İş Yerinde Ağlıyor Musunuz? Sorun Değil!

İlayda Deringör

İlayda Deringör

İş Yerinde Ağlıyor Musunuz? Sorun Değil!

Henri Merke - Cries of London, No. 3: Last Dying Speech and Confession (1799)

Henri Merke - Cries of London, No. 3: Last Dying Speech and Confession (1799)

"Oraya geri dönemem!" diye hıçkırmak tanıdık geliyor mu? Yalnız değilsiniz, aslında birçok insan iş yerinde ağlıyor. Kendinize biraz şefkat gösterin ve ağlamanın insan olmanın bir işareti olduğunu kendinize hatırlatın.
relate-banner

Bazen iş yerinde ağlamak kendimizi bir çocuk gibi hissettirebilir. Ancak yapılan bir ankete göre çalışanların yüzde 45'i iş yerinde ağladığını bildiriyor. Utanmış, bitkin, endişeli, hatta sadece rahatlamış hissetmiş olabilirsiniz. Bütün bu duygular normaldir ve uzun vadede bir hasardansa verimliliğin artmasına faydası olabilir. Aynı anket, yöneticilerin yüzde 44'ünün iş yerinde kritik durumlarda ağlamanın kabul edilebilir olduğunu düşündüğünü gösteriyor.

Yaşam ve duygular, bağlamlar arasında gerçekleşir ve iş yerinde ağlama gibi duyguların bir noktada ortaya çıkması anlaşılabilir ve belki de kaçınılmazdır. İdeal veya profesyonel benliğimizle uyuşmayan bir şekilde hareket ettiğimizde utanç hissetmek normal olsa da bu utanç içinde kalmamız bize fayda sağlamayacaktır. Bir çalışma, beklenenin aksine, katılımcıların %61'inin ağladıktan sonra kendilerini daha iyi hissetmediklerini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, sosyal destek ve şefkatin daha iyi hissetmek için etkili olduğunu öne sürüyor.

Bazen savunmasızlığınızı ve özgünlüğünüzü kabul etmek, duvar örmekten veya bu duyguları bastırmaktan daha iyi olabilir. İş yerinde ağladıysanız ilerlemenin en verimli yolu, kendinize şefkat göstererek daha iyi hissetmek için neye ihtiyacınız olduğunu belirlemekten geçer.

Geri dönmenin hızlı yolları

Ağlarken başka bir şey yapmak zordur ve çalışmak da bu durumun istisnası değildir. Hızlıca iyileşebilmek ve toparlanmak için:

1. Derin nefes alın.

Nefes almak küçük bir sihir gibidir. 10 kez uzun soluk alıp verdikten sonra tüm vücudunuz gevşer ve daha net düşünebilirsiniz. Gerçekten de derin nefes almanın, hızlanmış bir kalbi yavaşlatarak ve yüksek tansiyonu düşürerek hayal kırıklığını ve kaygıyı yatıştırdığı bilinmektedir.

2. Ağlayın.

Geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştığınızı düşünüyorsanız teslim olmak en mantıklısı olabilir. Ağlamak o an rahatsız edici gelse de yoğun duyguların serbest bırakılmasına hizmet edebilir ve insanların keder ve diğer duyguları işlemesine yardımcı olabilir.

3. Sizi anlayan biriyle konuşun.

İş yerinde ağlamak için pek çok olası neden var. Ne olursa olsun, olanları duygusal olarak işlemek isteyeceksiniz ve bunu yapmanın bir yolu da insanlarla konuşmaktır. Sizi anlayan yakın bir çalışma arkadaşınız varsa ona nasıl hissettiğinizi anlatın ya da size yakın birini aramak veya mesaj göndermek için biraz ara verin. Bu konuşmanın hemen gerçekleşmesi gerekmiyor. Belki de en iyisi bir sonraki terapi randevunuz veya en iyi arkadaşınızla yeniden buluşmak için beklemektir. Burada amaç, olumsuz duyguların artmasına izin vermemektir.

Bir çalışmaya göre, ağlamanın sağlıksız ve kontrol edilebilir olduğunu düşünen insanlar, genellikle kaçıngan bağlanma stiline sahip oluyorlar. Bununla birlikte, ağlamaktan kaçınma eğilimi genellikle ağlama eğiliminin artmasına neden olabiliyor.

Ağlamak ne zaman depresyon belirtisidir?

Ağlamak, sık sık ve belirli bir süre boyunca müdahale edilemez bir şekilde meydana gelirse depresyon da dahil olmak üzere başka bir duygu durumu bozukluğunun habercisi olabilir. Bu size tanıdık geliyorsa aşağıdakiler gibi ek depresyon belirtilerine dikkat edin:

  • Sürekli yorgun ve halsiz hissetmek
  • Çok uyumak veya çok az uyumak
  • Konsantre olmakta güçlük çekmek
  • Bir zamanlar zevk aldığınız şeylerden artık zevk alamamak
  • İştahınızda değişiklik
  • Değersizlik, karamsarlık, öfke ve boşluk gibi olumsuz duyguları hissediyorsanız
  • İntihar düşünceleri su yüzüne çıkıyorsa
Lütfen yardım isteyin. Bu zor zamanlarda sizi desteklemek için aileniz veya terapistinize başvurabilirsiniz.

Ağlamak bir kaygı belirtisi olduğunda

Ağlamak aynı zamanda kaygıya verilen bir tepki olabilir. Zaman zaman hepimiz endişeli olsak da aşağıdaki semptomları düzenli olarak yaşıyorsanız bir uzmanla görüşmek size iyi gelebilir:

  • Sık sık yorgun hissetmek
  • Dikkat dağınıklığı
  • Kalbin hızlı atması
  • Dişleri sıkmak
  • Uyku düzeninde bozulma
  • Huzursuzluk, öfke, panik ve aşırı korku gibi birçok olumsuz duygu deneyimlemek


Sonuç olarak ağlamak bir zayıflık belirtisi değildir. Gözyaşlarının verimsiz olduğu fikri, gerçekliğimizin çoğu gibi, sosyal olarak inşa edilmiştir. Başkalarının yanında ağlamak, istemeden de olsa şefkat ve başkalarıyla bağlantı kurmaya yol açarak otantik ilişkiler ve anlamlı bağlantılar için bir fırsat yaratabilir. Bu yüzden kendinize karşı nazik olun. İhtiyaç duyduğunuz yerde yardım isteyin ve günün sonunda gözyaşlarınızın sizi tanımlamadığının farkına varın.

Wojcik, G. Crying at Work? It's OK. Here Are Recovery Tips. Greatist Website. https://greatist.com/connect/crying-at-work#redefining-the-tears

Benzer yazılar

Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.
Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Bizim için Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Bizim için anlamlı bir işe sahip olmamız için amaçlarımızın, değerlerimizin ve zevklerimizin işimizle örtüşüyor olması gerekiyor.

footer