Birinin Sizi Gerçekten Dinlemediğini Gösteren 5 Cümle

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Birinin Sizi Gerçekten Dinlemediğini Gösteren 5 Cümle

Amber & Sara - Viktoria Sorochinski

Amber & Sara - Viktoria Sorochinski

  1. O değil de asıl benim başıma ne geldi biliyor musun?
Sohbet ederken birimiz susup birimiz konuşmaya başlarız; arkadaşımızın anlattığı hikaye bizim aklımıza da bir anımızı getirir ve onu anlatırız. Bazen birbirimizi böldüğümüz, yorumlar ya da şakalar yaptığımız olabilir. Gündelik sohbetlerde bunun olması oldukça doğaldır; zaten bu sohbetler esnasında kimse “Neden benim anlattığımın üstüne bunu anlattı ki?” diye sorgulamaz. Fakat kimi zaman dinlenmeye ve anlaşılmaya daha çok ihtiyaç duyarız. Örneğin, “Dün gece hiç uyuyamadım.” dediğimizde arkadaşımızın “Ben de! Bütün gece ayaktaydım.” diye cevap vermesi anlaşılmamış hissetmemize sebep olabilir. Kimi zaman konuşma isteğimizi daha açık bir şekilde dile getirsek de bazen çok iyi hissetmediğimizi bir şekilde gösteriyor veya bu konu üzerinde çok durmuyoruz. Böyle anlarda arkadaşımızın benzer yaşantılarını dinlemeden önce ilgi görmek ve duyulmak istiyoruz.
relate-banner

  1. Sen anlat, ben dinliyorum.
Bir yandan telefonuna gelen bir mesajı cevaplarken “Sen anlat ben dinliyorum.” demek, sosyal medyada gezinirken “hı hı” diyerek karşıdaki kişiye dinlediğini göstermek… Hayatınızda buna benzer örnekler var mı? Bazı insanlar aynı anda birden fazla bilgi kaynağına odaklanabileceklerini, bir yandan telefona bakarken bir yandan karşılarındaki kişiyi dinleyebileceklerini düşünüyorlar. Fakat araştırmalar pek öyle söylemiyor; araştırmalara göre mobil cihazlar dikkatimizi dağıtıyor ve odaklanmamıza engel oluyor. Bir çalışmaya göre cep telefonunun sadece varlığı bile dinleme becerisine zarar veriyor. Kimi araştırmacılar bunu telefon varken zihnimizin onun içinde olanlara kaymasıyla açıklıyor; “Instagram’da neler oluyor?, Acaba son postum kaç beğeni aldı?” gibi düşünceler aklımızda dönüp duruyor. Hal böyle olunca da tüm dikkatimizi karşımızdaki kişiye vermemiz güçleşiyor ve biz ne kadar dinlediğimizi düşünsek de onu daha iyi anlamamıza yardımcı olacak birçok ipucunu kaçırabiliyoruz.

  1. Ayy yazık… Ne kadar kötü şeyler yaşamışsın.
Birini dinlerken sıklıkla yapılan hatalardan biri de anlatılanlara aşırı sempati ile tepki vermek. Abartılı tepki vermenin ilgi göstermenin bir yolu olduğunu düşünebilirsiniz ancak dinleme eyleminde odak, konuşan kişinin üzerinde olmalı, dinleyen kişinin değil. “Ah yazık! Kıyamam. Ne kadar kötü!” gibi cümleler kuran biri, karşısındaki kişinin sözlerini tamamlamasına dahi izin vermeden kendi tepkisini konuşmanın ana unsuru yapıyor. Karşımızdaki kişinin bu şekilde tepkiler verdiğini, durumu olduğundan daha büyük gösterdiğini, neredeyse bizim için bizden çok endişelendiğini gördüğümüzde üzüldüğümüz bir şeyi anlatmak için tekrar ona gitmek istemiyoruz. Çünkü asıl sorunu olan biz olmamıza rağmen konuşma öyle bir hal alıyor ki biz karşımızdaki kişiyi teselli etmeye başlıyoruz. Bu sorun genellikle empatiyi sempati ile karıştırmamızdan kaynaklanabiliyor. Empati, karşımızdaki kişinin kendi koşulları içerisinde neler hissettiğini ve nasıl öyle hissetmiş olabileceğini anlayabilmek anlamına geliyor. Empati kurmak için o kişiyle aynı şekilde hissetmemiz ya da bunu ona göstermemiz gerekmiyor.

  1. Ben senin yerinde olsaydım …
Birçoğumuzun hayatında sorunlarını anlattığında hemen bir çözümle gelen birileri vardır. Peki her zaman bir çözüm bulmak ya da tavsiye almak için mi birine derdimizi anlatıyoruz? Tabii ki hayır! Bazen sadece anlatmak ve paylaşmak istiyoruz. Belki sorunlarımızın bir çözümü olduğunu biz de biliyoruz ancak karşımızdaki kişiden bize bunu söylemesini beklemiyoruz. Bir sorunumuzu anlattığımızda istemediğimiz halde tavsiye almak, artık o konu hakkında endişelenmemize gerek yokmuş hissi uyandırabiliyor. Birisi bizimle olumsuz bir konu hakkında paylaşımda bulunduğunda hemen ona tavsiye verme eğilimi gösteriyorsak belki de bu durum bize kendimizle ilgili bir mesaj veriyor. Bu zor konuları nasıl dinleyeceğimizi, onları dinlemekle nasıl baş edeceğimizi, ne tepki vermemiz gerektiğini bilemediğimizde bir tavsiye verip hemen konuyu kapatmak istiyor olabiliriz. İyi dinleyici olmak, iyi tavsiye vermek anlamına gelmiyor. Ne kadar iyi dinleyici olduğumuz, konuşan kişinin söylediklerine ne kadar duyarlı olduğumuz ve onu anlamaya ne kadar açık olduğumuza bağlı olarak değişiyor.

  1. Böyle hissetme.
Birine bir şeyden korktuğunuzu veya bir şeyin sizi öfkelendirdiğini söylediğinizi ve karşılığında “Böyle hissetmene gerek yok.” cevabı aldığınızı düşünün. Bu cümleler iyi niyetle kurulsa bile bize hislerimizin gereksiz olduğu veya var olan durumla uyumsuz olduğu mesajını veriyor. Hislerimizi paylaştığımızda aldığımız “Böyle hissetme.” tepkisinin ardında “Kendi üzüntünle beni de üzme.” anlamı yatabiliyor. Karşımızdaki kişinin gelecekte böyle üzgün olmayacağını, hissettiklerinin yakında geçeceğini düşünsek de bu durum, o insanın içinde bulunduğu anda kendini kötü hissettiği gerçeğini değiştirmiyor. “Endişelenme. Boşver, üzülme.” gibi tepkiler gören biri, bir daha böyle hissettiğinde bizimle bunu paylaşmaya çekinebiliyor çünkü hislerinin fark edildiğini düşünmüyor.

Siz de eğer dinleme becerinizi geliştirmek ve bu sayede hem kendinizle hem de çevrenizle olan ilişkinizi güçlendirmek istiyorsanız Relate App’te yer alan “İyi Bir Dinleyici Olma” yolculuğuna başlayabilirsiniz!

[1] Adler, R. B., Rosenfeld, L. B., & Proctor, R. F. (2018). Listening: Receiving and Responding. In Interplay: The process of interpersonal communication (pp. 196–225). Oxford University Press.
[2] Nichols, P. M. (2009). The lost art of listening: How learning listening can improve relationships (2nd ed.). The Guilford Press.

Benzer yazılar

Burial of Atala - Anne-Louis Girodet de Roussy-Trioson

Yas Sürecine Destek Olmak

Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.
Amber & Sara - Viktoria Sorochinski

Birinin Sizi Gerçekten Dinlemediğini Gösteren 5 Cümle

Bir anda kendi derdini anlatmaya başlayanlar ya da konuşurken telefona bakanlar… Birinin sizi dinleyip dinlemediğini nasıl anlarsınız?
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Küçük Prens filminden bir kesit

Ekolojik Kaygı

İklim krizi, su kıtlığı, yangınlar… Tüm bunlar geleceğe dair kaygı duymamıza sebep oluyor. Peki neden?
Talking It Over - Enoch Wood Perry

Çalışanlarla Ruh Sağlığı Hakkında Konuşmak

Ruh sağlığı hassas bir konu ve hele de iş yerinde bununla ilgili konuşmak kolay olmayabilir. Bu yazımız bu konuda size yardımcı olabilir.

Bir yakınınızın stresini azaltmak için...

Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...
Elephant(s) in the Room - Dana Ellyn

Bir Dargın Bir Barışık: Gelgitli İlişkiler

Bir gün harika, ertesi gün toksik... Gelgitli ilişkilerin bir günü diğerine uymuyor. Bu ilişkiler partnerlere büyük zarar verebiliyor.

footer