Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Terapi odasından kimi zaman soru işaretleriyle kimi zaman üzgün kimi zaman deneyimlerinizi anlamlandırmış olmanın verdiği rahatlıkla ayrılabilirsiniz. Terapi odasında ağlayabilir, gülebilir, belki daha önce kendinize sormadığınız birçok soruyla karşı karşıya kalabilir veya söyledikten sonra kendinizin dahi inanmakta güçlük çektiği cümleler kurabilirsiniz.

Seanslarda hiç konuşmamak, çok konuşmak, günlük olaylardan bahsedip geçmişe dönmekte güçlük çekmek, deneyimlerini anlamlandırmak veya bir yere varamadığını hissetmek… Terapi odası deneyimlerimiz; terapistin yaklaşımı, ne sıklıkla ve motivasyonla terapiye gittiğimiz, farkındalık seviyemiz veya kendimizi anlamaya yönelik gösterdiğimiz çaba gibi birçok faktörden etkilenebilir. Terapi deneyimlerinin birçok faktörden etkilenebilir ve son derece kişiye özgü olması terapi sürecinin bize iyi gelip gelmediğini anlamak konusunda zorlanmamıza sebep olabilir.

Terapiye gitmenin bize iyi geldiğini, deyim yerindeyse bir “işe” yaradığını nasıl anlayabiliriz? Tecrübelerimizde çeşitlilik yaratması muhtemel tüm faktörlerin yanı sıra, terapi sürecinin iyi gittiğini gösteren işaretler nelerdir?

  1. Eğer terapiye kaygınızın çok yoğun olması gibi belli bir sorun yaşadığınız için başladıysanız ilk olarak bu rahatsızlıkla ilgili semptomların ne durumda olduğunu değerlendirebilirsiniz. Örneğin, terapiye devam ettikçe semptomlarınız azalmaya başlayabilir ve kaygı seviyenizde düşüş olduğunu fark edebilirsiniz. Geceleri daha iyi uyumaya veya daha dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmeye başlamış olabilirsiniz. Bu değişikliklerin her zaman olumlu ve sabit bir şekilde devam etmeyebileceğini akılda bulundurmakta fayda var. Kimi zaman bir öncekinden daha kötü günler veya haftalar geçirebilirsiniz ancak yaşadığınız iniş çıkışlar her zaman terapi sürecinin sizin için kötü gittiğini göstermiyor olabilir. Bu noktada günlük değişimlere odaklanmak yerine genel durumunuzu ve eğilimlerinizi değerlendirmek, terapinin size nasıl geldiğini anlamanız konusunda daha anlamlı yorumlar yapmanıza yardımcı olabilir.
  2. Terapinin etkili olduğunu gösteren bir diğer işaret davranışlarda meydana gelen değişikliklerdir. Örneğin, yoğun düzeyde depresif eğilimleri olduğu için terapiye başlamış biri, terapi sürecinde belli davranışsal değişiklikler gösterebilir. Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir. Bu tarz davranışsal değişikliklere ulaşmak kolay olmayabilir fakat aşamalı da olsa hayatında bazı değişiklikler olduğunu fark etmek terapinin başarılı bir şekilde ilerlediğini gösterebilir.
  3. Terapinin etkili olduğunu gösteren bir diğer işaret, kişinin kendisine dair farkındalığının ve içgörüsünün artmaya başlamasıdır. İçgörü kazanmaya başladığını anlamak, davranışsal değişiklikleri veya semptomlarının azaldığını fark etmek kadar kolay olmayabilir. Örneğin, başlangıçta terapiye “Daha iyi uyumak istiyorum.” gibi uykusuzluğunuzdan şikayet ederek gitmiş olabilirsiniz ancak zamanla terapide uyku sorunlarınızın aslında yaşadığınız travmatik bir deneyimle ve onunla ilgili gördüğünüz rüyalarla ilişkili olduğunu fark edebilirsiniz. Terapi sürecinde kendini, duygularını ve davranışlarını daha iyi anlamaya başlamak terapinin başarılı bir şekilde ilerlediğini gösteren işaretler arasında olabilir.
  4. Kimi terapi yaklaşımlarında terapiden alınan verimi artırmak amacıyla çalışma kağıtları kullanılabilir ve danışan seansa not tutarak veya çizelgeler doldurarak gelebilir. Bu tarz bir yaklaşımla devam eden terapi sürecinde, kişinin terapistin yönlendirmesiyle kullandığı araç gereçleri kendi kendine kullanmaya başlaması ve onları günlük hayatına uygulayabilmesi bir başarı göstergesi olabilir.
  5. Terapinin etkinliğinden emin olmanın yollarından biri de duygularla kurulan ilişkiye bakmak olabilir. Sanılanın aksine terapinin nihai amacı, danışanı mutlu kılmak ve karşısına çıkan olaylarda üzülmemesini sağlamak değildir. Terapi sürecinde danışan genellikle kaçındığı insanlar, duygular ve konular üzerine zamanla kendisini konuşurken bulur, nelerden neden kaçındığını keşfetme yoluna girer. Belki de uzun bir süre boyunca üstü örtülmüş ve görmezden gelinmiş birçok şeyle yüzleşmek başlangıçta zorlu duygular uyandırabilir ancak daha iyi hissetmeden önce kimi zaman daha kötü hissedilen bir yoldan geçmek gerekebilir.
  6. Terapinin iyi gittiğini anlamanın basit yollarından biri de eskisi kadar sık bir şekilde terapiye gitme ihtiyacı duymuyor olmak. Eğer sık sık ve düzenli bir şekilde görülme ihtiyacı hissetmiyorsanız ve problemlerinizle eskisine kıyasla daha iyi baş edebildiğinizi düşünmeye başladıysanız terapide iyi bir ilerleme katetmiş olabilirsiniz. Elbette bu noktaya gelmenin uzun zaman alabileceğini ve bunun oldukça doğal olduğunu unutmamakta fayda var.
Terapi sürecine dair birçoğumuzun zihninde “Terapiye gitmeli miyim, doğru terapisti nasıl seçerim, bu sürece en kolay şekilde nasıl başlarım?” gibi sorular dönüyor. Eğer kendinizi daha iyi hissetmek istediğiniz ve terapiye başlamayı düşündüğünüz bir dönemdeyseniz Hiwell uygulamasıyla bu konuda kolay ve etkili bir adım atabilirsiniz. Hiwell, başlangıçta sorduğu sorulara verdiğiniz cevapları baz alarak sizi beklenti ve ihtiyaçlarınızla en uygun uzman psikologla eşleştiriyor. Bu eşleşmenin ardından psikoloğunuzla ücretsiz bir ön görüşme yapabiliyor ve memnun kalırsanız online seanslara başlıyorsunuz. Soru işaretleriyle dolu terapiye başlama sürecini kendiniz için daha kolay bir hale getirmek adına Hiwell’i deneyebilirsiniz.Terapinin işe yarayıp yaramadığını sorgulamak da terapiye giden birçok insan arasında, özellikle terapinin ilk zamanlarında, oldukça yaygın bir deneyim. Belki de bu sorgulama, terapinin alıştığımız “iyileşme” yöntemlerinden farklılık göstermesinden kaynaklanıyor. Fiziksel bir acımız olduğunda başvurduğumuz tedavi yöntemlerinin iyi gelip gelmediğini genellikle tedavinin hemen ardından anlayabiliyoruz ancak terapi, doğası gereği sorunların kaynağını keşfetmeyi amaçlayan bir süreç. Yaralarımızı görüp anlamak, kabul etmek ve iyi olma yolculuğunda ilerlemek için bu sürece zaman ayırmamız gerekiyor.

[1] Gold, J. (2018, December 11). How to tell if therapy is working, according to a psychiatrist. Retrieved from https://www.self.com/story/how-to-tell-if-therapy-is-working
[2] Nelson, J. (2021, May 14). How do you know if therapy is working? Retrieved from https://www.psycom.net/is-therapy-working

Benzer yazılar

Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
İsimsiz - Nirav Patel

Mental Sağlık Sorunları Hakkında Yanlış Bilinenler

Mental sağlık her geçen gün daha fazla konuşuluyor, daha çok insan bu konuda bilgi sahibi oluyor ancak hala birçok yanlış bilgi dolaşıyor.

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

“Bazen iyi hissediyorum bazen kötü. Seansta ağlıyorum ama çıkınca rahatlamış hissediyorum.” Terapi sürecinin nasıl gittiğine dair kafanız karışıksa yazımıza göz atın!
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
View through a Door to Running Figures - Christoffer Wilhelm Eckersberg

Psikiyatrik Problemlerin Etiketlenmesini Nasıl Aşabiliriz?

Psikiyatrik rahatsızlıklar hakkında ne kadar bilgilisiniz? Psikiyatrik bir hastalığı olan birine nasıl yaklaşırsınız? Etiketlemenin önüne nasıl geçilebilir, cevabı yazımızda.
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

footer