Regl Nedir?

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Regl Nedir?

Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Çocukların yetişkinleri izleyerek öğrendiğinden önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Uzun yıllardır mahrem ve ayıp olarak görüldüğünden menstrüasyon yani regl, çocukların bilgilendirilmediği ya da kimi zaman çocuklara yalan söylenen konulardan biri oluyor. Örneğin, çocuklar evde ped veya tampon gibi nesnelerle karşılaşabiliyor ve bu nesnelerin ne olduğunu anlamlandıramıyorlar. Yetişkinlere sormaları durumunda ise kimi zaman küçük yalanlarla karşılaşabiliyorlar.
relate-banner

Toplumun öğrettiğinin aksine regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Regl, rahim sahibi kişilerde ergenlik döneminde başlayan basit bir tabirle hormon kaynaklı bir kanama olarak karşımıza çıkıyor. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?

Bu konudaki ilk adım, bir yetişkin olarak sizin regl konusundaki bilgilerinizin güncelliğini ve geçerliliğini teyit etmeniz olacaktır. Çocuğunuza regli yukarıda bahsedildiği şekilde, rahim sahibi kişilerin tecrübe ettiği hormon kaynaklı bir olay olarak anlatabilirsiniz. Bu süreçte regl ürünlerinin kullanımlarından bahsedilmesi de faydalı olabilir. Kendinizi rahat hissetmiyorsanız ergenlik dönemi ve regl süreci hakkında çocuğunuzu bilgilendirmek için aile hekiminizden destek isteyebilirsiniz. Burada en önemli nokta çocuğun doğru bir şekilde bilgilendirilmiş olması.

Menstrüasyon ile ilgili önemli konulardan biri de hemen öncesinde tecrübe edilebilen huzursuzluklar oluyor. Orijinal ismi Premenstrüel Sendrom (PMS) olan menstrüasyon (regl) öncesi sendromu, menstrüasyon öncesinde gerçekleşen fiziksel ve duygusal değişikliklerin birleşimi olarak yaşanıyor. Duygusal etkilerinden dolayı kimi insanda olduğundan daha çalkantılı bir duygusallık olarak karşılık bulabiliyor. Böylece kişi sabah çok mutlu uyanmış da olsa bir süre sonra kendisini rahatsız ve öfkeli hissedebiliyor. Fiziksel olarak ise şişkinlik ve ağrı yaşayabiliyor.

Özellikle ergenlik döneminin başları, kişilerin kendi reglleri üzerinde yeterince bilgiye sahip olmadıkları dönemler oluyor. Bu nedenle, ergenliğin ilk dönemlerinde karşılaşılan menstrüasyon öncesi sendromu kişilerin kafasını karıştırabiliyor. Araştırmalar menstrüasyon gören kişilerin yaklaşık %30’unun bu sendroma sahip olduğunu söylüyor.

[1] Derman, O., Kanbur, N. Ö., Tokur, T. E., & Kutluk, T. (2004). Premenstrual syndrome and associated symptoms in adolescent girls. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 116(2), 201-206.
[2] Niz, E. S. (2017, June 19). 9 ways to prepare your daughter for her first period (and make sure it doesn't suck). Parents. Retrieved from https://www.parents.com/kids/development/puberty/how-to-prepare-your-daughter-for-her-first-period-and-make-sure-it-doesnt/.
[3] Premenstrual syndrome (PMS). (2020, February 7). Mayo Clinic. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/symptoms-causes/syc-20376780
[4] Miller, R. R. (Ed.). (2018, October). Talking to your child about periods. KidsHealth. Retrieved from https://kidshealth.org/en/parents/talk-about-menstruation.html
[5] Wilson, D. R. (2020, July 31). PMS supplements: 7 options for mood swings and other symptoms. Healthline. Retrieved from https://www.healthline.com/health/pms-supplements
[6] Periods. (2021, April 27). Raising Children Network. Retrieved from https://raisingchildren.net.au/pre-teens/development/periods-hygiene/periods
[7] Sheehan, J. (2010, February 17). Mood Swings: PMS and Your Emotional Health. Everyday Health. Retrieved from https://www.everydayhealth.com/pms/mood-swings.aspx

Benzer yazılar

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
from Shutterstock

Ergenlik Döneminde Yeme Bozuklukları ve Beden Algısı

Ergenlik dönemi, genellikle yeme bozukluklarının gelişmeye başladığı bir dönem... Peki neden bu yaşlarda yeme bozukluğu gelişiyor?
Moonlight Over The Ocean - Marianna Foster

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?
Black Mountain Story - Philip Geiger

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?
Mimmo Paladino

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.

Cezalandırılmadan kaçan ergenler daha çok sır saklıyor.

Ergenlerin ebeveynlerinden sır saklamalarının başlıca nedenleri cezalandırılmaktan kaçmak ve ebeveynleriyle olan ilişkilerini korumak oluyor.

footer