Çocuklarda Ahlak Eğitimi

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Çocuklarda Ahlak Eğitimi

Art Print Gift

Art Print Gift

Neredeyse hepimiz çocuklar için ahlak eğitiminin önemli olduğu konusunda hemfikirizdir. Fakat ahlak nedir, çocuklara nasıl öğretilir soruları biraz kafa karıştırıcı olabiliyor.
relate-banner

Ahlakı, belli standartlara ya da kurallara bağlılık göstermek olarak tanımlayabiliyoruz. Bu standartlar genellikle yapılması ve yapılmaması gereken davranışları içeriyor ve bunlara uyma isteğine içtenlikle sahip olmamız gerekiyor. Örneğin, yalan söylememe standardına bağlı biri yalan söylememeye dikkat ediyor, söylediği zaman ise pişmanlık hissediyor. Özellikle sosyal ortamlarda herkesten; insanlara duygusal ve fiziksel zararlar vermemek, farklı düşüncelere saygı göstermek, adil davranmak gibi standartlara bağlı olmasını bekliyoruz.

Konu çocuklar olduğunda ahlaki değerlerin onlara öğretilmesindeki en büyük sorumluluk ebeveynlere ve okullara düşüyor. Bu konuda yapılan bir çalışmaya göre çocukların ahlak eğitiminde iki konuya özen gösterilmesi gerekiyor. Bunlardan ilki, yetişkinler olarak çocuklarda ahlak oluşumunu desteklemek. Bu destek, çocuğun bazı standartlara uymak için istek, içtenlik ve alışkanlık kazanmasını sağlamaya dayanıyor. Bu doğrultuda çocuğunuza ahlaki rehberlik yapabilirsiniz. Bunun için ona uzun uzun ders vermeye ihtiyacınız yok. Başka insanları düşünerek, adil davranarak, olumlu davranışlarda bulunarak ve başkalarının davranışlarına karşı uygun tepkiler vererek ona model olabilirsiniz. O sizi izleyip, model alıp bu gibi davranışlarınızı kendi hayatında uygulayacaktır.

Çocukların ahlak eğitiminde ikinci önemli görüş ise çocukları ahlaki düşünmeye teşvik etmek. Buna göre, çocuğunuzla ahlaki değerler hakkında konuşmak ve tartışmak için zaman yaratmanız gerekiyor. İnsanların çoğu için ortak olan ahlaki değerlerin neden bu kadar fazla insanı ilgilendiren bir konu olduğuyla ve neden uyulması gerektiğiyle ilgili düşünmesini ve konuşmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü ahlak eğitiminde, çocukların ahlakın neden var olduğu ve neden uyulması gerektiğini anlaması büyük önem taşıyor.

Çocukların ahlak eğitiminde önemli olan bir diğer konu ise hikayeler! Özellikle okul öncesi kurumlarda hikayelerin ahlak eğitimi amacıyla kullanılması büyük önem taşıyor. Çocuklar sosyal ve kültürel değerleri hikayelerden kolaylıkla öğrenebiliyorlar ve böylece toplum içinde geçerli olan ahlaki/etik değerleri kolaylıkla anlayabiliyorlar. Hikayede gördükleri ahlaki değerleri sorguluyorlar ve "Ben bu hikayedeki karakterlerin yaşadığı olayları yaşasam ne yapardım?" diye düşünüyorlar. Bu şekilde ahlaki değerleri anlamlandırmaya ve hayatlarında uygulamaya başlıyorlar.

Hand, M. (2017, December 22). How to Teach Children Morals. The Conversation. https://theconversation.com/how-to-teach-children-morals-87960
Rahim, H., & Rahiem, M. D. (2012). The use of stories as moral education for young children. International Journal of Social Science and Humanity, 2(6), 454"“458.

Benzer yazılar

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Hélène Delmaire

Tek Çocuklar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Tek çocukların daha bencil ve şımarık olduğuna dair yaygın bir inanış bulunuyor. Peki bilimsel çalışmalar bu konuda ne diyor?

footer