Ulaşamadığımız Hedeflerle Nasıl Baş Edebiliriz?

Yonca Fener

Yonca Fener

Ulaşamadığımız Hedeflerle Nasıl Baş Edebiliriz?

What's in Store for Me in the Direction I Don't Take? - Adam Lupton

What's in Store for Me in the Direction I Don't Take? - Adam Lupton

Daha önceki yazımızda kendimize ulaşamayacağımız hedefler koymamızın nedenleri ve olası bazı sonuçlarından bahsetmiştik. Özellikle uzun vadeli hedefler belirlemede başarısızlığa nasıl tepki vereceğimizi yönetmemiz gerekir. İşte başarısız hedeflerin sizi aşağı çekmesine izin vermekten kendinizi alıkoymanın bazı yolları!
relate-banner

  1. Küçük galibiyetleri kutlayın.
Küçük galibiyetler kazanarak da ilerleyebileceğiniz gerçeğini reddetmeyin. Hedefinizin yıl içinde 36 kitap okumak olduğunu ve yalnızca 10 kitap okuduğunuzu varsayalım. Bu hedefinize doğru hareket edebildiğiniz ve daha iyisi için bir değişiklik yapabileceğiniz için yeterli bir kanıt. Aynı zamanda ilerlemek; olumlu duyguların, motivasyonun ve üretkenliğin artmasına katkıda bulunur. "İlerleme İlkesi" olarak bilinen bu durumun anlattığı çok açıktır: Bir şey başardınız, öyleyse bunu kutlayın!

  1. Başarısızlık üzerinde durmayın.
Hedefinize ulaşma yolculuğunuzu değerlendirin. Neyin işe yarayıp yaramadığını düşünün. Önünüzdeki engeller nelerdi? Neleri geliştirebilirsiniz? Böylece hedefe ulaşmaya çalışmayı keyifli hale getiren ve kolaylaştıran eylemleri belirlemiş olursunuz.

Örneğin, çalışırken dikkatinizin dağılmasını önlemek için sosyal medyaya ara vermeyi sevmiş olabilirsiniz ancak bu kendinizi uzun süre sosyal etkileşimlerden izole etmeyi sevdiğiniz anlamına gelmez. Nelerden zevk aldığınızı ve nelerden hoşlanmadığınızı bilmek, bir dahaki sefere hedefinizi daha stratejik bir şekilde belirlemenize yardımcı olabilir.

  1. "Tesadüfi" veya ilgili faydaları düşünün.
Hedefinize tam olarak ulaşmamış olsanız da bu yolda yaptıklarınız kaybolmaz. Zor hedeflere girişmek beklenmedik faydalar sağlayabilir. Örneğin, daha zinde olma hedefinize ulaşmak için yaptığınız egzersizler, ruh halinize iyi gelmiş ve sonuç olarak bambaşka alanlarda performansınızı artırmış olabilir.

  1. Nesnel bir analiz isteyin.
Neden gerçekten başarısız olduğunuzu anlamanız önemlidir. Bu noktada atılabilecek en basit adım, bir arkadaştan veya aile üyesinden "başarısızlık sonrası otopsi" istemektir. Örneğin, bir arkadaşınız size içtenlikle çalışma hedefinizde başarısız olduğunuzu çünkü görevleriniz üzerinde yeterince çalışmadığınız için sık sık bahaneler bulduğunuzu söyleyebilir. Güvenilir bir kaynaktan gelecek bir analiz, kendinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

  1. Üçüncü şahıs bakış açısını ele alın.
Kendinize bir hedef koyduğunuzda ona ulaşıp ulaşamayacağınızı tahmin edebilecek gerekli tüm bilgilere her zaman sahip olmazsınız. Örneğin; yapılacak bir analiz, birinin aynı hedefe ulaşması için günde X saat çalışması gerektiğini veya Y miktarda araştırma kaynağına sahip olması gerektiğini gösterebilir. En son hedefinize ulaşmaya çalıştığınızda X veya Y'ye sahip değilseniz tekrar denemeden önce en azından bunlara sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Yang, H., Stamatogiannakis, A., Chattopadhyay, A., & Chakravarti, D. (January 4, 2021). Why We Set Unattainable Goals. https://hbr.org/2021/01/why-we-set-unattainable-goals

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.

footer