Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Rümeysa Baki

Rümeysa Baki

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, kısaca DEHB, beynin farklı bir büyüme ve gelişme süreci geçirmesi sonucunda gerçekleşen nörolojik bir durumdur. DEHB semptomlarından bazıları:
relate-banner

  • yönergeleri doğru takip edememek,
  • dikkatin kolayca dağılması,
  • yapılan aktivitelere odaklanmada güçlük,
  • unutkanlık,
  • ayrıntılara dikkat edememektir.
Peki, evcil bir hayvanla yaşıyor olmanın dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar için hem öğretici hem de destekleyici bir unsur olabileceğini biliyor muydunuz?

Evcil hayvanlar, iyi bir arkadaş olmalarının yanında çocukların yeni alışkanlıklar kazanmalarına da yardımcı olur. Çocukların evcil hayvanlarıyla kurdukları bağların ve onların bakımlarında aldıkları sorumlulukların sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimleri için birçok faydası var. Haydi hep birlikte bu faydaların neler olabileceğine yakından bakalım!

  1. Evcil hayvanlar zaman yönetimi becerisini güçlendirir.
DEHB’li çocuklar için zaman yönetimi yapmak oldukça zordur. Evcil hayvan bakımı ise planlama ve zaman yönetimi gerektirir. Evcil hayvanının beslenme ya da temizlik zamanları için belirli bir program oluşturma sorumluluğunu çocuğunuzla paylaşmak çocuğunuzu süreklilik gerektiren görevleri takip etme ve bu görevleri yerine getirme konusunda geliştirecektir. Zamanı planlı kullanma becerisi kazanan çocuğunuzun ödevleri, ev içi sorumlulukları ya da hobileri için ayıracağı zamanı organize edebilmesi de daha kolay olacaktır.

  1. Evcil hayvanlar iyi oyun arkadaşlarıdır.
Bir evcil hayvanla oynamak, çocuğunuzun enerjisini atabilmesi için en uygun yollardan biridir. İster yavru bir kediyi iple oynatmak isterse bir köpeği yürüyüşe çıkarmak olsun egzersiz, hiperaktif çocuklar için doğal bir enerjiyi dışarı vurma yöntemidir. Çocuğunuz bu egzersizler sayesinde fazla enerjisini atabilir.

  1. Evcil hayvanların sevgileri koşulsuzdur.
Hiperaktif çocuklar, fazla enerjileri nedeniyle etraflarındaki yetişkinler tarafından sık sık eleştiriye maruz kalırlar. Fakat hiçbir evcil hayvan, çocuğunuzu aşırı hareketli yapısı yüzünden eleştirmeyecek ya da yaramaz bir çocuk olmakla suçlamayacaktır. Çocuğunuza koşulsuz sevgi sunarak her zaman yanında olan evcil hayvanlar, çocuğunuzun öz güveninin gelişmesine de katkı sağlayacaktır.

  1. Evcil hayvanlar stresi azaltır.
Çocuklar için yetişkinlerin beklentilerini karşılamak zor ve stres verici olabilir. DEHB teşhisi almış çocuklar yetişkinlerin beklentilerinin yarattığı stresi diğer çocuklara kıyasla daha yoğun yaşayabilirler. Çocuklarla yapılan çalışmalarda bir hayvanı sevmenin, yanında oturmanın ya da onu izlemenin dahi stres azaltıcı bir etkisini olduğu görülüyor. Çocukların yüksek stresle başa çıkmasında bir evcil hayvan sadece varlığıyla bile ona yardımcı olabilir.

  1. Evcil hayvanlar çocuğunuzun sosyal ilişkiler kurmasına yardımcı olur.
DEHB’li çocuklar için yeni arkadaşlıklar kurmak her zaman kolay olmayabilir. Çocuğunuzun yalnız ve farklı hissetmesini engellemek için bir evcil hayvan edinmek iyi bir seçenek olabilir. Çünkü evcil hayvanların hem kendileri iyi bir arkadaştır hem de çocuğunuzun akranlarıyla sosyal ilişkiler geliştirmesine yardımcı olabilirler. Dışarıda bir köpekle birlikte oyun oynayan bir çocuk akranlarının ilgisini çekebilir. Çocuğun köpek ile olan dostluğu akranları ile kaynaşmasını kolaylaştırabilir.

Kısacası, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar için evcil hayvanlar harika birer destekçidir. Çocuğunuzdan gelen hayvan sahiplenme isteklerini geri çevirmeden önce tekrar düşünebilirsiniz!

[1] Audette J., Mammen S. & Fagan J. (2011). Dogs are more than just pets. Rutgers, The State University of New Jersey. Retrieved from https://rucore.libraries.rutgers.edu/rutgers-lib/38920/PDF/1/play/
[2] Hamilton J. (2011). Pets & kids with adhd. Psychology Today. Retrieved from:https://www.psychologytoday.com/us/blog/pills-dont-teach-skills/201102/pets-kids-add

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

footer