Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Alperen Karaca

Alperen Karaca

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Gustav Klimt - La Vergine (1912)

İş dünyasındaki belirsizliğin yüksek olduğu bu günlerde yaşanabilecek en büyük problemlerden bir tanesi çalışan kaygısından kaynaklı bağlılık eksikliği olabilir. Yöneticilerin bu dönüşüm sürecinde üstleneceği roller, çalışan bağlılığını arttırma konusunda kritik bir rol oynuyor. İyi bir yönetici çalışanların motivasyonu, verimliliği ve bağlılığı üzerinde söz sahibi olabilirken aynı rolün olumsuz etkilerini görmek de mümkün. Çalışan bağlılığını artırmaya yardımcı olacak 7 öneriyi listeledik:
relate-banner

  1. Çalışanlara Esneklik Tanıyın.
Çalışanlarınızın özel hayatlarını sizinle paylaşmak konusunda pek rahat olmayabileceklerini ve bazı taleplerini doğrudan dile getiremeyeceklerinin farkında olmak bu anlamdaki kaygılarının azalmasına yardımcı olabilir. Bir toplantının ertelenmesini veya kısa bir süreliğine izin istemeleri gibi durumlarda çalışanlarınıza bunun onların gelecekleri için bir sıkıntı olmayacağına ve makul ölçüde esneklik tanıyabileceğinize dair güven aşılayabilirsiniz. Bu esnekliğin ve güven ortamının yarattığı minnet duygusu, çalışan performansını arttırmaya yardımcı olabilir.

  1. Fikirlerini Daha Sık Sorun.
Çalışanlarınıza bir konu üzerindeki fikirlerinin değerli olduğunu göstermek ve hissettirmek, onları onurlandırmanın oldukça nazik ve kolay bir yolu. İlgili bir yöneticinin altında çalışmak ve fikirlerine değer verildiğini hissetmek, çalışanların bir sonraki beyin fırtınası için fikirlerini iyice gözden geçirmeleri ve daha sıkı çalışmaları için kuvvetli bir motivasyon.

  1. Teşekkür Etmeyi İhmal Etmeyin.
Yapılan işin büyüklüğü fark etmeksizin çalışanlarınızın çabasını bir teşekkür ile karşılamanız, çalışmalarının sizin tarafınızdan fark edildiğini ve de takdir edildiğini anlamaları konusunda yardımcı olabilir. Ödül sistemini harekete geçiren bu davranış çalışanlarınızın çabalarının karşılıksız kalmadığını onlara hissettirmek konusunda oldukça önemli.

  1. Sorumluluk Almalarına İzin Verin.
Bir projeyi yürütmenin ya da içerisinde kritik bir rol oynamanın yarattığı sahiplik hissi ile birlikte gelen sorumluluk ve başarı kaygısı, hafife alınmaması gereken bir motivasyon kaynağı. Çalışanlarınızın sorumluluk almalarına daha çok izin verip sorumlulukları süresince onlara gerekli desteği sağlayarak başarmalarına yardımcı olursanız günün sonunda ofisten yanınızda başarılı bir proje ve mutlu bir çalışan ile ayrılmanız olası.

  1. Fırsatlarınızı Çalışanlarınızla Paylaşın.
"Yöneticim benim için "¦ yaptı." cümlesini onlardan duymak, hem sizin için bir tatmin hem de çalışanlarınız için kariyer yollarında büyük bir adım olabilir. Çalışanlarınızın kariyer gelişimlerini destekleyici davranışlar sergileyerek onlarla aranızda bir minnet ve iyilik zinciri oluşturabilirsiniz. Çalışanlarınızın size borçlu hissetmeleri ve minnet borçlarını geri ödemek için bir fırsat aramaları, onların iş yerlerine bağlılığını arttıracak oldukça kuvvetli bir unsur.

  1. Daha Derin Bağlar Kurun.
Çalışanlarınız ile aranızdaki bağın sadece işten ibaret olması, çalışan sorumluluğunun da işin bittiği yerde bitmesi anlamına gelebilir. Onları farklı bir uğraş ile gördüğünüzde göstereceğiniz ilgi ve samimiyet, onlar ile bir çalışan değil, bir insan olarak bağ kurmanıza yardımcı olabilir. Aranızdaki kuvvetli bağ ise çalışan bağlılığının ve fedakarlığının artışında muhtemelen iyi bir rol oynayacaktır.

  1. Onlara Mentorluk Yapın.
Günde ayırdığınız 15 dakika bile bir çalışanınızla tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşmak için oldukça yeterli. Çalışanlarınıza yapacağınız yatırımın onlar tarafından takdir edilmesi, çalışanlarınızın da size yapacağı yatırım anlamına geliyor.

Bu tavsiyelerin yanı sıra çalışanlarınızın güvenini kazanmak, onları heyecanlandırmak ve de bağlılıklarını görmek istiyorsanız her şeyden önce kendi motivasyonunuzu, bağlılığınızı ve onlara güveninizi göstermekten kaçınmayın. Bir ilişkinin her zaman iki tarafı olduğunu unutmamakta fayda var.


Benzer yazılar

Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Love and Life - Kristina Varaksina

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Romantik ilişkilerimizde genellikle karşılanmasını beklediğimiz 10 duygusal ihtiyacı açıkladık. Siz bir ilişkiden neler beklersiniz?
Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?
Andiamo - Joseph Lorusso

Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Fedakarlık yapmak, ilişkide önemsediğimiz ve aradığımız davranışlardan biri olsa da fedakarlığın ilişkiye iyi gelmesi belli faktörlere bağlı.
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!

footer