Hüzünlü Bir Son: Ayrılık Filmleri

yer tutucu

Sena Kirezçik

Hüzünlü Bir Son: Ayrılık Filmleri

Cold War (2018)

Cold War (2018)

Her ilişki eşsiz olduğu gibi her ayrılık da kendine has hikayeler barındırıyor. Ancak ayrılık birçoğumuzun ne yazık ki ilişkilerinde deneyimlediği bir durum. Hatta bu süreçte birçoğumuz benzer aşamalardan geçiyoruz. Romantik ilişkilerimizde yaşadığımız ayrılıklar sonrasında ise bazılarımız bu durumla daha iyi baş ederken, bazılarımız için ayrılığı kabullenebilmek ve olanları geride bırakabilmek oldukça zor olabiliyor. Bu yazımızda da size farklı ayrılık hikayeleri anlatan filmleri öneriyoruz.
relate-banner



Cold War, 2018 (IMDb: 7,6)

50'li yıllarda Polonya'dan Berlin'e, Yugoslavya'dan Paris'in gece kulüplerine uzanan film, soğuk savaş atmosferini kendine fon alarak imkansız bir aşkın hikayesini anlatıyor. Birbirinden tamamen farklı karakterlere sahip Zula ve Wiktor çifti; politik meseleler, kişilik özellikleri ve kaderin cilveleriyle oradan oraya savrulup duruyor. 2018 Cannes Film Festivali'nde yönetmen Pawel Pawlikowski'ye En İyi Yönetmen ödülü kazandıran film, sadece aşk değil aynı zamanda bir ayrılık hikayesi. Film boyunca Zula ve Wiktor'u sürekli birbirlerine döndüren tutkulu aşklarının yanında çiftin çeşitli sebeplerle ayrılışlarını ve birbirlerinden uzaklaşmalarını da izliyoruz.



Blue Valentine, 2010 (IMDb: 7,4)

Genç yönetmen Derek Cianfrance tarafından beyazperdeye aktarılan Blue Valentine, biten bir aşkı sevgi ve nefret, geçmiş ve günümüz, gençlik ve yaşlılık gibi zıt kavramlar içinde anlatıyor. Ülkemizde Aşk ve Küller ismiyle gösterilen film, Derek ve Cindy'nin evliliklerine ve büyük aşklarına ışık tutuyor.

Oldukça genç yaşta tanışan ve aralarında ilk görüşte oluşan çekime kapılan Derek ve Cindy, Cindy'nin hamile kalmasıyla aniden evlenmeye karar verirler. Çiftin arasındaki aşk ise başladığı hıza benzer bir hızla çöküşe doğru yol alır. Evlilikleri büyük bir başarısızlıkla sonuçlanan Derek ve Cindy, gençlik yıllarını ve birbirlerine aşık oldukları ilk zamanları hatırlayarak tekrar bu duyguları yaşamaya çalışırlar.

Film sıklıkla geriye dönüşler ile çiftin ilişkisinin başlangıcına dönüyor. Yönetmen Cianfrance, geçmiş anılar ile günümüz durumlarını bir kontrast içinde vererek ayrılık sürecini bize daha da şiddetli hissettiriyor.



Closer, 2004 (IMDb: 7,2)

Tutkulu aşklar, aynı tutkuyla gerçekleşen aldatmalar, büyük kalp kırıklıkları ve ayrılıklar, dört kişi arasındaki karmakarışık ilişkilerde hayat buluyor. Closer filmi, genç bir gazeteci olan fakat yazar olmaya çalışan Dan, deli dolu Amerikan kızı Alice, boşanma sürecinden yeni geçen fotoğrafçı Anna ve doktor Larry arasındaki ilişkileri konu ediniyor.

Dan ve Alice arasındaki tutkulu aşk, Dan'ın kendi kitabı için kapak çekimleri sırasında tanıştığı Anna'ya aşık olmasıyla çıkmaza sürükleniyor. Bu ilişkiye kapılmak istemeyen Anna'nın Larry ile evlenmesi ise Dan ve Anna arasındaki çekimi engellemeye yetmiyor. Anna ve Dan arasındaki çekim, her ikisinin de sevdiklerini aldatmasına ve büyük ayrılıklara sebep oluyor.

Film, ilişkilerin tüm gerçekliğini oldukça samimi ve yalın bir senaryo ile anlatıyor. Çiftlerin yaşadığı aşklar da ayrılıklar da izleyenlerin kendi yaşamlarında yeniden hayat buluyor.



(500) Days of Summer, 2009 (IMDb: 7,7)

Alışılmış hikayelerin aksine akan bu romantik komedide, bir çiftin destansı aşkını değil, ayrılığını izliyoruz. (500) Days of Summer, Türkçe'ye çevrilen adıyla Aşkın 500 Günü, aşka inanmayan bir kadın ile ona aşık olan bir adamın hikayesini anlatıyor.

Asansörde geçen ve The Smiths'in eşlik ettiği ikonik sahnede, Tom Hansen, Summer Finn'ı ilk kez görüp, ona o anda aşık oluyor. Aşka veya ilişkilere inanmayan Summer ile hayatının kalanını onunla geçirmek isteyen Tom arasında sıra dışı, eğlenceli ve komik bir ilişki başlıyor. Bu keyifli hikaye Summer'ın ani bir ayrılık kararıyla alt üst oluyor.



La La Land, 2016 (IMDb: 8,0)

Adından "modern zamana adanmış bir Hollywood masalı" olarak bahsedilen La La Land, dilimize çevrilen adıyla Aşıklar şehri, bir dizi tesadüf sonucu yolları kesişen iki kişinin hikayesini anlatıyor.

Bir yandan tutkularının ve hayallerinin peşinden gitmek için çabalarken, diğer yandan hayatlarını seyrinde tutmaya çalışan Mia ve Sebastian, Los Angeles'ın kalabalığı içinde birbirlerini buluyor. Her ikisi de sanata tutkun bu çift, hayallerini gerçekleştirmek için birlikte bir yolculuğa atılıyorlar. Müzisyen olan Sebastian kendi jazz kulübünü açmak isterken, Mia'nın tek hayali ise oyuncu olmak. Birbirlerinin hayallerini destekleyerek çıktıkları bu aşkta zaman her ikisini de değiştirerek, hayallerinden ve birbirlerinden uzaklaştırıyor.

Bu denli sıcak bir romantik müzikalin ayrılıkla biten hüzünlü sonu, filmin bu denli içselleştirilmesinin ve sevilmesinin en önemli nedenlerinden biri.



The Way We Were, 1973 (IMDb: 7,1)

Kalpleri burkan son sahnesi ve "Your girl is lovely Hubbell" repliğiyle akıllara kazınan The Way We Were, hem yüzyılın hem de Hollywood'un en unutulmaz aşk hikayeleri arasında yer alıyor. Etkisi Amerikan Film Enstitüsü tarafından oluşturulan tüm zamanların en iyi 100 aşk filmi listesinin 6. sırasında yer almasıyla da tescillenen film, savaş yıllarının Amerika'sında politik zıtlıklar taşıyan Katie ile Hubbell'ın aşkına ışık tutuyor.

Savaş karşıtı bir aktivist olan Katie ile politika ile hiç arası olmayan edebiyatçı Hubbell arasındaki destansı aşk, ikilinin arasındaki görüş ayrılıklarından ötürü çıkmaza sürükleniyor. Katie, Hubbell için oldukça zor bir kadın. Filmin adından da anlaşılabileceği gibi her ikisi de kendi olmaktan vazgeçemiyor. Bu durum, ilişkiyi kaçınılmaz sona sürüklüyor.



Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004 (IMDb: 8,3)

Bir başka alışılmamış senaryo ise konusunun yanı sıra ismiyle de oldukça ses getiren Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Romantizm ve dramı bilim kurgu içinde buluşturan film, yaşadığı ayrılık sonrasında sevgilisine dair hatıralarını sildiren bir adamı konu ediniyor.

İki yıldır birlikte olduğu kız arkadaşı Clementine'ın bir teknolojik deneye katılarak ilişkisini hafızasından sildirdiğini öğrenen Joel Barish, tüm çabalarına rağmen bu prosedürü engelleyemeyince kendisi de aynı işlemi uygulatmaya karar veriyor. Operasyon süresince ilişkisinin başlangıcını ve kötü günlerini izleyen Joel, süreç güzel anılara geldiğinde pişman oluyor ve işlemi durdurmak istiyor.

Joel'in hafızasının silinme işlemi içinde geçen film, bizlere Joel'in Clementine ile tanışmasını, ikilinin ilişkilerini ve ayrılıklarını gösteriyor.



The Squid and the Whale, 2005 (IMDb: 7,3)

Ayrılıktan bahsetmişken başlı başına bir konu olan boşanmaya değinmesek olmaz. Boşanma temasını işleyen ayrılık filmlerinin başında ise dilimize çevrilen ismiyle Mürekkep Balığı ve Balina geliyor. Başarılı bir akademisyen ve yazar olan Bernard ile eşi Joan arasındaki evliliği izlediğimiz filmde, Joan'ın kendi yazarlık yeteneğini keşfetmesiyle kıskançlık krizleri yaşamaya başlayan çift, bir türlü çözemedikleri bu krizler sonucunda boşanmaya karar veriyor. Bu karar Berkman ailesinin en genç fertleri olan Frank ile Walt'un hayatını alt üst ediyor. Ebeveynlerinin kendi hayatlarından farklı kişilerle görüşmeye başlaması ise işleri iyice içinden çıkılmaz bir hale sürüklüyor. Başta Sundance olmak üzere birçok festivalden ödül ile dönen film, Noah Baumbach'ın kendi hayatından esinleniyor ve bunun sonucunda ortaya günlük yaşantıdan, oldukça gerçekçi sahneler çıkıyor.

The War of the Roses, 1989 (IMDb: 6,8)

Boşanma temalı bir hikaye izlediğimiz bir başka komedi-dram filmi ise The War of the Roses. Başrollerinde Michael Douglas ve Kathleen Turner'ı izlediğimiz film, hayat verdikleri karakterler Oliver ve Barbara'nın aşklarını ve bu aşkın sonunu konu ediniyor. Dışarıdan bakıldığında oldukça mutlu görünen Rose çifti, bir insanın hayal edebileceği her şeye sahip: Güzel bir ev, bir araba, çocuklar ve evcil bir hayvan. Halbuki evin içindeki işler hiç de göründüğü gibi değil. İlişkilerinden mutlu olmadıkları gerekçesiyle boşanma kararı alan çift arasında zorlu bir savaş başlıyor. Bunca trajedinin içinde seyircisine oldukça komik sahneler sunan filmin bir diğer önemli karakteri ise aynı zamanda filmin yönetmenliğini üstlenen Danny DeVito.


Benzer yazılar

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Druk - Thomas Vinterberg (2020)

Tehlikeli Bir Alkol Deneyi: DRUK

Yaşamanın keyfini unutmuş orta yaş krizindeki dört öğretmenin içlerindeki coşkuyu bulmaya çalışma öyküsünü anlatan bir Danimarka filmi.

footer