Manipülasyonla Nasıl Baş Edebiliriz?

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Manipülasyonla Nasıl Baş Edebiliriz?

Manipulation - Kareem Helmy

Manipulation - Kareem Helmy

Manipülasyon hepimizin zaman zaman yapabildiği ve aynı zamanda maruz kaldığı bir davranış. Peki günlük hayatımızda bu kadar karşılaştığımız bir davranışla nasıl baş edebiliriz?
relate-banner

  1. Duygu farkındalığınızı artırmaya çalışın. Manipüle edildiğinizi düşündüğünüzde ne gibi duygular hissediyorsunuz? Öfke, çaresizlik veya utanç olabilir; bu duyguyu saptadığınızda manipüle edildiğinizi anlamak ve bundan kendinizi korumak daha kolay oluyor.
  2. Karşı tarafı dinleyin ve anlamaya çalışın. Çoğu zaman manipülasyon davranışı gösteren insanın amacı karşı tarafa zarar vermekten ziyade, kendi düşünce ve duygularını açıklamaya çalışmak oluyor. Kendi tarafınızı sunmadan önce karşı tarafa duyulduğunu ve anlaşıldığını hissettirmek sorunun çözülmesini kolaylaştırabiliyor.
  3. Kendi bakış açınızın kontrolünü elde tutmaya çalışın. Karşı tarafın ne düşündüğünü anlarken, kendi değerleriniz doğrultusunda oluşturduğunuz bakış açınızı da hep aklınızda bulundurun. Bunu yapamadığınızı düşündüğünüzde konuşmayı terk edip düşünmek ve konuştuklarınızı sindirmek için zaman isteyebilirsiniz.
  4. Çoğu zaman manipülasyon kötü bir niyetle yapılmaz. Manipülasyon karşı tarafa kendini açıklamak ve ikna etmeye çalışmaktan kaynaklanır. Bu sebeple karşı tarafı anladığınızı ve hissettiklerini kabul ettiğinizi göstermek karşı tarafın veya sizin savunmaya geçme ihtimalini azaltabiliyor.
  5. Karşı tarafı suçlayıcı bir dille yaklaşmak yerine farklı görüşlere sahip olduğunuzu kabul edebiliyor musunuz onu görmeye çalışabilirsiniz. Karşı tarafa hak vermek, kendi görüşünüzü savunmak veya konuşmadan ayrılmak sizin tercihiniz ancak manipüle edilmek yerine kendi tercihinizi yapmak hem öz saygınızı hem de karşı tarafın size duyduğu saygıyı arttırıyor.

[1] Vilhauer, J. (n.d.). 5 Ways to Keep Yourself from Being Manipulated. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/living-forward/201909/5-ways-keep-yourself-being-manipulated

Benzer yazılar

Fyre Festival 2017

FYRE: Manipülasyonun Fiyaskosu

FYRE: Festival Fiyaskosu, rüya gibi planlanan bir festivalin trajediye dönüşünü anlatırken manipülatif ilişkilere dair izlenimler sunuyor.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
Artists on WPA - Moses Soyer (1935)

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.

footer