İki Frida - Resim Önerisi

Ayşe Betül Varol

Ayşe Betül Varol

İki Frida - Resim Önerisi

Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

Hem eserleri hem de yaşamıyla birçok insanın aklına kazınan başarılı sanatçı Frida, eserlerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak yaşadığı deneyimlerine yer vererek, hayatını resimlerine yansıtmaktan çekinmedi. İki Frida adlı eseriyle Frida; aşk, ayrılık ve yalnızlık çerçevesindeki konulara yer veriyor.
relate-banner

İlk önce eserin hikayesinden bahsedecek olursak, İki Frida adlı eser; 1939 yılında Frida Kahlo tarafından tuval üzerine yağlı boya şeklinde resmediliyor. 172*172 boyutundaki eser 1964 yılında açılan Meksika’daki Modern Sanat Müzesi’nde yer alıyor. Bu eser, Frida’nın büyük aşkı Diego Rivera ile boşanmalarından sonra resmediliyor ve bu resimde görülen iki Frida’dan birinin Diego ile birlikte olduğu zamanlardaki halini, diğerinin ise ayrılık sonrasındaki halini temsil ettiği düşünülüyor. Frida da daha sonrasında bu resmin ayrılık sonrası yalnızlık ve çaresizliğini ifade ettiğini doğruluyor.

Eserde sağ tarafta yer alan Frida’ya baktığımız zaman kalbinin gayet iyi durumda olduğunu görmek mümkün. Fakat sol taraftaki Frida’nın kalbi hasarlı, kesik. Bu durum Frida’nın yaşadığı ayrılık sonucu hislerinin bir yansıması olarak görülebilir.

Yine sağ tarafta yer alan Frida’nın elinde bir obje görüyoruz, daha yakından bakıldığında Diego’nun portresi olarak görülüyor. Aynı zamanda iki Frida’yı birbirine bağlayan damarların birisinin de burada başladığını görmek mümkün. Bu da bize Diego’nun Frida için ne kadar önemli bir konumda olduğunu düşündürebilir.



Sol taraftaki Frida'nın ise elindeki makasla aralarındaki damarların diğer uçtaki başlangıcını kan eşliğinde görüyoruz. Bu durum ise Frida’nın yaşamında fiziksel olarak deneyimlediği acıları temsil ediyor olabilir.



İki Frida’nın kıyafetlerine baktığımızda da farklılıklar görüyoruz. Biri daha geleneksel, diğeri ise daha modern olan iki kıyafeti Frida’nın Diego ve Diego’suz olan hayatı ile bağdaştırmak mümkün.

Arka planda ise oldukça kasvetli ve kapalı bir hava görülüyor. Bu havanın Frida’nın içinde bulunduğu acı, üzüntü gibi duygularını yansıttığı söylenebilir. Resme baktığımızda çoğunlukla üzüntü duygusunun bizi karşılamasının önemli etmenlerinden biri de bu.

Eser ile ilgili bir diğer önemli nokta ise Frida’nın resmin onu destekleyen çocukluktaki hayali arkadaşıyla hatıralarından esinlendiğini ifade etmiş olması. Bu noktada da sol taraftaki Frida’nın özlem duygusuna sahip olduğunu düşündürebilir.

Sonuç olarak, bu değerli eserde iki Frida’nın ne kadar farklı görünürlerse görünsün kalperinden birbirlerine bağlı olduğunu görüyoruz. Yani, tabloda birbirinden oldukça farklı iki Frida görsek de aslında ikisi de aynı kişi. Frida bu eserinde ayrılık sonrası hislerini ve çektiği acıyı çarpıcı ve dokunaklı bir şekilde gözler önüne seriyor ve sanatın iyileştirici gücünden yararlanmamıza olanak sağlıyor.

İki Frida çerçevesinde görüyoruz ki yaşanılan ayrılıklar sonucunda tecrübe ettiğimiz yas sürecinde kendimizi daha farklı biri gibi hissedebiliriz. Ayrılık sonrası süreçleri farkında olarak kendimize karşı kabullenici bir tavır sergileyerek bu zorlayıcı deneyimden gelişerek çıkmamız mümkün. Bu noktada önemli olan kendimizle temas etmemiz ve kendimizi yargılamadan yaralarımızı sarmaya çalışmamız.

Eğer siz de bir ayrılık yaşadıysanız bu süreci daha sağlıklı atlatmak için Relate’te yer alan “Ayrılığın Ardından Kendini Keşfetme” yolculuğuna göz atabilirsiniz!

Kaynak: Hodge, S. (2019). Sanatın kısa tarihi: Ana akımlara, eserlere, temalara ve tekniklere yönelik cep kılavuzu. (Çev. D. Öztok). İstanbul: Hepkitap.

Benzer yazılar

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

footer