek kişide duygusal dengesizlik oluşturmasıyla açıklanabiliyor. Ebeveynlik deneyimi, annelerde kimi zaman tükenmişlik hissine yol açabiliyor.
relate-banner

Ebeveynlik tükenmişliği sendromunu yaşayan annelerin deneyimleri doğum sonrası depresyon belirtileriyle ortaklık gösterse de bu iki durum bazı noktalarda birbirinden ayrılıyor. Anne tükenmişliği, çocukları 18 aylıktan büyük annelerde ve ebeveynlik deneyimiyle birlikte sosyal faktörlerle de bağlantılı olarak ortaya çıkıyor. Depresif ruh hali annenin genel ruh halini değil, ebeveynlik rolüyle ilgili beklenti ve görevlerini etkiliyor.

Tükenmişlik duygusu annelerde fiziksel ve duygusal tükenme, ebeveyn olarak kendini yetersiz hissetme ve bunları takiben çocuklardan duygusal anlamda uzaklaşma biçiminde gözlemleniyor. Peki tükenmişlik yaşayan anneler tam olarak nasıl süreçlerden geçiyorlar? Yapılan araştırmalarda, tükenmişlik hissinden önce annelerin uzun bir süre boyunca annelik rollerine gereğinden fazla yatırım yaptıkları gözlemleniyor. Farkında olmadan yaptıkları bu aşırı davranışların altında annelik yeteneklerinden şüphe etmeleri sonucunda mükemmel olma arzusuyla kendilerine yaptıkları baskının yattığı görülüyor. Aynı zamanda çocuklarının geleceklerine yönelik yoğun bir endişeye kapılarak anın tadını çıkaramadıkları ve böylece kendi üzerlerindeki baskıyı artırdıkları da bulunuyor.

Bu baskının sonucu olarak anneler, hissettikleri stres ve kaygıyla yakından bağlantılı olarak yoğun bir yorgunluk yaşadıklarını bildiriyorlar. Bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak da çocuklarla olan etkileşimler de dahil olmak üzere günlük yaşamla ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Bu aşamada bitkin anneler, bir zamanlar kendileri için çok önemli olan evle ilgili sorumluluklara ve ev işlerine karşı bir isteksizlik geliştirme eğiliminde oluyorlar.

Günlük işlerde ve çocuk bakımında otomatikleşen, katılımcı annelerin deyimiyle "robotlaşan" tavırları onları çocuklarıyla mekanik bir ilişkiye doğru sürüklüyor. Bazı anneler bu noktada çocuklarının varlığının dahi dayanılmaz bir hale dönüştüğünü ve kontrol edemedikleri dürtüsel tepkiler verdiklerini raporluyorlar. Çocuklarına yönelik geliştirdikleri olumsuz duygular, anneliklerine dair öz güvenlerini zedeleyerek onları yetersiz hissettiriyor. Tükenmişlik hisseden anneler tüm bu sürece en çok eşlik eden duyguların utanç ve yalnızlık olduğunu raporluyorlar.

Annelik güzellikleri ve zorluklarıyla oldukça değerli bir deneyim. Annelerin ebeveynlik sürecinde yalnızlaşmaları, ihtiyaç duydukları duygusal destekten mahrum kalmaları gibi durumlarla tükenmişliğe sürüklenmeleri ise bir o kadar yaygın. Sosyal desteğin ve ebeveynlik görevlerindeki paylaşımın mevcut olması ve gereken psikolojik desteğin ilgili kanallardan temin ediliyor olması bu süreçte fazlasıyla önem taşıyor.

Hubert, S., & Aujoulat, I. (2018). Parental burnout: When exhausted mothers open up. Frontiers in Psychology, 9, 1021.

Benzer yazılar

Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
İsimsiz - Nirav Patel

Mental Sağlık Sorunları Hakkında Yanlış Bilinenler

Mental sağlık her geçen gün daha fazla konuşuluyor, daha çok insan bu konuda bilgi sahibi oluyor ancak hala birçok yanlış bilgi dolaşıyor.

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

“Bazen iyi hissediyorum bazen kötü. Seansta ağlıyorum ama çıkınca rahatlamış hissediyorum.” Terapi sürecinin nasıl gittiğine dair kafanız karışıksa yazımıza göz atın!
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
View through a Door to Running Figures - Christoffer Wilhelm Eckersberg

Psikiyatrik Problemlerin Etiketlenmesini Nasıl Aşabiliriz?

Psikiyatrik rahatsızlıklar hakkında ne kadar bilgilisiniz? Psikiyatrik bir hastalığı olan birine nasıl yaklaşırsınız? Etiketlemenin önüne nasıl geçilebilir, cevabı yazımızda.
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.

footer