Entrika, Yalan ve Komplo: Gizli Kimlik Kutu Oyunları

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Entrika, Yalan ve Komplo: Gizli Kimlik Kutu Oyunları

Spyfall

Spyfall

Tekrar rahatça yüz yüze vakit geçirebilmeye başladığımız şu günlerde arkadaşlarınıza duyduğunuz özlemi onları kandırarak ve onlara yalan söyleyerek göstermek istemez miydiniz? Nasıl yani, gerçekten istemez miydiniz? Hayır yahu günlük hayatınızda yalan söylemekten bahsetmiyoruz. Bunun için gizli kimlik oyunları var! Geçen yaz yaşanan Among Us çılgınlığını kaçırdıysanız bile muhtemelen hayatınızın bir noktasında "vampir-köylü", "mafya" veya "kurt adam" olarak isimlendirilen oyunu oynamışsınızdır. Bugün sizlere yaratıcı temalarıyla arkadaşlarınızı ne kadar tanıdığınızı sınamanızı sağlayacak gizli kimlik oyunlarını derledik!
relate-banner



  1. Direniş (The Resistance)
Herhangi bir gizli kimlik oyunu listesi Direniş olmadan eksik kalır. Direniş'de "“ adından da anlaşılacağı üzere "“ distopik bir dünyada bir grup direnişçiyi canlandırıyorsunuz. Ancak, takımınızın bir kısmı görevlerinizi sabote etmek için elinden geleni ardına koymayacak casuslardan oluşuyor. Direnişçilerin görevi casusların sabotajlarına izin vermeden görevlerin çoğunluğunu başarıyla tamamlamak ancak bu sırada kendilerinin casus olmadığını göstermeye ve casusların kim olduğunu da anlamaya çalışıyorlar. Casusların hedefi ise görevlerin çoğunu sabote etmek ancak onların da kim olduklarını belli etmeden direnişi birbirine düşürmeye dikkat etmesi gerekiyor. Eğer distopik bir bilim kurgu evreni ilginizi çekmiyorsa, Kral Arthur ve yuvarlak masa şövalyelerini ele alan The Resistance: Avalon'u veya biraz daha farklı bir tecrübe için Üçüncü Reich dönemi liberaller ve faşistlerin mücadelesini ele alan Secret Hitler'ı deneyebilirsiniz.



  1. Spyfall
Casusların aramıza sızdığı bir temadan devam edelim, Spyfall kısa turlardan oluşan bir gizli kimlik oyunu. Spyfall'da görev takımı her tur ayrı bir mekanda bulunur. Bu süpermarket veya okul gibi günlük hayatınızda bulunabileceğiniz yerler olabileceği gibi haçlı seferi veya uzay istasyonu gibi çok daha absürt yerler de olabilir. Ancak, oyunculardan biri takımın bulunduğu mekandan bihaber bir casustur. Oyun oyuncuların birbirlerine mekanlar ve rolleri hakkında sorular sorması ile devam eder. Bu sorular "Bulunduğumuz yer nasıl kokuyor?", "Ne kadar para kazanıyorsun?" gibi casusa mekanı belli etmeden karşınızdaki insanın casus olup olmadığını test edebileceğiniz her türlü soru olabilir. Hatta direkt "Biz neredeyiz?" diye de sorabilirsiniz ancak direkt bir cevap almayı beklemeyin. Çünkü aranızdaki casusun hedefi takımın geri kalanına casus olduğunu belli etmeden mekanın neresi olduğunu anlamaktır. Bu sebeple takımın geri kalanı cevaplarını verirken ve kendi masumiyetlerini kanıtlamaya çalışırken bir yandan mekanı da belli etmemelidir. Eğer konsept hoşunuza gittiyse bukalemun dışında herkesin kelimeyi bildiği ancak 8 dakikalık bir soru cevap yerine tek bir kelimeyle bunu göstermeye çalıştığı The Chameleon'ı da deneyebilirsiniz.



  1. Entrika (Coup)
Entrika ya da İngilizce ismiyle Coup oyununda bütün oyuncular birer politik grubu temsil ediyor. Oyuncular oyuna ikişer destekçi kartı ile başlıyor. Bu destekçiler iş adamı, politikacı, asker gibi farklı güçlere sahip karakterler olabiliyor. Ancak, önünüzdeki iki kartta yazan karakterlerle sınırlı değilsiniz, Entrika oyununda herhangi bir karaktere sahip olduğunuzu iddia edebilirsiniz ve rakipleriniz size meydan okumadığınız sürece sahip olduğunuzu iddia ettiğiniz karakterlerin güçlerini kullanabilirsiniz. Ancak, sahip olmadığınız bir karakterden destek alırken yakalanırsanız o karakterinizi kaybedersiniz. Adı gibi entrika dolu bu oyunda blöf yaparak ve rakiplerini birbirine kırdırarak bütün rakiplerini oyun dışı bırakan oyuncu kazanır. Blöf mekaniğini beğendiyseniz aşk mektuplarıyla bir prensesin gönlünü kazanmaya çalıştığınız Love Letter'ı da deneyebilirsiniz.



  1. Bang!
Bang! oyunu sizi bir western hikayesinin tam ortasına bırakıyor. Oyunda dört ayrı grup var. Şerif ve yardımcıları kasabayı haydutlardan temizlemeye çalışırken haydutlar şerifi öldürmeye çalışıyor. Hain karakteri ise hayatta kalan son karakter olmayı hedefliyor. Ancak, şerif dışında hiç kimsenin rolü açık değil, bu sebeple kime güvenebileceğinden emin olmak çok zor. Roller dışında bir de oyuncuların önünde western filmi klişelerinden oluşan karakter kartları var. Bu karakterlerin her biri farklı özel güçlere sahip. Denemek isterseniz Bang! oyununun Bang! The Dice Game isimli zarla oynanan versiyonu da bulunuyor.

Şimdiye kadar başlıklarda bahsettiğimiz dört oyun NeoTroy Games aracılığıyla Türkçe'ye çevrilmiş ve gümrük vergisi olmadan çok daha uygun fiyatlara ulaşabileceğiniz oyunlar. Ancak yazının içerisinde bahsettiğimiz diğer oyunlara Türkiye'den erişim o kadar kolay ve ucuz olmayabilir. Yine de bunu kabullenmiş okuyucularımız için birkaç küçük önerimiz daha var!



  1. A Fake Artist Goes to New York
Bu oyunda her tur bir kelime seçilir ve bir oyuncu (fake artist) hariç herkes bu kelimenin ne olduğunu bilir. Aynı Spyfall'da olduğu gibi "fake artist" kelimenin ne olduğunu anlamaya çalışırken rolünü belli etmemeli, diğer oyuncular ise kelimenin ne olduğunu çaktırmadan kendi masumiyetlerini kanıtlamaya çalışmalıdır. Bu oyun minik ve şirin bir kutuda rengarenk kalemler ve rol tahtalarıyla geliyor, ancak elinizin altında renkli kalemler ve bir kağıt veya beyaz tahta varsa siz de birinizi moderatör atayıp bu oyunun bir benzerini oynayabilirsiniz.



  1. Werewords
Werewords klasik vampir/kurt adam oyununun kelimelere dayalı bir iterasyonu sayılabilir. Oyunda ayrıca bir moderatör belirlemenize gerek yok çünkü moderatörlüğü aynı isimli mobil uygulama yapıyor. Oyunun başında seçilen belediye başkanı mobil uygulama üzerinde bir kelimeyi seçiyor ve sorulan sorulara yalnızca evet, hayır, belki diyerek köylülerin kelimeyi bulmasını sağlamaya çalışıyor. Kurt adamlar ise kelimeyi biliyorlar ve kim olduklarını belli etmeden köylüleri o kelimeden uzaklaştırmaya çalışıyorlar.

Bunlar dışında Deception: Murder in Hong Kong'da hangi arkadaşınızın seri katil olduğunu anlamaya çalışabilir, Dead of Winter'da bir zombi kıyametinde hangi arkadaşınızın size ihanet edeceğini öğrenebilir veya Sheriff of Nottingham'de yasa dışı ürünleri arkadaşlarınız fark etmeden şehirlerine sokmayı deneyebilirsiniz. Birbirinden farklı temalarıyla oralarda bir yerde herkese uygun bir kutu oyunu var, ancak bahsettiğimiz ilk dört oyun Türkçe versiyonları ve ulaşılabilirlikleri ile iyi bir başlangıç noktası olabilirler!



Benzer yazılar

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

footer