Kürtaj Öncesi ve Sonrası Mental Sağlık

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Kürtaj Öncesi ve Sonrası Mental Sağlık

The Yellow Flower- Robert Lewis Reid

The Yellow Flower- Robert Lewis Reid

Kürtaj kadınlar tarafından çeşitli sebeplerle tercih edilebiliyor. Bununla birlikte hamileliğin hem anne hem de çocuk için tehlikeli olabileceği durumlarda da kürtaj yapılabiliyor. Kadınlar için karar aşamasının stresli olduğu kürtaj operasyonu, operasyon sonrasında da kadınları mental olarak etkileyebiliyor. Kadınların kürtaj öncesi ve sonrasındaki mental durumlarını etkileyen çeşitli faktörleri bu yazımızda açıklıyor olacağız.
relate-banner

Yapılan bir araştırmaya göre, fetüsü daha az insan olarak algılayan ve çevresinden kürtaj ile ilgili daha çok sosyal destek gören kadınlar diğer kadınlara göre kürtaj sonrasında daha az stres yaşıyorlar ve kürtaj sonrasında rahatlamış hissediyorlar. Yani aslında çevrenin etkisi ve kadınlardaki fetüs algısı kadınların kürtaj sonrasındaki mental durumlarında belirleyici rol oynuyor.

Hamileliğin ilk trimesterinde kürtaj yaptıran kadınların büyük oranla mental bir problem yaşamadıkları belirtiliyor. Mental sağlık sorunları yaşayan kadınlarda çeşitli risk faktörlerinin etkili olabileceği söyleniyor. Bu risk faktörleri; partner desteği, aile desteği, toplumsal baskı, ilişki içinde yaşanan fiziksel ve psikolojik şiddet ve kadınların fetüsü algılayış biçimleri olarak belirtiliyor.

Kürtaj yaptıran kadınların kürtaj sonrasında depresyon belirtileri gösterdikleri belirtiliyor. Bununla birlikte kendine zarar verme, intihar düşünceleri gibi mental problemler de ortaya çıkabiliyor. Fakat kişinin, kendine zarar verme yönelimi kürtaj sonrasında çevresinden gördüğü destekle ilişkili oluyor. Çevresi tarafından yargılanan ve verdiği kararın desteklenmediğini hisseden kadınlarda kendine zarar verme eğilimi daha fazla olabiliyor.

Araştırmalara göre, kürtaj olan kadınlarda sonraki hamileliklerinde yas ve depresyon belirtileri tekrar ortaya çıkabiliyor. Kürtaj sonrasında bastırılan duygular ve yas tutma süreci, yeni hamileliğin hatırlatma görevi görmesiyle tekrar ortaya çıkabiliyor. Çevresinden, özellikle partnerinden destek görmeyen kadınlarda kürtajı erteleme durumu olabiliyor. Geciken ve güvenli olmayan kürtaj durumunda kadınlarda ciddi fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Fiziksel rahatsızlıklarla ilişkili olarak mental rahatsızlıklar da görülebiliyor.

Kürtaj yaptırmaya karar verme aşaması, kadınlar için zorlayıcı bir süreç olabiliyor. Bu durumda kadınların bir profesyonelden psikolojik destek alması, sağlıklı karar alabilmelerine yardımcı oluyor ve güvenli olmayan kürtajın hayati risklerinden kadınları koruyabiliyor.

[1] Abortion and Mental Health. (2018, June). American Psychological Association. Retrieved from https://www.apa.org/pi/women/programs/abortion
[2] Fergusson, D. M., Horwood, L. J., & Boden, J. M. (2009). Reactions to abortion and subsequent mental health. The British Journal of Psychiatry, 195(5), 420-426.
[3] Casey, P. R. (2010). Abortion among young women and subsequent life outcomes. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 24(4), 491-502.
[4] Fergusson, D. M., Horwood, L. J., & Boden, J. M. (2008). Abortion and mental health disorders: evidence from a 30-year longitudinal study. The British Journal of Psychiatry, 193(6), 444-451.
[5] Steinberg, J. R., & Russo, N. F. (2008). Abortion and anxiety: what's the relationship?. Social Science & Medicine, 67(2), 238-252.
[6] Foster, D. G., Gould, H., Taylor, J., & Weitz, T. A. (2012). Attitudes and decision making among women seeking abortions at one US clinic. Perspectives on Sexual and Reproductive Health, 44(2), 117-124.
[7] Frederico, M., Michielsen, K., Arnaldo, C., & Decat, P. (2018). Factors influencing abortion decision-making processes among young women. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(2), 329.

Benzer yazılar

Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
İsimsiz - Nirav Patel

Mental Sağlık Sorunları Hakkında Yanlış Bilinenler

Mental sağlık her geçen gün daha fazla konuşuluyor, daha çok insan bu konuda bilgi sahibi oluyor ancak hala birçok yanlış bilgi dolaşıyor.
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

“Bazen iyi hissediyorum bazen kötü. Seansta ağlıyorum ama çıkınca rahatlamış hissediyorum.” Terapi sürecinin nasıl gittiğine dair kafanız karışıksa yazımıza göz atın!
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
View through a Door to Running Figures - Christoffer Wilhelm Eckersberg

Psikiyatrik Problemlerin Etiketlenmesini Nasıl Aşabiliriz?

Psikiyatrik rahatsızlıklar hakkında ne kadar bilgilisiniz? Psikiyatrik bir hastalığı olan birine nasıl yaklaşırsınız? Etiketlemenin önüne nasıl geçilebilir, cevabı yazımızda.
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!

footer