Utangaç Çocukların Arkadaş Edinmesi

Ülfet İpek Eral

Ülfet İpek Eral

Utangaç Çocukların Arkadaş Edinmesi

Girl in Cornflowers- Elena Salnikova

Girl in Cornflowers- Elena Salnikova

Çocuğunuz arkadaşlarının yanında gergin ve korkmuş şekilde durup konuşmaktan kaçınıyor ve tek başına oynamayı tercih ediyor olabilir. Hatta bu esnada birlikte oynayan çocukları izliyor fakat aralarına katılmak için harekete geçmiyor da olabilir. Bu davranışları sergileyen çocuklar gelişim psikologları tarafından “kaygılı ve kendi başına çocuklar” olarak tanımlanıyor.
relate-banner

Utangaç çocuklar, akranlarıyla bağ kurma konusunda biraz daha çekimser bir tutum sergileyebiliyorlar. Bu döngünün başlangıcı, çocukların akranlarıyla oldukları sosyal ortamlarda kendilerini kaygılı hissettikleri için etkileşime girmekten kaçınmalarıyla başlıyor. Bu durum, çocukların akranlarıyla daha az iletişime geçtiği ve dolayısıyla onlarla çok daha az oyun oynadıkları anlamına geliyor. Sonucunda da iletişim kurmak, problem çözmek, sıra takip etmek veya grupça etkinlik yapmak gibi sosyal becerilerini geliştirmek için daha az fırsatları oluyor. Sosyal beceri eksikliği bu döngüyü tamamlayarak rahatsız hissetme ve sosyal durumlardan kaçınma isteğine neden olabiliyor.

Utangaç çocuklar; uyumlu utangaç, olgunlaşmamış utangaç ve agresif utangaç olarak üçe ayrılıyor. Uyumlu utangaç çocuklar konuşmayı veya oyun oynamayı başlatan taraf olmayıp akranları yaklaştığında sıcak bir şekilde karşılık veriyorlar. Olgunlaşmamış utangaç çocuklar ise sosyal ortamlara girmeyi tercih etmeyip, akranlarına yaklaşmaya çalıştıklarında da normalden daha çocuksu davranabiliyorlar. Son olarak agresif utangaç çocuklar ise genellikle içlerine kapanık olup akranlarıyla iletişime geçtiklerinde öfkeli hatta düşmanca bir tavır sergileyebiliyorlar. Utangaçlık, çocukların arkadaş sayısından çok arkadaşlıklarının kalitesini etkiliyor. Bu, utangaç çocukların diğer çocuklara benzer sayıda arkadaşlığa sahip oldukları fakat olumsuz yönleri olan arkadaşlık ilişkilerini daha çok sürdürdükleri anlamına geliyor.

Peki utangaç çocuğunuzun arkadaş edinmesi ve arkadaşlık ilişkilerini sürdürebilmesi açısından ona nasıl yardımcı olabilirsiniz? Araştırmalara göre, çocukların sağlıklı arkadaşlık kurmalarında duygularını açık ve düzgün bir şekilde ifade etmeleri önemli rol oynuyor. Bu noktada da ebeveynler devreye giriyor. Çocuğunuz saldırgan ve öfke dolu bir davranışta bulunuyorsa “... hissediyorum çünkü…” tekniğiyle ona yardımcı olabilirsiniz. Buna ek olarak, çocuğunuza arkadaş edinme hedefi koymak için ona iyi bir arkadaşlık ilişkisi kurmak istediği bir arkadaşını sorabilirsiniz. Çocuğunuzu oyun gruplarına götürmek veya arkadaş buluşması planlamak da ebeveyn olarak bu konuda yapabileceğiniz yardımlar arasında bulunuyor.

[1] Buck, C. (2018, December 20). How to Help Your Shy Child Make Friends. Baby and Child. Retrieved from https://babyandchild.ae/age-1-4/raising-your-toddler/article/1419/how-to-help-your-shy-child-make-friends
[2] Kennedy-Moore, E. (2016, June 30). Helping Your Shy Child. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/growing-friendships/201606/helping-your-shy-child
[3] Tani, F., Ponti, L., & Smorti, M. (2015). Shyness and Psychological Adjustment During Adolescence: The Moderating Role of Parenting Style. Journal of Psychopathology, 21, 30–39.

Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!

footer