İş Hayatında Minnettarlık Duygusu

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

İş Hayatında Minnettarlık Duygusu

Alice Heartfelt - Gratitude

Alice Heartfelt - Gratitude

Yapılan araştırmalar insanların minnettarlık duygusu hissettikçe daha az agresif davranışlarda bulunduklarını; daha çok prososyal ve empati içerikli davranışlarda bulunduklarını gösteriyor. Bu durum, iş yerlerindeki ilişkiler için de geçerli.
relate-banner

Çalışanlar, yaptıkları takdir edildiğinde ve yaptıklarından dolayı onlara minnet duyulduğunda başkalarının hayatlarına etkileri olduğunu fark ediyorlar. Bu farkındalık da daha yardımsever ve iş arkadaşlarıyla daha dayanışma içinde olmalarına ve iş yerleri için daha içten çalışmalarına sebep oluyor. Prososyal davranışlardaki artış da genel olarak iş yerlerinin başarısını olumlu etkiliyor. Peki çalışanların minnettarlık duygusu nasıl artabilir?

Öncelikle çalıştıkları yerin neden onlara uygun olduğunu ve burada çalışmanın onlar için neden önemli olduğunu hatırlamak minnet duygusunu oldukça artırıyor. Bu sebeple bahsi geçen konularda yapılan küçük hatırlatmalar faydalı olabiliyor. Ayrıca beklenildiği gibi çalışanlar genellikle kendi iyi oluşlarını önemseyen ve iş için yaptıklarının kıymetini bilen şirketlerde çalışmaktan memnun oluyorlar. Bu sebeple birlikte çalıştıkları kişilerden veya liderlerinden destek ve saygı görmek, çalışanların minnet duygusunun artmasını sağlıyor. Bunun yanında yöneticilerin minnettarlık duygusunun sıklıkla ve rahatla ifade edilebildiği bir iş ortamı yaratmaları da oldukça önem taşıyor. Yöneticilerin çalışanlar ile işe yaptıkları katkıyla ilgili konuşmaları ve onları takdir etmeleri çalışanların motivasyonunu artırıyor. Fakat ne yazık ki yapılan araştırmalar çalışanların genellikle takdir görmediklerini ifade ettiklerini gösteriyor.

İş yerinin başarısını ve mutlu ortamını önemli ölçüde etkileyen minnettarlık duygusunun artırılması için yapılan işlerin takdir edilmesi, çalışanlara teşekkür edilmesi çok önemli. Bu teşekkürlerin iletilmesi için tatillerin veya özel günlerin beklenmesi yerine uygun olan her zaman dile getirilmesi hem şirketin verimliliğini hem de çalışanların bireysel iyi oluşlarını olumlu yönde etkiliyor.

Bolino, M. (2020, November 24). The Importance of Gratitude in Organizations. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/au/blog/the-thoughtful-manager/202011/the-importance-gratitude-in-organizations

Benzer yazılar

Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!

footer