Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Eylül Kepcen

Eylül Kepcen

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Henri de Toulouse-Lautrec, Fransız bir ressam, karikatürist ve de illüstratördür. 36 yıllık kısa hayatının birkaç yıllık döneminde Paris kadınlarından ilham alarak çizdiği Le Lit isimli serisi, dört farklı tablodan oluşuyor. Sanatçının fiziksel özellikleri, erken çocukluk dönemi ve içinde büyüdüğü sosyal yapılar onun sanatının varoluşuna katkı sağlar. 1864 Fransa’sında aristokrat bir aileye doğan sanatçı, akraba evliliği yüzünden genetik bir hastalığa sahiptir. Büyüme döneminde vücudunda gözlemlenen kemik problemlerinin de bu hastalıktan kaynaklandığı anlaşılırken çocukluğundan sonraki hayatı fiziksel sorunlarıyla mücadele etmekle geçer. Sosyal normların dışında kaldığı fiziksel aktivitelerinin yerini resimle doldurarak hayatının erken döneminde sanata yatkın kişiliğini keşfetmeye başlar.
relate-banner



Lautrec, varlıklı bir ailede doğup büyümesine karşın hayatının büyük bir kısmını Paris’in varoş mahallelerinde geçirir. Zaten resmine belki de en büyük katkıyı bu mahallelerdeki insanlar sağlar. Lautrec, pavyonlarda ve genelevlerde sık sık zaman geçirip oradaki hayatları gözlemleme fırsatı bularak bunları resimlerine konu eder. Hatta hikayelerini anlatmayı seçtiği bu figürler, ait oldukları sosyal yapılardan dolayı sanatta kendilerine yer bulmalarıyla toplumun bir kısmını rahatsız eder.

Bu yazıda bahsedeceğimiz “Yatakta” serisindeki iki figürün de Parisli seks işçisi kadınlar olduğu biliniyor. O dönemin genelevlerinde çoğunlukla yeterli alan olmadığı için kadınların aynı yatağı birden fazla kişi paylaştıkları söylenir.

Le Lit (The Bed), 1893

Serinin genellikle ilk üyesi olarak anlatılan bu tablonun aslında diğer üç eserden bir yıl sonra resmedildiği biliniyor. Bir yatak, yatakta yatan iki kadın. Bu iki kadın, bedenleri örtünün altında kalacak şekilde birbirlerine dönük yatıyorlar. Resme ilk bakışta yaptığımız yorumlar genelde bu şekilde oluyor. Eser ve sanatçı üzerine farklı kaynakları okuduğumuzda ise bu iki kadının lezbiyen bir çift olduğunu ve Lautrec’in düzenli ziyaretçisi olduğu genelevde çalıştıklarını anlıyoruz.



Dans Le Lit (In The Bed), 1892

Bu tabloda ise aynı iki kadının kollarını çarşaftan dışarı çıkarmış bir şekilde birbirlerini izlediklerini görüyoruz. Odaya hâkim olan sıcak ışık, yatağın yanında bir gaz lambası olduğunu ve odanın bu lambayla aydınlatıldığını düşündürüyor. Tablonun sağ tarafında tek kolu üzerine yan yatmış kadının yüz hatları diğer kadınınkinden daha ayrıntılı bir şekilde görülüyor. Koyu renkli saçları kısa, beyaz bir atlet giyiyor. Bakışlarındaki içtenlik, resimde kullanılan sıcak tonların yoğunluğuyla desteklenmiş.

Au Lit: Le Baiser (In Bed: The Kiss), 1892

Sıradaki iki tablonun aynı isme sahip olduğunu biliyoruz. Yatakta yatan kadınlar bu kez öpüşüyorlar, saçları hafiften dağılmış ve birbirlerine sarılıyorlar. Öncekilerden farklı olarak bu iki tablonun diğerlerinden daha samimi olduğu göze çarpan ilk şey. Yine kırmızı ve sarı renkler ön plandadır ki bu, tablolardaki romantizm ve samimiyet hissini güçlendirir.





Son tabloda figürler, öncekilerden farklı bir açıdan görülürler. Bu da bize yatak odalarının fiziksel konumu hakkında daha çok bilgi verir. Bu kez yatağın uç tarafında olduklarını anladığımız kadınlar, yatağın üzerine serilmiş kırmızı örtünün ilk kez tamamiyle dışına çıkmışlardır.

Yatakta” serisini konuşulmaya değer kılan özelliklerinden bir tanesi ise Lautrec’in yataktaki bu iki kadını pornografik birer öğe olarak yansıtmaktansa gözlemcide duygusal bir izlenim yaratacak şekilde resmetmesidir. Kadınların bu anını fetişize etmek ve “erkeklerin beğenisine sunmak” yerine onların samimiyetini yalın bir biçimde resmeder. Bu da eserlere cinselliğin rahatsız ediciliğinden ziyade hassasiyet ve içtenliğini katar. Tabloların hiçbiri inandırıcılıktan uzak görülmezler, aksine çok gerçekçi oluşlarıyla dikkat çekerler. Resimleri inceleyen biri, sanki o an yatak odasında onlarla berabermiş de kenardan onları izliyormuş hissine kapılır.

Le lit, 1986’dan beri Paris’te Orsay Müzesi’nde sergileniyor. Diğer tablolar ise çeşitli özel koleksiyonlarda yer alıyor.

Toulouse-Lautrec’in diğer eserlerini incelemek ve sanatıyla ilgili daha çok bilgi almak için Google Arts and Culture’a göz atabilirsiniz.

Public Domain Review. (2022, April 23). Henri de Toulouse-Lautrec’s Bed Series: An Intimate Look Behind the Scenes at a Paris Brothel (1890s)
https://publicdomainreview.org/collection/toulouse-lautrec-bed-series
Henri de Toulouse-Lautrec. (2022, April 23). Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Henri_de_Toulouse-Lautrec
Henri de Toulouse-Lautrec. Google Arts and Culture. Retrieved April 23, 2022 from
https://artsandculture.google.com/entity/henri-de-toulouse-lautrec/m0h7vt?categoryId=artist

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?

footer